Д-р Манджукова

Пролетта и рутинната грижа

С наближаване на пролетта, когато студеното и сухо време ще отстъпи място на топлите и изпълнени със слънчеви лъчи дни, е редно да помислим за промяна във всекидневната грижа за външния вид. Пронизващият студ определено отнема от свежестта на кожата, прави я по суха, нуждаеща се по хидратиране, а не рядко причинява и възпаления. Пролетта е идеалният сезон за освежаване като в употреба могат да влязат различни продукти за овлажняване, подхранване и защита, предотвратяващи дехидратацията и произтичащите от нея проблеми.

Често хората прибягват до използването на по-тежки продукти през зимата и това е нормален стремеж за предпазване от ледените температури и излагането на прекомерна сухота. Но както и с подмяната на гардероба, при която топлите пуловери и палта се заменят от къси и леки дрехи, така по-силните кремове, масла и серуми е редно да предадат своето място на по-нежните и опростени формули. Да, разбира се, всяка кожа си има своите индивидуални потребности и в зависимост от тях следва да се начертае правилният път, който ще се спазва през идните слънчеви и по-влажни дни.

Почистване 

С повишаване на температурите през пролетта, съвсем логично организмът включва своята терморегулираща функция, в следствие на която тялото започва да се поти. През топлите месеци изпотяването, примесено с естественото омазняване, може да причини не само неприятна миризма, но и запушвания на порите и появата на акне. Препоръчва се измиване на кожата два пъти на ден – сутрин, когато се премахват натрупалите се бактерии, и вечер за отстраняване на наслоената през деня мръсотия, изпотяване и  нанесения грим.

Ексфолиране 

Ексфолиантите (или абразиви) са съединения, способни да отстранят горния слой от мъртвите клетки на епидермиса, като по този начин оставят кожата по-гладка и свежа. Резултатът от ексфолиацията следва да стимулира кръвообращението в кожата и да увеличи оборота на повърхностните кожни клетки. Ексфолирането може да бъде постигнато механично чрез пречистване на кожата с почистващи средства, съдържащи малки, твърди частици или химически чрез прилагане на почистващи средства, съдържащи активни съставки с пилинг ефект (например алфа-хидрокси киселини, бета-хидрокси киселини и други).

Възстановяване на увредената кожа

Грижата за кожата през пролетта може да продължи с колагено-възстановителна терапия. За целта е добре да се наблегне на хранителен режим с високо съдържание на витамин С, като по този начин се подпомага организмът за  превръщането на пролина и лизина в колаген. Най-ефективните източници на витамин С са цитрусови плодове, броколи, ягоди, домати, боровинки и листни зеленчуци. Към здравословната диета може да се добави месо, яйчен белтък и пшеничен зародиш за снабдяване на  тялото с достатъчно количество лизин и пролин, необходими за възстановяване на нивата на колаген.

Подходящо е използването на ретинол овлажнител за кожата след ежедневно почистване. Ретинолът е основен проводник за образуването на нови колагенови влакна, съдържа алфа хидрокси киселини за хидратиране и успокояване на сухата кожа.

Препоръчва се и използването на козметика с екстракт от зелен чай, който съдържа противовъзпалителни и антиоксидантни съставки, борещи се с появата на бръчки и възпаления.

Слънцезащита

Редуването на сравнително топли с по-хладни облачни дни през пролетта е сериозна предпоставка за пренебрегване на слънцезащитните средства. Въпреки това употребата на предпазващо от слънчевите лъчи средство е направо задължително, особено когато предстои излет в планината или продължителен ден сред природата. Препоръчително е да се закупуват продукти, съответстващи на определения тип кожа с минимален защитен фактор +30, както и нанасянето им 30 мин. преди излизане на открито.