Д-р Манджукова

Премахване на синини и отоци

С напредване на възрастта човешката кожа започва все по-лесно да образува синини и да отича при силен натиск, натъртване, триене или удар. Причините за това са естествените последици от процеса на състаряване – спадналият приток на кръв, намаленото количество на съединителна тъкан и на подкожна мазнина, която поддържа структурата на кожата. Взимането на хранителни добавки и лекарства също са фактори, които влияят върху способността на кожата да посинява много бързо, както и атрофията, по-известна и като изтъняване на кожата. При някои хора се наблюдава и генетична предразположеност към по-бързо и лесно образуване на синини.

Синините се образуват в следствие на контузия на кожата и представляват стичане на червени кръвни клетки в кожата. В процеса на зарастване цветовете на травмата могат да варират от пурпурно през черно и синьо до зелено и жълто. Първоначално мястото е болезнено, но болката отшумява с избеляване на цвета. Ако до две седмици травмата не е преминала или се намира на главата или под нокът, е необходимо да се потърси лекар.

Независимо от причините за образуването им, съществуват начини за намаляване склонността на кожата да образува синини и да се подува. Най-важно е да се сведе до минимум възможностите за нараняване на кожата. При извършване на домакинска дейност или работа в градината е необходимо да се носят ръкавици. Ако практикувате контактен спорт, задължително използвайте екипировка, която защитава кожата. Обезопасете дома си – обърнете внимание на висящи или разпръснати по пода кабели, пързалящи се подови настилки и дребни предмети, в които може да се спънете. Препоръчително е да се избягват случаите, при които може да се причини травма от триене – например носене на тежки чанти в областта на ръката между китката и лакътя. Специалистите съветват и да не се употребяват лекарства преди козметични процедури като поставяне на ботулинов токсин или филъри.

Сред причините, водещи до лесно посиняване на кожата, са доказани употребата на кръворазреждащи медикаменти, аспирин, антикогуланти, хранителни добавки като гинко и дори някои антибиотици и кортикостероиди. Всички те влияят върху способността на кръвта да се съсирва и водят до изтъняване на кожата, поради което кървенето от повредени капиляри спира по-бавно и води до образуване на по-голяма синина.

Използването на овлажняващи емулсии и кремове подпомагат защитните свойства на кожата. Разработват се и нови продукти, специално насочени към намаляване на кожните синини.

Популярен и често използван е методът на слагане на лед върху компрометираното място, за да се предотврати посиняването му. Охлаждането на кръвоносните съдове води до намаляване на количеството кръв, което се събира на едно място и намалява отока. Пакетът с лед никога не се поставя директно върху кожата – необходимо е да бъде увит в кърпа. За да има ефект, този метод трябва да се приложи веднага след контузията и да се повтори няколко пъти, като се оставят няколко минути между отделните интервали.

От друга страна, в някои случаи се използва топлина, която раздвижва кръвообращението и премахва заседналата кръв, след като вече се е образувал оток. Препоръчва се да се прилага затоплена кърпа върху засегнатото място около 48 часа след травмата. Топлината подпомага кожата също така по-бързо да реабсорбира кръвта от засегнатия участък.

Сред природните способи в борбата със синините мощен помощник е арниката. Тя намалява възпаленията и подуването и е предпочитано и често използвано от спортисти и атлети хомеопатично лекарство. Освен като гел, може да се приема и пер орално.

Другите широко разпространени средства са алое вера гел, крем с Витамин К – който помага при кръвни съсиреци, кремове и гелове с високо съдържание на Витамин С и на черен оман.