Д-р Манджукова

Прилагане на тонер за лечение на акне

В наши дни всекидневната рутина не е досадно задължение, а необходимост за поддържане на младежки и здрав външен вид. И както всеки един от нас знае, в основата на този режим е почистването на лицето от натрупалите се през деня (а и нощта) замърсявания и излишно омазняване. Идеалното изчистване и премахване и на последната прашинка грим обаче е немислимо без включването в грижата за кожата на тонер. А и нещо повече – този тип продукти зареждат външната обвивка с нов живот.

Тонерите често са пренебрегвани и елиминирани от ежедневието, тъй като се считат за луксозни продукти, което не ги прави опция в случаите на ограничен бюджет. И докато през 90-те години на миналия век са били известни като премахващи влагата продукти, то днес разработените формули са заредени с антиоксиданти, възстановяващи кожата съставки и подхранващи компоненти.

Именно заради тази своя структура тонерите се превръщат в основен играч в борбата срещу склонна към акне кожа. Освен че изпълняват съществената задача да балансират омазняването и намаляването на замърсяванията в порите, те съдействат за възстановяване изгубената по време на почистването хидратация и успяват да подготвят кожата за по-добро усвояване на прилаганите в допълнение активни съставки.

За да бъдат в помощ на потребителите, които искат да премахнат образувалото се акне, този тип продукти трябва да бъде формулиран с подходящите елементи. Подходящите за отстраняване на акне тонер съставки, включват сребро, гликолова киселина, резорцин, сяра и салицилова киселина. Всички те действат по различни начини за намаляване на бактериите, предизвикващи образуването на пъпки. Салициловата киселина е идеална за дълбоко почистване на порите, което впоследствие позволява по-добро абсорбиране и ефикасност на следващите нанасяни продукти.

Въпреки безспорните ползи за кожата, все още много хора смятат, че тонерите за лице са груби и изсушават кожата. Това може да се дължи на горчив опит с продукт, който не отговаря на индивидуалните потребности. Поради тази причина експертите съветват да се избират продукти, съответстващи на типа кожа.

Мазна кожа – При този тип целта е да се запази блясъкът, но да се премахне излишният себум от лицето. Разумно е да се опитат локални стягащи препарати, които намаляват размера на порите и помагат за отстраняване на прекомерното омазняване. Както беше казано, салициловата киселина в тонера съдейства за премахване на всички бактерии, които могат да причинят акне.

Комбинирана кожа – най-често засегната е т.нар. Т-зона – челото, носа и брадичката – като тук потребителите могат да използват подобен тонер, но само в силно омаслените зони.  Условието, което трябва да се спазва, е – да се избягват сухите области на лицето, за да не се предизвика допълнително изсушаване. За тези области е подходяща употребата на мека и овлажняваща тонер вода, която дарява с нежно хидратиране.

Суха кожа – Тук е разумно да не се подхожда към изсушаващи съставки, а да се прибегне до хидратираща вода или тонизиращ лосион. Подядащи са препарати на билкова основа, с изобилие на антиоксиданти. Тези продукти помагат за овлажняване и успокояване на сухата кожа, преди дори да е нанесен подходящият хидратант.

Чувствителна кожа – Подобно на сухата кожа, е добре да се избягват  тонери за изсушаване, които могат да раздразнят и зачервят лицето. Такъв тип кожа може да се възползва от тонер със специфични съставки, които  успокояват и намаляват риска от дразнене. Необходимо е преди закупуване, да се обърне внимание на етикета със съставките. При високо съдържание на алкохол, то най-вероятно става дума за стягащо средство, подходящо за мазна кожа. Специалистите съветват да се подходи към съставки като глицерин, антиоксиданти като витамин С, естествени овлажнители, алое вера, корен от зефир, за да се хидратира кожата без излишно дразнене.

Разнообразният свят на грижата за външния вид е изпъстрен с разнообразие от тонер продукти. С необходимите познания за индивидуалните потребности на собствената кожа, индивидите могат да открият подходящото изделие. В стремежа за предотвратяването на акне е добре да се потърси наличие на активни съставки като бензоил пероксид или салицилова киселина.

Много е важно да се избягват тонери срещу акне, ако в същото време се изпълнява рецепта за лечението му. Употребата на твърде много лекарствени продукти може да остави кожата суха, лющеща се и раздразнена. Козметичната индустрия предлага достатъчно алтернативни средства за почистване, които в състава си имат успокояващите алое вера или глицерин. Във всеки един случай и дори преди вкарването на тонер в ежедневната рутина, е добре да се потърси мнението на дерматолог, който може да даде подробности за постигащи отлични резултати продукти.