Д-р Манджукова

Подмладяване с биоабсорбируеми мезонишки

Стремежът за безупречен външен вид, запазването на стегната и здрава кожа вълнуват човечеството от хилядолетия. А енигмата за това как да изглеждаме красиви и елегантни, кои са правилните начини за грижа за кожата и как да надхитрим напредването на възрастта винаги са стояли на дневен ред. През годините тези въпроси не търпят изменения – променят се само методите за постигането им. И революционните открития в медицината дават нов тласък в борбата със стареенето – на преден план се появиха иновативни процедури за поддържане, възстановяване и запазване на младежкия външен вид.

Типичен пример за това е процедурата за директно въвеждане на подсилващи нишки в кожната тъкан, което е модерна уникална техника за подсилване на кожата в определени области на тялото и лицето. Известен под наименованието „мезоконци трендлифтинг“, способът помага повдигането и стягането на увиснали тъкани чрез био абсорбиращи се и стерилни мезонишки.

Техниката произхожда още от древен Египет, където по-заможната част от населението е използвала камилски косми за имплантиране под кожата и така е постигала търсеното подмладяване. В наши дни, с напредването на технологиите, процесът е модернизиран като вместо камилски косми се използват абсорбиращи се от организма мезонишки. Така, в крайна сметка, терапията води до естествено повдигане на лицето, стягане на тъканите и възстановяване на свежестта на кожата.

Тъй като лечението стимулира производството на колаген и ускорява микроциркулацията в третираните зони (т. нар. процес на неоколагенеза), финалният резултат е придобиването на възстановена, млада и повдигната кожа. Това прави лечението с мезоконци подходящо за зони като лицето, шията, гърдите, корема, седалището, краката и ръцете. С мезонишки може да се премахнат бръчките, назолабиалните и челните гънки, да се повдигне отпуснатата кожа около очите или да се подобри формата на лицето като цяло.

Самата терапия представлява слабо инвазивен метод, при който с много тънка игла се инжектират специални био-нишки, чиято цел е активиране на  естественото производство на колаген. Самоабсорбиращите се мезоконци разкъсват леко кожата, което ускорява синтеза на колаген, а той от своя страна съдейства за бързото възстановяване (и заздравяване) на тъканите. Процесът на абсорбция на имплантираните конци и пълното им разтваряне в организма отнема приблизително 6 месеца. През това време така наречената колагенова решетка се подсилва, което води до ефект на самовъзстановяване. Този процес продължава в рамките на година и половина – две, дори след пълно поглъщане на мезонишката. По много опростен и непрофесионален начин е възможно да се каже, че се осъществява така нареченият процес на самоподмладяване.

Процедурата е напълно подходяща и за двата пола във възрастовия диапазон 35-60 години, които търсят едновременния ефект от подмладяването и стягането на отпуснатите области. Резултатите от лечението с мезоконци са сравними с тези от лифтинг процедурите, но при тази терапия акцентът е поставен върху естествения външен вид. След процедурата се запазва лицевата мимика, която е наистина важна за някои професии. Подмладяващият ефект е видим след едно третиране, а след около два месеца, ефектът става още по-изразен, тъй като съединителната тъкан образува естествена опорна рамка.

След курса на лечение кожата може да бъде леко подута, както и да се появят синини в точките на влизане. Пълното възстановяване отнема около две седмици, като през този период е препоръчително да се избягват енергични спортове, спане по гръб, излагане на слънце, защото всяко допълнително напрежение върху лицето може да бъде болезнено. Качеството на подкожно въвежданите конци също е от значение, тъй като евтините нишки могат да се счупят, което от своя страна причинява образуване на синини.

Съветвам поставянето на мезоконци да се извършва от опитни лекари в специализирани дермато-козметични или медицински центрове. Там най-точно могат да се определят възможностите за разрешаване на даден кожен проблем и начините за отстраняване на състояния като бръчки, фини линии, отпусната кожа.

Belle Femme предлага инжектирането на изпитани марки биоабсорбируеми се мезонишки, които гарантирано ще възстановят и подобрят външния вид, така че да усетите кожата си отново млада и стегната.