Д-р Манджукова

Псориазис на ноктите – симптоми и лечение

Имунната система е от съществено значение за оцеляването, тъй като без нея организмът ще остане отворен за атаки от различни бактерии, вируси, паразити и др. Тя поддържа цялостното здраве на човека и ако се сблъска със зловреден патоген (вирус или паразит), моделира така наречения имунен отговор. Съвкупността от някои специални органи, химични субстанции и вещества позволяват на имунната система да се бори с атакуващите я вредни микроорганизми. Когато, обаче, естествената защитна система на тялото атакува здрави клетки в организма, в тялото се развива автоимунно разстройство. Едно от най-често срещаните заболявания, причинени от дисфункция на имунната система, е псориазисът.

Характерно за него е наличието на възпаление в организма. Обикновено признаците на възпалението са видими и включват повдигнати плаки (плаките могат да изглеждат различно за различните типове кожа) и люспи по кожата. Причината за образуването им се дължи на свръхактивната имунна система, която ускорява растежа на кожните клетки. Нормалните клетки израстват и се отделят (падат) за един месец, докато при развиването на псориазис този процес се случва в рамките на три или четири дни. В тези случаи вместо да се отделят, те се натрупват по повърхността на кожата. Известно е, че псориазисните плаки предизвикват силен сърбеж и болезненост.  Заболяването може да се появи навсякъде по тялото, засегнати могат да бъдат дори клепачите, ушите, устните, свивките на ръцете и краката, а в нередки случаи той се разпространява и по ноктите.

За разлика от някои прояви на псориазис, които могат да бъдат прикрити с дрехи, при псориазисът на ноктите – известен също като псориатична болест на ноктите – се наблюдават повредени, разцепени или повдигащи се нокти. Тези симптоми обикновено водят до психологически дискомфорт и неудобство, а физически усещането е болезнено и в някои случаи затруднява ходенето, джогинга или ръчния труд. Когато не се лекува, псориазисът на ноктите може да се развие до степен на прогресивно увреждане на ноктите.

Псориатичното заболяване на ноктите обикновено се появява заедно с класическите симптоми на псориазис – сърбеж, зачервяване, лющене и образуване на удебелени петна, наречени плаки. Ако псориазисът на ноктите възникне сам по себе си, често е трудно да се диагностицира и може лесно да се обърка с други състояния.

При псориазисът на ноктите възникнат различни видове промени, които е възможно да включват:

  • Вдлъбнатини на повърхността на нокътя;
  • Линии и набраздяване на повърхността на нокътя;
  • Удебеляване на нокътя (субунгвална хиперкератоза);
  • Жълтеникаво-червени точки под нокътя, известни като „маслени капки“ или „петна от сьомга“;
  • Бели петна по нокътя (левконихия);
  • Малки черни линии, които преминават от върха до кутикулата, причинени от спукани капиляри;
  • Повдигане на нокътната плоча (онихолиза), обикновено се случва от върха до кутикулата;
  • Разпадащи се и чупливи нокти;
  • Зачервяване в бялата дъга в основата на нокътя (петниста лунула);
  • Артрит на пръстите.

Подобно на псориазиса на кожата, псориатичното заболяване на ноктите се диагностицира предимно чрез физически преглед, включително и на историята на семейните кожни заболявания. Не съществуват кръвни тестове или образни изследвания, които да могат да диагностицират псориазис.

Ако извършващият прегледа е несигурен относно заболяването, той може да вземе изрязани части от ноктите или тъканна проба от нокътното легло, за да бъдат изследвани под микроскоп. Изследвани по този начин, микробиолозите могат да забележат наличие на плътно уплътнени клетки, наричани акантотични, които са характерни за псориатичното заболяване.

Лечението на псориазиса на ноктите е продължително и изисква търпение.  Тъй като отнема около три месеца за възстановяване на ноктите на ръката и около шест месеца за тези на краката, от пациентите се изисква стриктно спазване на предписанията на лекуващия ги.  

Лечението може да бъде локално, перорално, с инжекции или комбинация между някои от видовете.  

Локални стероиди

Локалните стероиди се използват за намаляване на локализираното възпаление. Макар и полезни при лечението на псориазис на кожата, пациентите може да изпитат трудност, когато става дума за нанасяне върху ноктите. Течните стероидни капки обикновено се прилагат върху долната страна на нокътя, както и върху други области, където кожата и ноктите се срещат. Като страничен ефект следва да се спомене, че прекомерната употреба на стероиди може да доведе до трайно изтъняване на кожата (атрофия) в третираната зона.

Калципотриол

Калципотриол е производно на витамин D, което може да се прилага локално два пъти дневно върху засегнатия нокът. Обикновено се предлага с формулировка от 50 микрограма на грам (mcg/g).

Тазаротен

Tazarotene е локален ретиноиден продукт, използван за лечение на псориазис и акне. Доказано е, че 0,1% гел или крем, прилаган веднъж дневно в продължение на 12 до 24 седмици, подобрява появата на вдлъбнатини, онихолизата и петна от сьомга както на ноктите на ръцете, така и на ноктите на краката.

Стероидни инжекции

Стероидните инжекции се поставят в малки дози директно в или близо до структурата на нокътя. Триамцинолон ацетонид е най-често използваният интралезиален стероид. Обикновено се предписва в единична инжекция от 0,1 милилитра (ml), която се поставя на четири места около нокътя. Болката е най-честият страничен ефект от лечението.

Системни терапии

Системните терапии включват лекарства, които намаляват основния имунен отговор, предизвикващ малформация на ноктите. Те включват по-стари антиревматични лекарства, модифициращи болестта, като метотрексат и Sandimmune (циклоспорин) , както и по-нови биологични лекарства като Otezla (апремиласт) , Humira (адалимумаб) и Cosentyx (секукинумаб). Най -общо казано, системните лекарства се използват само когато псориазисът на кожата варира от умерен до тежък.

Фототерапия с ултравиолетови (UV) лампи

Въпреки че фототерапията с ултравиолетови (UV) лампи се оказа полезна при лечението на псориазисни лезии, тя е ефективна само за лечение на жълтеникаво-червени точки под нокътя („маслени капки“).