Д-р Манджукова

Пчелен прополис и неговите фантастични ползи за кожата

Корейската грижа за кожата, известна като К-бюти, се радва на широка популярност през последните десет години. В настоящето тя има милиони почитатели, които са издигнали в култ ползите, с които дарява външния вид. Известна със своите нежни, но високоефективни съставки и иновативни формули, корейската индустрия за красота в момента е на челни позиции, когато става дума за ефективност и дълготрайни резултати.

Магията К-бюти е фундамент за потребители от цял свят, а ключът за нейния успех е включването на естествени съставки в продуктите за красота (някои толкова нестандартни като муцин от охлюв), които даряват с изключителни резултати. Благодарение влиянието на тази индустрия в пространството за красота и грижа за кожата много натурални елементи, които не „попадаха в радара“ на потребителите, сега имат своята основна роля и са съставна част в козметичните изделия.

Несъмнено това в най-голяма степен важи за пчелния прополис, понякога пренебрегван като качества заради по-известният продукт от пчелите – медът.

Пчелният прополис е смолиста смес, която медоносните пчели произвеждат от сокове на дървесни пъпки. Когато комбинират този сок със собствените си секрети, както и с пчелен восък, те създават лепкав, зеленикаво-кафяв продукт, използван за покритие на кошерите и за естествен дезинфектант срещу бактерии.

Смята се, че думата прополис е измислена от Аристотел, и е комбинация от гръцките думи „про“ (преди) и „полис“ (град), което означава „Преди града“ или „Защитник на града“.

Известно е, че в древността фантастичните свойства на прополиса са използвани и от древните гърци – за лечение на абсцеси, и от асирийците – за лечение на рани и тумори, и от древните египтяни – за мумифициране. Освен че се наслаждава на страхотния ефект на баните с мед и мляко, Клеопатра започна да използва тази мистична, мощна съставка по време на процеса на балсамиране, заради свойствата ѝ да лекува и възстановява кожата.  

Днес пчелният прополис е в центъра на редица научни изследователски проекти, които се стремят да докажат неговото огромно въздействие върху изграждането на стабилна имунна система. Предварителните данни показват, че някои видове прополис имат in vitro антибактериални свойства и противогъбична активност. Точно поради тази причина той може да бъде идеално средства в борбата с възпаленията и акне. Прополисът е известен в науката като антиоксидант, емолиент и все още е проучван като средство за лечение на рак на кожата.

Благодарение на богатата палитра от магични компоненти, този дар от природата, популяризиран от К-бюти, може да бъде основа в рутинната грижа за кожата.

  1. Ефективен срещу акне

Както бе споменато по-горе, доказан факт е, че прополисът повишава имунитета и много научни проучвания продължават да съобщават за неговия ефект при повишаване на клетъчния имунен отговор. Някои изследвания стигат до заключението, че причината, поради която прополисът е силно ефективен срещу различни микроби, е заради богатството от флавоноиди в структурата му. Именно заради тази му антибактериална природа той може да бъде използван като ефективно средство срещу акне.

Освен това, е известно, че прополисът е ефективен и при намаляване възпалението при чувствителна кожа, тъй като притежава способността да облекчава зачервяване и да охлажда температурата. Ако трябва да се обобщят качествата му с едно изречение – той премахва съществуващо акне и предотвратява образуването на нови пъпки.

  • Контролира и премахва натрупалите се мъртви клетки  

Една от основните причини за образуването на акне са неексфолираните мъртви клетки на повърхността на кожата, които блокират порите и затрудняват естествения процес на обновяване. Въпреки че прополисът няма ексфолиращия ефект, ампулата или есенцията с прополис могат да се превърнат в чудесен продукт за грижа след ексфолиране.

  • Предпазва от свободните радикали

Друга известна характеристика на прополиса е ролята му в борбата със свободните радикали. Той предпазва кожата от увреждания, които трудно могат да бъдат избегнати в ежедневния живот – замърсяване на въздуха, излагане на слънце, цигарен дим, стрес. Свободните радикали, създадени от тези външни агресори, нанасят щети на кожата, вариращи от промяна на нейния цвят (петна и кафяви петна по кожата ви) до образуване на бръчки и фини линии. Антиоксидантите в прополиса защитават кожата, обезвреждат действието на вредящите радикали, като ги даряват с необходимия им електрон и съдействат за поддържането на кожата млада и блестяща.

  •  Заздравяване на кожата и грижа след акне

Прополисът привлича вниманието върху себе си заради своята терапевтична и лечебна природа. Значими са неговите ефекти при третирането на изгаряния и повишаването на капацитета на кожните клетки. Положителното въздействие, което оказва в борбата срещу свободните радикали, помага за намаляване на видимите линии и преждевременното образуване на възрастови петна. Заедно с колагеновата бариера, която създава, прополисът ускорява лечебния процес и съдейства за избледняването на белези от акне и пигментни петна след продължително излагане на слънце.

Многообразният свят на естествените съставки, които имат ключово значение в грижата за кожата, всяка година се обогатява с нови и нови имена. Някои от тях обаче са поглед към миналото, от което можем да научим много и да се възползваме по блестящ начин.

Позабравеният прополис, популяризиран отново от корейската индустрия за красота, помага за балансиране, заздравяване и успокояване на проблемната кожа. Освен това ускорява клетъчния растеж и отпушва порите; предпазва от вредни бактерии и действа като страхотно противовъзпалително средство.