Д-р Манджукова

Премахване на черни точки

Полагането на всекидневни грижи за кожата не винаги означава перфектен и изряден външен вид. Доста често козметичните продукти в комбинация с климатичните особености, околната среда и моментното състояние на организма могат да ни изиграят лоша шега. А резултатът е разочароващ и вбесяващ – пъпки! Самата дума често буди чувство на отблъскване в хората и докато се осъзнаем, ето че целият ни режим е обърнат с главата надолу. И въпреки че черните точки не са толкова забележими за околните, колкото за самите нас, няма как да не предизвикат ответна реакция. Дори и да сме единствените, които са наясно с упоритите лезии, търсим начини за постигане на чиста, детоксикирана и здрава кожа.

За разлика от пъпките с бял връх, черните точки имат особености и в начина на образуването, и в метода на лечение. Известни още като отворени комедони, те представляват широко отворени пори, изпълнени със себум, кератин и разслоени клетки. Типичният черен цвят, който имат, е придобит от химическа реакция, водеща до окисляване на меланина. Комедоните най-често се срещат върху носа, но могат да бъдат открити и на други области на лицето и тялото. За изчистването им са необходими постоянни грижи в домашни условия и понякога професионални напътствия.

Основната причина за появата на акне (включително черните точки) са хормонални промени в организма. Това от своя страна води до свръхпроизводство на себум във фоликулите – естествен процес, особено в годините на съзряване, което обяснява защо състоянието засяга предимно тинейджърите. Разбира се, никой не е застрахован от поява на черни точки и в по-късен етап от живота, като рискови фактори, освен нарушения хормонален баланс, могат да бъдат неправилна грижа за кожата, използване на неподходящи козметични продукти, запушващи порите съставки, гримове, средства, предизвикващи синтезирането на излишно омазняване.

Запушени пори и развиващите се в резултат на това черни точки, са хронично състояние и трябва да се третират с професионални ексфолииращи лечения, както и усърдна рутинна грижа у дома. Процедурите, чрез които се постига отличен и дълготраен ефект, са:

Микродермабразио е процедура, която премахва мъртвите кожни клетки от лицето с ръчно абразивно устройство. Технологичното решение, добило широка популярност в света на естетичните процедури, ексфолира и изглажда кожата с помощта на поток от фини кристали и вакуум. Този метод освобождава запушените пори от натрупалите се в тях замърсявания, себум и бактерии, което го прави подходяща терапия за премахване на черни точки.

Химическият пилинг се характеризира с прилагане на ексфолиращи химически разтвори върху засегнатите участъци. Съставки като салицилова и трихлороцетна киселина не само премахват увредените клетки, но и насърчават регенерацията на кожата.

Лазерната терапия, известна като фотопневматична процедура, комбинира използването на лазер с нежен вакуум. Вакуумът помага за премахване на кожните остатъци и излишното омазняване, докато топлината от лазера прониква дълбоко в кожата, стимулирайки растежа на нови, здрави клетки. Лазерното лечение може да се използва и за отстраняване на белези от акне.

Ефективното отстраняване на комедоните е процес, който изисква пълно отдаване и търпение. Постигането на желаните резултати следва да започне в домашни условия, с установяването на правилна грижа за кожата, избягване на комедогенни съставки и да продължи с избор на процедура за ефективно премахване на черните точки.

В дермато-козметичен център Belle Femme се използват съвременни и модерни решения за лечение на акне, които гарантират дългосрочни резултати, изчистен и свеж външен вид.