Д-р Манджукова

Пчелна отрова – 5 ползи от използването ѝ в грижата за кожата

Стареенето засяга всички органи на човешкото тяло и кожата, като най-големият такъв, не може да бъде изключение. Когато става дума за външната обвивка при хората, основно влияние за нейния изглед оказват както външни (околна среда, слънчеви лъчи, температурни промени), така и вътрешни (здравословно състояние, хормонален баланс, прием на алкохол и тютюнопушене) фактори. Характерен белег на видимото натрупване на повече години върху вида е намаляване на производството на колаген, което води до изтъняване, изсушаване на кожата и поява на бръчки, линии и петна.

Козметичната индустрия и медицината полагат непрекъснати усилия да намерят начин за противодействие на нежеланите бръчки. В лабораторни условия се разработват формули и комбинация от съставки, търсят се нови „съкровища“ с естествен произход, като все по-често на преден план излизат продукти с недотолкова обичаен произход.

Така в процеса на търсене на чудодейната отвара в началото на 20 в. на преден план се появява пчелната отрова, чиито противовъзпалителни и успокояващи свойства са намерили широко приложение в терапията на ревматоиден артрит и различни видове склерози, а антимикробното ѝ действие се повлиява благотворно на редица кожни състояния.

Медът, пчелното млечице и пчелната отрова се използват в народната медицина от хиляди години, но сравнително скоро попадат във фокуса на грижата за кожата. Конкретно, пчелната отрова е защитен механизъм, при който в случай на опасност пчелата секретира токсин през жилото си. 50% от състава му е пептидът мелитин (от видовото наименование на пчелата — Apis mellifera), който се състои от 26 аминокиселини и е отговорен и за болката, усещана при ужилване. Молекулата на мелитина е силно алкална, разтворима във вода и притежава противовъзпалително, антибактериално, противовирусно, антихипертензивно и аналгетично действие.

Известно е, че пчелите са изключително важен фактор в жизнения цикъл на земята, като освен медът, който произвеждат, тяхната отрова също може да дари кожата с прекрасни ползи:

1. Намалява видимите следи от възпаления

Пчелната отрова успокоява и намалява чувствителността на кожата, като най-голяма е заслугата на мелитина, но съществен принос имат и много други компоненти като аминокиселини, ензими и пептиди. Дори и без да се търси лечението на кожен проблем, каквото е възпалението, включването на козметичен продукт с пчелна отрова в рутината би имало важна превантивна роля за здравето на кожата.

2. Намалява белезите при екзема

Екземата е голямо препятствие за поддържането на здрава и добре изглеждаща кожа поради характерните за нея пристъпи на зачервяване, сърбеж и възпаление. Характерните за състоянието петна могат да се появят по лицето, врата, лактите, китките, зад колената, но продукт с активна съставка каквато е пчелната отрова може да облекчи симптомите и да намали лезиите и сърбежа.

3. Намалява бръчките

Добавянето на отровата от пчела като козметична съставка имитира ужилване, но без болка и подуване. Това води до увеличаване на кръвообращението и стимулиране на производството на еластин и колаген, което уплътнява и стяга кожата, както и запълва фините линии. Пчелната отрова е анафилактична – стяга отпуснатите мускули, поради което я наричат и „временен естествен ботулинов токсин“.

4. Облекчава акне

Възпаленията, причинени от акне, са често срещан проблем, който много трудно се овладява. Продукти с пчелна отрова подпомагат за справяне именно с това – те облекчават зачервяванията, контролират разпространението на пъпките и съдействат за изчистване на лезиите.

5. Освежава, придава сияещ тен и младежки вид

Пчелната отрова е обичана заради това, че може да придаде мигновен блясък на кожата – подсилва вида ѝ, придавайки ѝ сияен и младежки завършек.

Важно е да отбележи, че събирането на пчелна отрова не е болезнено и не наранява насекомите. Процесът включва леко наелектризирано стъкло, чийто сигнал привлича пчелите, за да го ужилят и да оставят отровата си. Стъклото не задържа жилото, така че те не умират, както иначе обичайно се случва в природата. Допълнителни изследвания показват, че това не засяга и не нарушава дейността на пчелите.

Ползите от пчелната отрова за кожата несъмнено са много. Очевидното неудобство е при хората с алергия към пчелните продукти, които са около 3% от населението на света. Затова преди да се пристъпи към употреба на подобен продукт, е добре да се направи пач тест или да се проведе консултация със специалист.