Д-р Манджукова

Премахване на епидермална киста (атером)

Всекидневната грижа за кожата и третирането ѝ с подходящите козметични средства, независимо от нейния тип (мазна или суха), успява да я поддържа здрава, тонизирана и млада. Не винаги усърдието, което се влага, може да предотврати някои специфични проблеми, каквито са подкожните кисти. В медицината те са познати като епидермални кисти (атероми), тъй като се образуват поради навлизане на епидермални клетки в дермата и представляват затворена капсула (топка от мъртви кожни клетки), изпълнена с течно, полутвърдо, а в редки случаи с газообразно вещество. Атероми могат да се развият и ако мастна жлеза или нейния канал се увреди или блокира. Такова състояние обикновено започва от причинено увреждане на кожата в тази област (например от акне) или от навлизане на бактерии през космения фоликул.

Кистите обикновено се различават по размер – от микроскопични до големи образувания, които изпъкват като издутина и имат червеникав или лилав цвят, различен от заобикалящата ги кожа. Атеромите се появяват по шията, лицето, гърдите или скротума, а рисковите фактори за изникването им варират, като най-честите причинители са генетичното състояние, метаболни нарушения, дефекти във функционирането на някои органи, инфекции, тумори и други състояния на организма, които спират потока от подхранващи кожните клетки вещества.

Епидермалните кисти се срещат главно при хора на средна възраст, като не е изключено изникването им в ранните години от живота, като и след настъпването на пубертета. Характерни и за двата пола, но все пак мъжете са по-често засегнати в сравнение с дамите. Образуването им не е споходено от специфични симптоми, освен неприятното усещане на бучка под кожата. В определени случаи, предвид развитието и уголемяването им, кистите предизвикват и болка и следва да бъдат консултирани с лекар, който да назначи процедура за премахването им. Мастната киста се счита за необичайна и евентуално ракова, ако има следните характеристики:

  • диаметър, който е по-голям от пет сантиметра
  • повторно образуване след отстраняване
  • признаци на инфекция, като зачервяване, болка и изтичане на гной

В тези случаи кистата трябва да бъде изследвана обстойно за наличие на канцерогенен процес.

Епидермалните кисти не се нуждаят от специално лечение, освен, ако не предизвикват дискомфорт, както и ако не образуват възпалителен процес. И все пак отстраняването им се свързва главно с хирургична намеса, не защото са застрашаващи здравето, а поради козметични причини. Важно е да се знае, че без хирургично премахване е доста вероятно кистата да се появи повторно на същото място.

След отстраняване на атерома трябва да бъдат изписани локални антибиотични медикаменти за предотвратяване на инфекция. Други методи за премахване включват:

  • Инжектиране на лекарство, което намалява отока и възпалението
  • Разрязване и дренаж – този метод представлява малък разрез на кистата и леко изтласкване на веществото отвътре навън. Този метод не отнема време, но е твърде голяма вероятноста кистата да се образува отново.

В редки третираното място може да покаже признаци на възпаление и инфекция. Като страничен ефект може да се добави и наличието на висока температура. При такива обстоятелства е необходимо да осъществи контакт със специалиста, извършил интервенцията и да бъде уведомен за моментното състояние. При всеки един случай е задължително да не се прилага самолечение, тъй като проблемът може да се влоши.