Д-р Манджукова

Премахване на двойната брадичка

Всекидневните грижи, които полагаме за лицето, използвайки серии от козметични изделия, не винаги са достатъчни. В определени случаи, съчетани с физиологичните особености на организма, се появяват проблеми, които не можем да контролираме само с продуктите за красота. Поглеждайки се сутрин в огледалото, човек ясно си дава сметка за нещата, които го притесняват и иска да промени. Дали ще са белези от акне, тъмни пигментни петна, видимите бръчки или двойната брадичка – всяко едно от тези неща води до понижено самочувствие и търсене на алтернативи за премахването им.

След настъпването на определена възраст сериозен психологически дискомфорт създава двойната брадичка, която представлява увеличаване на субменталните тъкани (струпване на мастни клетки) в предната част на шията. Пълнотата под брадичката, наричана още и „субментална пълнота“, в доста случаи се свързва с наддаване на тегло, но излишните килограми не са единственият причинител на въпросното състояние. Двойната брадичка може да остане дори при енергични упражнения и строги диети, когато тялото се намира в перфектна форма.

Увеличаването на субменталната мастна тъкан се дължи на комбинация от фактори, които включват генетика, стареене, определени хормонални проблеми, нездравословен начин на живот.  Състоянието засяга хора от всички възрасти, без значение от техния пол, като решението на този проблем се крие в консултацията със специалист и определяне на начин за премахването ѝ.

Премахването на двойната брадичка може да се осъществи по няколко, изпитани с годините начина. От една страна, извършването на физически упражнения в областта на шията, дава необходимите резултати, но за тях се изисква упоритост и търпение. Въпреки че има малко научни изследвания за ефекта от тези упражнения, те спомагат за изгарянето на мазнините в тези области и са важна част от премахването на субменталните мазнини. От друга страна, обаче, с напредването на медицината съществуват и нови, безболезнени и ефективни способи за отстраняването на нежеланите мастни тъкани.

Инжектирането на дезоксихолева киселина в субменталните тъкани в областта на шията представлява утвърден в естетичната медицина метод, който цели разрушаване на клетъчната мембрана на мастните клетки. Намаляването на техния брой значително редуцира мазнините под брадичката. Дезоксихолевата киселина представлява жлъчна киселина, произвеждана от черния дроб, която има свойството да разтваря диетичните мазнини в червата, а когато се инжектира подкожно, тя разрушава клетъчните мембрани в мастните клетки. Поради тази причина тя се използва за намаляване на мазнините, които се образуват под брадичката. Следва да се отбележи, че дезоксихолевата киселина не е тествана за безопасна употреба в други части на тялото и не е препоръчителна употребата ѝ за други цели, поради риск от нарушаване структурата на други тъкани.

Процедурата започва с нанасянето на обезболяващ крем в областта под брадичката и набелязване на точки, в които ще бъде инжектирано веществото. Необходимото количество дезоксихолева киселина се определя от лекуващия специалист, но препоръчителната доза е 0,2 мл в дадена точка. Пациентите могат да получат до 50 инжекции или общо 10 мл на лечение. Ефектът от процедурата се забелязва след около 3-4 седмици, защото през това време въведената киселина е разградила мастните депа. Оптималният резултат е налице след прилагането на 6 до 8 терапии в интервал поне на един месец. Добрата новина за всички, използващи този метод за премахване на двойната брадичка, е, че веднъж разрушени, тези клетки не събират и не задържат мазнини отново.

Внимание! Третирането с деоксихолната киселина трябва да се извършва от медицински специалист, тъй като тя може да причини сериозно увреждане на нервите, ако се инжектира неправилно. Единствено дерматолог или лекар с опит в областта, който е информиран за свойствата на киселината следва да извършва тази процедура.