Д-р Манджукова

Премахване на мигрената с ботулинов токсин

Въпреки че много хора използват термина „мигрена“, за да описват каквото и да било тежко главоболие, мигренозното главоболие е резултат от специфични физиологични промени, които се появяват в мозъка и водят до характерната болка и свързаните с това симптоми на мигрена.

Главоболието, характерно за мигрената, обикновено е свързано с чувствителност към звуци, светлина и миризми, като при някои хора симптомите включват гадене или повръщане. Специфичното при този тип главоболие е, че обхваща само едната половина на главата. Въпреки това, не е задължително условие, при наличие на мигрена, болката да е само едностранна – страдащите може да изпитват двустранно главоболие, което се описва като пулсиране или тупкане и може да се влоши с физическо натоварване. Мигренозните атаки причиняват значителна болка от часове до дни и могат да бъдат толкова тежки, че възпрепятстват оптималното функциониране на работното място, у дома и да окажат влияние върху отношенията с околните.

Съществуват предупредителни симптоми, известни като „аура“, които се появят преди или по време на главоболието. Всеки един от тези симптоми започва да се проявява по-често, натрупвайки се на чести интервали, преди да започнат болките в главата. Аурата продължава от 20 до 60 мин. чрез различни визуални явления, като виждане на различни форми, ярки петна или светкавици; загуба на визия; усещания за бодеж в ръката или крака; слабост или скованост в лицето или едната страна на тялото; трудно говорене; дразнене при шумове и музика. Предупредителните симптоми все пак не съпътстват всички страдащи от мигренозно главоболие.

Мигрената идва и си отива, причинявайки силни болки в разстояние на 4 до 72 часа, и то в случаите, когато не се прибегне до лекарсвтвени медикаменти. Появата ѝ е строго индивидуална при всеки човек – по веднъж на няколко месеца до над 14 дни в рамките на месец.

Не всички главоболия обаче представляват мигрена, а мигрена не е единственото заболяване, което може да причини тежки и изтощителни главоболия. Например, клъстерните главоболия са много тежки, като засягат едната страна на главата по един повтарящ се начин. Болката понякога се описва като „пробиване“ и в някои случаи може да бъде по-лоша от тази при мигрената. За щастие клъстерните главоболия са по-рядко срещани от мигренозните.

Причините за появата на мигрена все още не са напълно ясни, като според някои учени основна роля за този тип главоболие играят промените в нивата на невротрансмитерите в мозъка. Все пак, в наши дни е известно, че мигренозното главоболие може да се провокира от следните фактори:

 • Хормонални промени
 • Стрес
 • Силен шум
 • Ярка светлина
 • Остри миризми
 • Някои храни
 • Промени в барометричното налягане
 • Нездравословен начин на живот
 • Алкохол
 • Успиване
 • Преди и по време на месечен цикъл

Доказано е, че промените в начина на живот, като хранене и стартиране на здравословна диета, започването на упражнения, намаляват интензивността на атаките. Упражненията за отпускане на мускулите и психическото натоварване, например, йогата, помагат за отшумяване на силната болка.

Не при всеки човек мигрената се повлиява чрез избягването на определени храни и напитки. В тези случаи е препоръчителна консултацията с лекар, който да постави диагноза и ще назначи подходящо медикаментозно лечение. Следва да се има предвид, че в някои случаи организмът привиква към лекарствените продукти за лечение на главоболие и те не оказват толкова голямо значение върху болката.

С напредването на медицината бе открит и един нов метод за лечение на мигрена, който все още не се ползва с широка популярност, но за сметка на това даващ отлични резултати.

Ботулиновият токсин се използва в медицината десетилетия наред, с добре познат механизъм на действие за лечение на мускулна спастичност, хиперхидроза, проблеми с пикочния мехур и др. Приложението на токсина има огромно значение в естетичната медицина, използван за заличаване на мимическите бръчки.

Ботулиновият токсин тип А е протеиново вещество, което се произвежда от бактерията Clostridium botulinum. Това е невротоксин, което означава, че оказва влияние върху невротрансмитерите в мозъка. Именно поради тази причина се счита, че инжектирането му в минимални количества, действа при хронична мигрена чрез отпускане на мускулите и чрез блокиране на болезнените сигнали, които са свързани с развитието на мигрена.

Лечение на мигрена с ботулинов токсин следва да се прилага при пациенти с главоболие в продължение на 15 или повече дни всеки месец, като мигренозните главоболия са на поне осем от тези дни. Препоръчителната схема е следната: 31 инжекции на определени места в мускулите на главата и шията, с повторение на 12-седмични интервали.

Инжектирането с ботулинов токсин следва да се прави в проверени медицински центрове, след предварителна консултация, през която ще можете да зададете своите въпроси за ползите и възможните странични ефекти по време и след процедурата.