Д-р Манджукова

Преминаване от летен към есенен режим – Грижа за кожата лято-есен 2022

Лятото е не само най-слънчевият и топъл сезон, то е синоним на ваканция, спокойни дни, пътешествия, целуната от слънцето кожа (да се надяваме без изгаряне), естествено изсветляла коса и, разбира се, опростена рутинна грижа за кожата, състояща се от леки продукти. С настъпването на първите дни на септември, съвсем очаквано денят намалява и температурите се понижават. Настъпва есента –  периодът от годината, през който се сменят не само леките и къси дрехи с по-дебели и топли, но и опростената лятна рутина отстъпва място на такава с по-богати опции.

Природата е устроена така – както сезоните се сменят един след друг, така и нуждите на кожата варират според климата и времето навън. През лятото топлината и влажността повишават нивата на овлажняване на кожата. Повишеното омазняване и изпотяване изискват по-леки продукти, както и редовно ексфолиране, за да се предотврати запушването на пори.

Същевременно, есента носи със себе си хлад, вятър и понижаване на влажността, което, означава сух, застоял въздух и естествено – още дехидратирана, жадна за овлажняване кожа. В допълнение към тези фактори, ако се добави топлината от радиатори, климатици и печки, възможността за кожни „бедствия“ като екзема и суха, сърбяща кожа се увеличава драстично.

За щастие, преминаването от летен към есенен режим и подмяната на използваните продукти не е твърде обезсърчителна задача. Разбира се, в тези случаи е препоръчително да се потърси мнението на специалист, но така или иначе стъпките за следване не са твърде сложни.

Избор на нежни почистващи препарати

Лятото е сезон, който изисква почистващи препарати на основата на гел или силноразпенващи се изчистващи средства, които намаляват производството на мазнини и същевременно насърчават клетъчния оборот. Летният подход към премахването на замърсяването и мъртвите клетки не е непременно най-подходящият вариант за есента, тъй като кожата произвежда по-малко мазнина при по-ниски температури. Поради тази причина експертите съветват да се употребяват кремообразни почистващи продукти или такива, съдържащи овлажнители. Смяната на почистващия препарат е наложителна, особено ако той съдържа салицилова или гликолова киселина – агенти, които могат да провокират ненужна сухота.

Добавяне на хидратиращ серум

Използването на овлажнител в рутинната грижа е правило, от което зависи поддържането на здрав и младежки вид, но добавянето на серум, съдържащ активни вещества, които проникват в кожата по-ефективно, извежда цялата концепция за хидратация на друго ниво. Препоръчително е прилагането на серум да се случва преди нанасянето на овлажнител, тъй като той има способността да улавя влагата. Серумите се предлагат в различни форми – за насочване към клетъчното обновяване, защита и хидратация, третиране на различни проблеми. Те добавят допълнително ниво на хидратация и повишават способността на кожата да произвежда колаген, еластин и хиалуронова киселина, които спомагат за подобряване вида на кожата.

Преминаване към по-плътен овлажнител

Сухият въздух през студените месеци допринася за раздразнената и лющеща се кожа. Есента е сезонът, през който трябва да се каже сбогом на  лекия овлажнител без мазнини, който е използван през лятото. Време е да се натрупа обем с по-тежък хидрататиращ продукт.

Експертите препоръчват силен крем, съдържащ серамиди – есенциалните и здравословни мастни киселини, които се срещат естествено в кожата. Овлажнители със съставки като глицерин и хиалуронова киселина, които възстановяват липидната бариера, са също идеален вариант за студените температури.

Добавяне на ретинол

Ретинолът е златният стандарт в грижата против стареене, но тъй като може да причини фоточувствителност и да доведе до възпаление и зачервяване, основното правило е да се избягва (или да се намали) през лятото. През есента обаче съставката, получена от витамин А, върши чудеса, за да подпомогне ексфолирането и предизвиканото от слънцето обезцветяване и образувалите се пигментни петна. Разумно е ретинолът да се използва вечер и да се допълва с богат на пептиди овлажнител.

Задължително поставяне на слънцезащита

Въпреки края на ваканцията и безгрижните дни около басейна или плажната ивица, слънцезащитният крем трябва да остане част от ежедневието. Увреждането от слънцето може да се случи всеки ден, по всяко време и навсякъде. При натрупани облаци ултравиолетовите лъчи също могат да проникнат в кожата, увеличавайки риска от рак и ускорявайки стареенето.

Да не се пропуска балсамът за устни

По-студените месеци оказват негативно влияние не само към кожата. Те имат негативен ефект и изсушаващо действие и спрямо устните. За да се предотврати напукването им се препоръчва нанасянето на слой оклузивен балсам, който съдържа вазелин, глицерин, пчелен восък или масла, за да се задържи влагата. Маските за устни също са вариант за предпазване от увреждане и нацепване.

Запазване на час за естетична процедура

За да се започне есента с един наистина нов старт и здравословен блясък, е добре да се потърсят ползите на одобрени козметични процедури като  микродермабразио  или  химически пилинг. Микродермабразиото премахва външните слоеве на кожата, за да намали безболезнено фините линии и бръчки. Химическият пилинг ексфолира кожата и стимулира растежа на нови клетки, като помага за възстановяването на колагена. Ако се комбинират заедно, микродермабразиото всъщност може да позволи на химическия пилинг да постигне много по-добри резултати.

Летните увреждания от слънцето може да варират от лунички до тъмен загар и набръчкана и изтощена кожа. Терапията с лазер е подходяща за изчистване на пигментни петна, подмладяване и освежаване на кожата, като при нея се загрява подлежащата кожа (дермалният слой) и се стимулира производството на колаген и еластин за по-добър тонус и текстура. Процедурите с лазер са отличен начин да се подсили бариерната функция на кожата за по-студените и хапещи температури.