Д-р Манджукова

Причинява ли шоколадът акне

Всички знаем колко важен е хранителният режим за здравата и лишена от проблемни състояния кожа. Консумирането на определени съставки оказва въздействие върху организма, а от там директно влияе върху външния вид. Например, доказано е, че прекомерните количества въглехидрати, честата консумация на мазни и пържени храни влияе върху кръвообръщението и сърдечната дейност. Един от възможните рискове е затлъстяване, което неминуемо се отразява върху здравето на кожата. За съжаление, особено на всички, които обичат сладкото, захарта също може да се превърне в сериозно изпитание за рутинната грижа за външния вид.

Шоколадът също влиза в категория „забранено“, когато се полага старание за фигурата и е сочен като един от основните причинители на акне. Но дали наистина един от най-любимите продукти е основен виновник за появата на пъпки и черни точки? Поглеждайки назад във времето, шоколадът винаги се е славил с лоша репутация, когато става дума за кожни проблеми като акне, преждевременно стареене, но дали наистина той е в основата на тези проблеми?

Следва да знаем, че във всеки шоколадов продукт високото съдържание на захар, мляко и консерванти могат да увеличат производството на себум, което на свой ред да доведе до образуване на пъпки. Освен това, млечните и захарни съставки могат да предизвикат хормонални помени за някои хора и да причинят запушване на порите – също сигурен знак за появата на акне.

Поемането на въглехидрати и рафинирани захари причинява повишаване на нивата на инсулин, което може да доведе до възпаления в организма. По този начин започва и разграждане на нивата на колаген и еластин, които са в основата на гладката, млада и стегната кожа.

Но не всички видове шоколади имат негативен ефект и причиняват нежелани състояния като акне. Достатъчно е да се спазва добре формулата – избягване на продукти с високо съдържание на захар. Поради тази причина е важно да се разберат и разликите във видовете шоколад, които се предлагат в магазина:

Тъмният (натуралният) шоколад зарежда организма с големи количества антиоксиданти, които премахват съществуващите свободни радикали и съдействат за изчистването на токсините. Тъй като свободните радикали стимулират натрупването на бактерии по кожата, натуралният шоколад чрез полезните си съставки може да предотврати по-нататъшни проявления на акнето. Освен с високия процент антиоксиданти в какаовите зърна, които са страхотни за кожата, черният шоколад е полезен за сърдечно-съдовата дейност. И не на последно място, в сравнение с другите видове, в него не се съдържат големи количества захар, което го прави чудесен избор в удовлетворяване на желанието за „нещо сладко“.

Млечният шоколад съдържа голямо количество захар, както и много добавки. Не е и така полезен, както тъмния шоколад, тъй като значително е намален съставът на какао, а съдържанието на мляко го прави и вреден за хората, борещи се с пъпки и черни точки.

Белият шоколад всъщност не се квалифицира като истински шоколад, тъй като не съдържа какао на прах. Той обикновено се състои от сухо мляко, млечна мазнина, лецитин и какаово масло и като цяло има много високо съдържание на захар. Поради отсъствието на какао на прах, компаниите често добавят многобройни добавки, за да направят вкусът му сладък.

И все пак, все още здравните специалисти спорят по въпроса дали шоколадът причинява акне или не, като към момента няма безспорни доказателства в полза на нито една от двете тези. Най-доброто за един човек е собственото опознаване на кожата, нейните индивидуални нужди и дали даден продукт ( съставка) въздействат върху нейното състояние. Само по този начин заинтересованите биха разбрали дали шоколадът причинява проблеми и носи ли вина за появата на пъпки. Все пак, препоръчвам умерена консумация на натуралните видове, тъй