Д-р Манджукова

Премахване на нежеланото окосмяване при мъжете

Външна обвивка – кожата е най-големият орган при хората и представлява една необятна вселена, покрита с милиони космени фоликули. Естественото окосмяване на главата и тялото не е прищявка на природата, а има своето съществено значение за правилното функциониране на организма.  Космите играят основна роля за цялостното здраве – например, те помагат за спирането на вредните слънчеви лъчи да достигат до повърхността на кожата. Точно поради тази причина, в общия случай, най-гъсто е окосмяването върху скалпа, което предпазва главата. Миглите и веждите защитават очите от прах, мръсотия и пот, а космите в носа и ушите – от навлизането на зловредни микроби и други чужди тела. Освен това, космите по тялото помагат за регулиране на телесната ни температура – те се изправят, когато е студено, задържайки затопления въздух близо до тялото като затоплящ слой.

За много хора космите са естествена част от външния им вид и израз на тяхната личност, за други това – излишно бреме, което трябва да бъде премахнато. Въпреки че за част от силния пол то може да се приеме като символ на гордост и мъжественост, за доста жени то е притеснение и излишно безпокойство, особено през летните месеци, когато се носят дрехи с къси рокли без ръкави. Разбира се, има и хора, които намират окосмяването по тялото за неудобно, тъй като искат кожата им да изглежда гладка.

Въпреки, че в миналото мъжете са били заклеймявани заради козметичните процедури, съвременният мъж все по-често се обръща към услугите, които предлагат дерматологичните и козметични центрове. Всяка година се увеличава броят на мъжете, които считат, че премахването на излишното окосмяване ще им предаде по-младежки и сияен облик, а използваните продукти за рутинна грижа ще се абсорбират адекватно от кожата им. Но за разлика от жените, за които епилацията е втора природа, мъжете често не знаят как да се справят с излишното окосмяване по тялото.

Тези мъже могат да използват краткото описание на най-често срещаните опции за обезкосмяване, налични днес.

Бръснене

Разпространен мит е, че бръсненето е единственият бърз и безболезнен начин, когато става дума за обезкосмяване при мъжете. Всъщност бръсненето е най-евтиният процес за премахване на нежеланите косми и работи идеално само на лицето, но за краката и гърдите са препоръчителни други методи за отстраняване.

Една от причините, поради които бръсненето е бърз процес на обезкосмяване, е, че при него се отрязва само горната част на косъма, тази над кожата. Този метод обаче не премахва космения фоликул и поради тази причина окосмяването се завръща много по-бързо в сравнение с други методи. Често хората, които използват недостатъчно остри и захабени бръсначи получават раздразнение на кожата и врастване на косми

Кола маска

Друг процес за обезкосмяване на тялото, лесно достъпен за мъжете, е колата маската. Тя определено е един от по-болезнените методи, тъй като основно премахва цели кичури наведнъж, включително и корена. За този метод се използва лепкава субстанция, направена от горещ или топъл восък, който се разнася по предварително набелязаните окосмени области на кожата. Върху поставената субстанция се полага восъчна хартия, която прилепва плътно, а в последствие се издърпва от тялото.  

За разлика от бръсненето, при методът кола маската повторното поникване на космите изисква малко по-дълъг период – месец след премахването им. Това се дължи на отстраняването на косъма от корена.

Като цяло процедурата за премахване на косми чрез кола маска не отнема много време, тъй като за изпълнението ѝ трябва да се разтопи восък, а в последствие същия да се охлади, преди да бъде нанесен върху кожата.

Експертите съветват процедурата да не се извършва в домашни условия, тъй като области като задната част на краката, не рядко остават окосмени, тъй като восъкът не може да  бъде нанесен равномерно там. Препоръчително е да се посети професионален салон за кола маска, където може да се избегне случайно отлепване на части от кожата, както и изгарянето с разтопен восък. 

Интензивна импулсна светлина

Интензивната импулсна светлина е опция за обезкосмяване на тялото, която използва широкоспектърна светлина с различни дължини на вълните, които проникват през кожата. След като светлинните импулси бъдат излъчени, те се абсорбират от космените фоликули, намиращи се под повърхността на кожата. В последствие проникналата топлина унищожава косъмът във фоликулите и той отпада.

Интензивната импулсна светлина е козметично лечение, което се предлага както в козметични салони, така и в спа центрове. Напредналите технологии дори предлагат устройства, които могат да се закупят и използват в домашни условия. Когато се направи правилно, ефективността достига до 70% премахване на космите в целева зона.

Една сесия от този метод отнема около 15 минути и обикновено се прави през седмица. Необходими са около 9 до 12 процедури, за да се усети истинският ефект от този метод. В зависимост от типа кожа и поносимост към болка, потребителите чувстват известен дискомфорт по време на сесията. Може да се усети като леко, топло изтръпване до по-досадно горещо щипане.

След като края на последната процедура, растежът на косата се забавя и отнема около година, преди повторното ѝ израстване.

Лазерна терапия

Тъй като методът на лазерната терапия за премахване на излишното окосмяване също използва светлина, се наблюдава известно объркване сред потребителите, които го бъркат с този на интензивната импулсна светлина. Една от най-големите разлики между двата вида е, че лазерната терапия е медицинска процедура и трябва да се извършва само от лицензирани професионалисти или лекари.

Друга разлика е, че лазерът използва само една дължина на вълната на светлината, за разлика от широкия спектър на интензивната импулсна светлина. Светлината на лазера прониква в косъма, като разрушава корена и в същото време предотвратява всякакъв контакт с околната кожа. Така се намалява на всяко усещане за парене по кожата по време на сесията. Болката е поносима и се оприличава на леко пощипване.

Завършването на една сесия лазерно премахване на косми отнема около 30 минути до 1 час и половина, в зависимост от третираната зона. Необходими около 6 до 10 сесии, разпределени на всеки 4 до 6 седмици, за постигане на пълен ефект. След приключване на процедурите се наблюдава към 95% премахване на космите целевата област. Напълно е възможно космите да не израснат отново или да се появят малка част от тях след около 2 години.

Всички споменати по-горе възможности за обезкосмяване за мъже имат определен ефект – някой дълготраен, а други са бързи и евтини. За потребителите понякога е объркващо да изберат подходяща опция. Те все пак трябва да вземат предвид следните фактори:

Начин на живот

В зависимост от натовареността на ежедневието и дали то предполага редовно поддържане на обезкосмяването. Да се вземе предвид дали в съответната сфера на дейност изисква обезкосмени гърди и гладки крака.

Толеранс към болката

Всеки човек има различни нива на болка и предвид това трябва да обмисли към коя от процедурите ще се насочи, както и да вземе под внимание колко пъти ще трябва да преминете през сесия за обезкосмяване.

Бюджет

Лечения и процедури като интензивната импулсна светлина и лазерна терапия за обезкосмяване определено ще излизат по-скъпи в сравнение с бръсненето и кола маската. Необходимо е да се вземе под внимание ефикасността на всяка опция за обезкосмяване.

Comments ( 1 )

Comments are closed.