Д-р Манджукова

Премахване на себацейна хиперлазия

„Кожните лезии“ са общовалиден термин, отнасящ се до всяка аномалия, която се образува върху кожата. Медицинският речник ги определя като повърхностни образувания или неравности, които се различават от околната кожа. Кожни лезии могат да бъдат обривите, бенки, брадавици, кисти, мехури (пришки) и подутините, промяна на цвета или всяко друго изменение, което може да се забележи върху епидермиса – резултат от нещо обикновено (рана или порязване) или по-сериозно (предраково образувание/бенка). Въпреки че в голям процент от случаите появяващите се върху кожата петънца не представляват сериозен здравословен проблем, те често могат да предизвикат дискомфорт, особено когато изникват върху лицето.

Съществуват различни причини за образуването на кожни лезии – под влиянието на външни фактори като околна среда и увреждане от продължително излагане на ултравиолетови лъчи или вътрешни фактори каквито са хормонални нарушения, генетична предразположеност, прием на тежки лекарствени медикаменти. Ето защо е от огромно значение да се знае първоизточникът за появата на лезии върху кожата, което би позволило предприемане на адекватни мерки и предотвратяване развитието на по-сериозен проблем.

Така, например, комбинацията от светла кожа и честото ѝ излагане под слънчевите лъчи може да доведе до състояние, известно в дерматологията като себацейна (мастна) хиперлазия. Увеличен риск от развиването ѝ съществува при наличие на семейната анамнеза, увредена имунна система и при хора, приемащи имуносупресивни медикаменти.

Мастната хиперлазия се характеризира с образуването на малки (от един до няколко милиметра) лезии с телесен или жълтеникав цвят. Най-често могат да бъдат забелязани върху лицето, което не изключва изникването им и по други части на тялото като гърба и раменете. Основният фактор за появата на този кожен проблем са завишените количества себум, произвеждани от мастните (себумните) жлези.

Себумните жлези са част от космените фоликули, които са разположени по цялото тяло (с изключение на ходилата, дланите, устните) и отделят специфичен секрет по повърхността на кожата. Себумът представлява смес от мазнини и клетъчни остатъци, които създават мазен слой, който помага за запазване на кожата гладка, еластична и хидратирана.

При мастната хиперплазия се наблюдава изобилие от себоцити, специални клетки, които се съдържат в мастните жлези. Тези клетки уголемяват мастната жлеза, което води до нарастването ѝ до няколко пъти по-голямо от нормалния ѝ размер. По този начин тя създава лесно видимо образувание на повърхността на кожата.

Себацейната хиперплазия може да се появи като единична издатина или като част от съседни лезии, като често се бъркат с пъпките, които се получават при акне. Ключът за идентифициране на хиперплазията на мастните жлези е нейния плосък и твърд център, за разлика от гнойните пъпки при акнето, които имат остър и бял връх. За разлика от акнетичните лезии, тези на себацейната хиперлазия нямат комедонално ядро и при натиск или изстискване няма да изпуснат обичайния за пъпките секрет.

Тъй като мастната хиперлазия не представлява сериозен, застрашаващ здравето проблем, а по-скоро се приема като козметично предизвикателство, не е необходимо да се търси моментално решение за отстраняването му. Въпреки това, в определени случаи, лезиите могат да създадат безпокойство или да бъдат пречка в грижата за кожата (бръснене при мъжете).

Ефективна терапия за премахване на мастна хиперплазия е химическият пилинг на лицето, който прониква в горния слой на кожата. Използването на салицилова киселина – ексфолиант с противовъзпалителни свойства – може да помогне за изчистване на мъртвата кожа и същевременно да отстрани лезията. 

Електрокаутеризацията включва използването на електрическа игла за прилагане на ток и изгаряне (или коагулиране) на определена част от тъканта. Това позволява на лекуващия специалист да извлича излишния себум от порите. Процесът е болезнен, но като цяло бърз, като в третираната зона се получава рана, която може да се третира с локален антибиотик  за ускоряване процеса на оздравяване.

С лазерна терапия пациентът получава локална анестезия, след което  практикуващият дерматолог посредством лазер прави разрез във всяка една от лезиите. В следващия етап на тази процедура се използва екстрактор, с който  специалистът изстисква образуванията, за да освободи излишния себум. Премахването на себацейна хиперплазия може да се случи с различни видове лазерна обработка, включително въглероден диоксид, аргон и пулсиращ лазер.

Хирургичното отстраняване на образуванията на мастната хиперплазия трябва да се разглежда като последна мярка. Неравностите по кожата могат да бъдат отстранение с използването на скалпел, но при този метод рисковете от образуването на белези остават големи.  

Честото излагане на слънце може да увеличи шанса от развиване и задълбочаване на кожен проблем и затова от изключително значение е използването на висок фактор слънцезащитно средство. Всеки път при образуването на нова лезия или някакъв друг неизвестен проблем върху кожата, е важно да се направи консултация с лекар.