Д-р Манджукова

Премахване на възрастовите петна

Кожата е най-универсалният орган при човека, изпълняващ множество разнородни функции. Освен обвивка на тялото, тя предпазва организма от навлизане на опасни ултравиолетови лъчи, действие на вредни вещества и химикали и осигурява защита на тялото от инфекции. Тя играе ролята на сензор, изпълнен с нерви, който изгражда пряка връзка между мозъка и влиянията на външния свят – температурни изменения, околна среда, бактерии, вируси и др. Именно затова защитата на кожата следва да е един от най-важните приоритети, които следва да си поставим пред нас.

Кожата има невероятното свойство да помни. Именно това ѝ качество се проявява напред в годините чрез появяването на т. нар. възрастови петна.  Това е непредотвратим процес, настъпващ с достигането на определена възраст и не бива да се счита за животозастрашаващо състояние. Откриването на тъмни пигментни петна по ръцете и гърба, които ден по-рано не са били там, предизвиква психологичен дискомфорт, а навременното вземане на мерки може да спести по-нататъшни усложнения или струпвания на подобни белези на възрастта . Въпреки че по време на нормалния процес на стареене по кожата се образуват многобройни пигментни изменения, най-разпознаваеми са тези в резултат на производството на меланин и липофузин.  Завишените количества меланин предизвикват заболявания като напр. възрастови петна, сенилно „слънчево“ лентиго или меланоза. Намалените му количества пък с възрастта водят до обезцветяване на някои места на кожата, витилиго, побеляване на косата. Липофусцинът, известен като „възрастният пигмент“, е вещество което се натрупва с напредването на възрастта и е една от най-значимите характерни черти на остаряването.

Възрастовите петна или т. нар. слънчево лентиго са често срещано състояние на кожата, които се появяват в даден момент или като многобройни малки точици и петънца, или като единично петно. Те се различават по размер и обикновено се появяват на лицето, ръцете, раменете и гърдите, т.е. в области, които обикновено са били излагани на слънце.

Специфичното при появата им е, че се срещат по-често след настъпването на 40-50 годишна възраст, но това не значи, че и по-младите не са застраховани от образуването им, особено ако прекарват продължително време под влиянието на ултавиолетовите лъчи.

Възрастовите петна може да изглеждат и като ракови образувания, но реално те са безвредни и не се нуждаят от специализирано лечение. Разбира се, освен в случаите по естетични причини, петната могат да бъдат олекотени с използването на козметични продукти за избелване на кожата или премахнати.

Добрата новина е, че много възрастови петна могат да бъдат предотвратени или – ако е твърде късно за превенция – да бъдат третирани по различни начини. Трябва да е ясно, че за премахването им е необходима консултация със специалист в областта и назначаване на определен вид лечение, което да се извършва в подходящи клинични условия.

Тъй като пигментът се намира в основата на епидермиса – най-горния слой на кожата – всички лечения, предназначени да облекчат старческите петна, трябва да проникнат в този слой кожа.

Медикаменти – Кремовете за избелване, съдържащи хидрохинон, или като единствена съставка, или смесена с ретиноиди и лек стероид. Използването им в продължителност на няколко месеца постепенно карат петната да избледняват. Препоръчителна е употребата на слънцезащитен крем с широкоспектърно действие предпазващ фактор от поне +30.

Лазерна и интензивна импулсна светлинна терапия – разрушава продуциращите меланин клетки (меланоцити), без да уврежда повърхността на кожата. Лечението с лазер или интензивна импулсна светлина обикновено изисква две до три сесии. След третирането, в продължение на няколко седмици или месеци, възрастовите петна постепенно избледняват. Лазерната терапия има малко странични ефекти и може да доведе до леко обезцветяване на кожата. След лазерно или интензивно лечение с пулсираща светлина е необходимо да се използват слънцезащитни продукти.

Замразяване (криотерапия) – тази процедура включва използването на памучен тампон за нанасяне на течен азот или друг замразяващ агент върху местата с възрастови петна, за да се унищожи допълнителният пигмент. Замразяването обикновено се прилага върху едно петно или малка група възрастови петна. Лечението може временно да раздразни кожата и крие известен минимален риск от промяна на цвета или образуването на белези.

Дермабразио и микродермабразио. Дермабразиото е процедура по ексфолииране на повърхностния слой на кожата с бързо въртяща се четка. Тази процедура премахва горния слой мъртви клетки на местата с тъмна пигментация, като същевременно се прави път за израстване на нова и здрава кожа.  В резултат на това лечение може да се получи временно зачервяване и образуване на струпеи. Микродермабразиото е по-малко агресивен подход, който ексфолиира мъртвите клетки като същевременно ги засмуква и отстранява от кожата. За постигането на пълен ефект е необходимо няколкомесечно лечение.

Химически пилинг – представлява вкарване на органични киселини в повърхностния слой на кожата, като по този начин се цели премахване на мъртвите клетки. Третираните места започват да се лющят и освобождават място за израстването на здрава и лишена от възрастови петна нова кожа. Необходими са няколко процедури преди да бъдат налице желаните резултати. Препоръчително и по-скоро задължително е използването на слънцезащитни продукти след провеждане на лечението.