Д-р Манджукова

Проблеми с кожата?! Ясен знак за промяна на рутинната грижа за кожата

Независимо дали се страхуваме от промените или пък с радост прегръщаме вълнението, което ни носят новите преживявания, всички можем да се съгласим с едно: изграденият режим за кожата не може да се поддържа само с едни и същи продукти. И макар да е трудна раздялата с любимите съставки, които са се превърнали в неизменна част от ежедневието ни, идва момент, в който трябва да отговорим на променящите се нужди на нашата кожа.

Да, безспорно, установената рутинна грижа може да бъде полезна и успокояваща, както и отговаряща на всяка необходимост или състояние. Но монетата има и друга страна, за която хората не са така наясно – съставките губят своята ефективност и могат да доведат до вреди. Това е мигът, който задължително трябва да бъде уловен навреме; който ни подсказва, че е настъпил моментът за промяна, разкривайки ни къде точно грешим. Пред нас се появяват видими знаци, за да ни алармират, че е време да потърсим алтернатива.

Не получаваме същите резултати като в началото

Физическото видимото подобрение е важното, когато става въпрос за кожата. Ако не се получават желаните резултати месеци и години след една и съща процедура, това е индикация, че за незабавна промяна на режима. Може да отнеме известно време, за да постигнем необходимия ефект, но ако тази промяна така и не настъпи, то значи има нещо нередно в метода, който се следва. Според експертите по красота, спазването на определена рутинна грижа трябва да трае поне 6-12 седмици, за да се разбере дали работи или не.

Поява на акне

Наистина може да е шокиращо, ако изведнъж лицето ни се покрие с пъпки, още повече, че спазваме една и съща постоянна грижа за кожата и от години сме забравили за акнето. В повечето случаи възможните причини за появата му са хормони. Ако обаче отдавна е прехвърлена възрастта на съзряване и не страдаме от нарушения в хормоналния баланс, образуването на пъпки може да се дължи на пречистване на кожата – явление, което увеличава клетъчния оборот. Появата на акне може да бъде резултат и от наличието на определени съставки като хидрокси киселини или ретиноиди в козметиката. Тези компоненти пренасят съществуващите микрокомедони на повърхността на кожата и ги превръщат в пъпки. За да се успокои раздразнението, е необходимо да се прибегне към натурални средства като алое вера (за  третиране на възпаленията), органичен мед (помагащ в борбата с инфекцията) и кокосово или бадемово масло (за подхранване и хидратиране на кожата).

Използваните съставки изсушават кожата

Сухите петна са трудни за покриване с грим, а люспестият вид на кожата да се превърне в истинско изпитание. Появяващата се сухота, независимо от сезона, може да е знак, че продуктите, които се използват и процедурите, които се следват, не са подходящи. Случайно предизвиканото дехидратиране на кожата обаче се причинява главно от употребата на продукти, които съдържат неправилни или дори вредни съставки. В тези случаи трябва да се проверят препаратите за наличие на аромати и консерванти, алкохол, бензоилов пероксид и ретиноиди.

Използваните съставки омасляват прекомерно кожата

Когато кожата преминава от бляскав, сияен вид към мокро и хлъзгаво излъчване, е редно да се замислим дали някой от компонентите не води до излишни количества себум. Появата на прекомерно омазняване е ясна индикация, че ежедневната грижа за кожата се нуждае от рестартиране. Неправилната употреба или прекалено честото използване на почистващи препарати и ексфолианти може да активизира мастните жлези в порите. Освен това, прилагането на овлажняващо средство следва да бъде задължителна част от процедурите за подхранване и подсилване на външната бариера. Липсата на хидратиращо средство обикновено води до завишени количества себум.  

Ежедневният режим води до обезцветяване на кожата

Промяна в цвета на кожата, независимо дали е в малки или големи количества, може да бъде сериозна причина за промяна в установения режим. Зачервяването или промяната в цвета на кожата могат да бъдат причинени заради прилагане на локални средства за лечение на акне или от измиване на лицето с твърде гореща вода.

Усещане за подуване, парене и дразнене

Раздразването на кожата е незабавен индикатор, че нещо не е наред и че следва да се направят някои промени. Усещания като парене, изтръпване или сърбеж не траят дълго след появата си, но ако се задържат повече от 10-15 секунди, то със сигурност става дума за възпаление.  

Появяване на малки бели точици

Дългият период на използване на едни и същи препарати може да доведе до малки бели неравности по кожата, наподобяващи акне. В дерматологията са известни като милиуми и появата им се свързва също и с използването на неподходящи хидратиращи продукти.

И сега, когато наближават студените зимни дни, а кожата има нужда от различно и допълнително подхранване, е най-подходящият момент да се обърнем към ново предизвикателство. За някои от нас е трудно да приемат промяната, тъй като не е лесно да се състави добър режим за кожата – необходими са месеци проби и тестване на продукти, за да се определи отново правилният списък от фаворити. Въпреки че никой режим или продукт не гарантира пригодност, на пазара вече има редица изделия, които могат да ни дадат отличен старт и да се превърнат в новите ни любимци.