Д-р Манджукова

Пропандиол за подобряване формулите на козметичните продукти

Хората с чувствителна кожа трябва да познават много добре съставките, които подобряват или пък влошават състоянието ѝ. Индивидуалният подход винаги дава оптимален резултат и е възможност да се предотврати задълбочаване на симптоми като зачервяване, възпаление, сухота и сърбеж. Интернет изобилства от приложения, с които може да се следят формулите от опаковките на козметичните продукти, но за някои съставки, обаче, няма еднозначно мнение дали са безопасни или не и за тях се разпространява разнопосочна информация.

Такова вещество, например, е пропандиолът, известен и като 1,3-пропандиол. Той представлява безцветна течност, която се извлича от царевичната глюкоза или царевичната захар, но може да се синтезира и в лабораторни условия. Той е напълно разтворим във вода и се използва в козметиката и грижата за кожата главно за задържане на влагата, като освен това е подходящо средство за ефективно почистване, безопасно за чувствителната кожа. Противоречивата му слава идва от роднинската му връзка с пропиленгликола (1,2-пропандиол), който е обявен за алерген на 2018 г. от Американското общество за контактен дерматит. Двете съставки имат сходна структура, но от гледна точка на безопасност, разликата между тях е съществена.

Пропиленгликолът е изцяло синтетичен продукт, често извличан от нефт, докато пропандиолът може да се произвежда от естествен източник какъвто е царевицата и поради тази причина да послужи като безопасна алтернатива. Натуралният подход също така е енергийно ефективен, има по-малки последици за околната среда, разходите са по-малко и има по-голяма устойчивост заради употребата царевица като възобновяем енергиен източник.

Колкото до химичната му структура – пропандиолът е алкандиол, което означава, че се състои от алкан (верига от въглероди с прикачени водороди) и диол (съединение с две алкохолни групи), а представката проп- се отнася за трите въглеродни атома в тази верига, накратко проп->алкан->диол=пропандиол. Този пропандиол, за който става дума тук, съдържа алкохолна група във всеки край на веригата и затова се нарича 1,3-пропандиол – защото алкохолните групи са на първия и третия въглерод. При „лошия роднина“ алкохолните групи са на първия и втория въглерод и това е причината той да причинява алергични реакции като контактен дерматит, сърбеж, раздразнение и зачервяване.

Освен че пропандиолът е щадящ и нежен към кожата, благодарение на свойствата си, той се превръща в търсена съставка за подобряване формулата на редица козметични продукти. Ползите от пропандиолът са:

  • Разтваря активните съставки – отличен разтворител, което е особено ценно за оптимално нанасяне и достигане в дълбочина – например за салициловата и феруловата киселина това е от изключително значение. Фактът, че е безцветен, без аромат и добре се смесва с другите съставни части на всяка формула го прави полезен за всеки козметичен продукт.
  • Прави продуктите по-лесни за нанасяне – Пропандиолът намалява вискозитета, така че продукта става гладък и се нанася лесно – това включва шампоани, балсами, спрейове за коса, спирали, фондьотен, лосиони.
  • Допринася за хидратацията – играе роля на хюмектант и емолиент, т.е. хидратира кожата и заключва влагата в нея.
  • Почиства в дълбочина – особено полезно качество за хората с акне, защото веществото отстранява мръсотия и мазнини от порите, като в същото време не нарушава pH баланса.
  • Подсилва консервацията на продукта – обединеното му усилие с консервиращите съставки на формулата гарантират стабилността и ефективността ѝ.

Пропандиолът е обявен за безвредна съставка от Американската агенция за храните и лекарствата, но все пак съществува минимална възможност в някои случаи да се появят странични ефект. Като цяло рискът от реакция на кожата е нисък – сертифициран е като GRAS (Generally Recognised as Safe – и счита се за безопасен както в качеството му на козметична съставка, така и при употребата му за хранителни продукти. Одобрен е и от EcoCert (международен стандарт за биокозметика), както и от Асоциацията за натурални продукти (американски сертификат за натурални продукти за лична грижа).

Пропандиолът не е ключова звезда на небосклона на козметичната индустрия, тъй като има поддържаща роля. И все пак, е ценен помощник за оптималния ефект на редица суперзвезди, не е алерген и върши доста полезна работа на заден план. При съмнение или въвеждане на нов продукт, е необходимо той да се тества на малка зона от кожата.