Д-р Манджукова

Премахване на кератозни образувания (Себорейна кератоза)

Изложена постоянно на влиянието на външни фактори като слънчевите лъчи, околната среда, температурните изменения, човешката кожа търпи редица изменения през годините. Наред с това, е силно зависима и от индивидуалните особености на организма, генетичната обремененост и грижите, които се полагат за нея. Развитието на медицината през 21 в. достигна нива, които предлагат разнообразни алтернативи за превенция срещу появяването на някои кожни състояния и драстично подобряват вида на кожата. Въпреки това, все още не може да бъде предвидено зараждането на определени кожни образувания, които въпреки че нямат злокачествен характер, влияят отрицателно на психологичния комфорт.

Себорейната кератоза, известна също като себорейна верука или „сенилна брадавица“, е вид доброкачествено образувание, което в определени случаи изглежда като меланома и може да създаде сериозно безпокойство. Поради тази причина е необходимо да бъде диагностицирана от лекар, като се отхвърли възможността за рак на кожата. Лезиите се развиват върху епидермалния слой, след увеличаване броя на кератиноцитите – кожни клетки, отговорни за поддържане на бариерната функция на кожата. Себорейните веруки варират по местоположение, размер и вид, но най-често се срещат върху лицето, гърдите, гърба, ръцете, като обикновено са от светложълт до тъмнокафяв цвят. Изникващите доброкачествени тумори може да бъдат  плоски, сливащи се с кожата или леко повдигнати, като специфичното тук е развиването им в групи, достигащи до покриване на определена област от кожата. Себорейната кератоза се характеризира с кръгли, овални или неправилно оформени лезии с диаметър до над два сантиметра.

Проблемът засяга главно хората над 50-годишна възраст, но все пак е срещан и в по-ранен етап от жизнения цикъл. В по-голяма част от случаите този тип брадавици причиняват козметични проблеми като дразнене, особено ако са разположени на места, в които кожата се търка в дрехи. Понякога се възпаляват, причиняват болка и сърбеж, а сериозното им увреждане може да причини инфекция.

Медицината все още не е установила напълно причините за образуването на сенилни брадавици, което от своя страна води до по-трудното им предотвратяване. Като основни рискови фактори могат да бъдат посочени възрастта и излагането на слънчева светлина. Други рискови фактори са дразненето на кожата при триене – по гънките на кожата, екзема, вируси (например, човешкият папиломен вирус), фамилна анамнеза за себорейна кератоза и др.

Кератозните образувания могат да бъдат премахнати поради получени раздразнения на мястото на изникването им, както и от естетически съображения. Дерматологичната медицина предлага няколко възможности:

Електрокаутеризация – стандартно средство за отстраняване на малки доброкачествени лезии, при което тъканта се изгаря с електрически ток. Процедурата обикновено изисква местен анестетик или обезболяващ агент. След като лезията бъде отстранена, може да отнеме две до четири седмици, преди падането на коричката и пълното заздравяване на подлежащата тъкан.

Течен азот, чрез който лезията се излага на температури от -321 ° С и по този начин третираната тъкан образува коричка, която пада до няколко дни.

Използването на скалпел и местна упойка също е вариант за премахване на себорейни веруки, като в последствие раната се покрива с алуминиев хлорид или сребърен нитрат, за да се спре кървенето. Електрокаутеризацията може да се използва за оформяне на ръбовете и намаляване външния вид на белега.

Електродисекцията и кюретажът е процедура, която обикновено се използва за терапия на себорейна кератоза, прераснала в базално-клетъчен карцином. Процедурата включва остъргване на раковата тъкан с устройство, известно като кюрета, последвано от електрокаутеризацията за унищожаване на основните клетки. Извършва се под локална анестезия и обикновено се повтаря три пъти, за да се осигури отстраняването на всички ракови клетки.