Д-р Манджукова

Премахване на белези с лазер

Кожата е най-големият орган на човешкото тяло. Тя е в непрекъснато взаимодействие с околната среда, тъй като участва в процеса на терморегулация. В различни етапи от своя живот ние получаваме белези по тялото, които ни напомнят за отминали случки, събития или заболявания. От ранна детска възраст до настъпването на дълбоки старини човешката кожа търпи различни изменения, получени в следствие на нарушаване на целостта ѝ. Тези случаи най-нормалната реакция на организма е образуването на белег, който е естествен резултат от лечебния процес след нараняване.

Белегът е неприятно напомняне за здравословния процес на тялото, създаден, когато кожата се възстановява от рана, причинена от инцидент, инфекция, възпаление или операция. Белезите варират по форма и размер – в зависимост от мястото, на което се образуват, както и от вида интервенция върху кожата – те биват червени, дебели с леко надигната повърхност; могат да избледняват с течение на времето или се превръщат в плоски, хлътнали или груби петна по тялото или лицето.

Съществуват многобройни видове белези, които в нередки случаи оказват отрицателно влияние върхи психиката, понижават самочувствието, особено ако са на места, видни за околните. В голяма част от случаите решения за премахването им се вземат, продиктувани от създадения дискомфорт при появата им. Преди да се пристъпи към отстраняването им, следва да се знае какви видове белези съществуват, като и подходящите методи за премахване на всеки един от тях:

Атрофични белези – този особен вид белези се образуват при загуба на колаген в следствие на възпалителни процеси като акне или шарка. Те са назъбени, плоски, на нивото на кожата или леко хлътнали навътре.

Хипертрофични белези – този тип белези са надигнати и в сравнение с атрофичните белези, които се характеризират със загуба на тъкан, хипертрофичните белези се появяват поради прекомерното наличие на тъкан, която се развива върху отворите на кожата, причинени от инфекции или рани. Оформят се само в зоните на нараняване.

Келоидни белези – появяват се, когато кожата преминава през агресивна лечебна фаза. Резултатът е клъстерен и дебел белег, който изглежда по-тъмен от заобикалящата го кожа. Келоидите се причиняват от наранявания и се образуват в случаите на отделяне на излишен колаген в засегнатата област, дори след като оригиналната рана е излекувана и затворена.

Контрактурни белези – обикновено се получават при изгаряния и най-често се срещат при ставите и гънките. Този вид белези не засягат само кожата, но ако са по-дълбоки влияят върху нервите и мускулите.

Стрии – видове белези, които се случват предимно при хора, които са преживели изключително рязка промяна на тегло, както и в юношеска възраст при затлъстяване.

Следва да се знае, че за премахването на тези характерни за оздравителния процес на кожата образувания се прилагат различни методи, които изцяло зависят от препоръката на специалист дерматолог. Не всички типове белези се третират по един и същи начин. Някои от тях избледняват и се прикриват с времето, а за други е необходима оперативна намеса.

С развитието на медицината и фармацевтично-козметичната промишленост се достигна до нови, безоперативни методи за отстраняването на белези. В общия случай те носят бързи и видими резултати и не причиняват болка при премахване. В изминалите години като най-ефективни се считаха дермабразиото (процедура за отстраняване на горния слой на кожата с пилинг машина) и химическият пилинг (подкожно инжектиране на органични киселини с цел премахване на горния слой на кожата и израстването на нов такъв).

С навлизането на лазерните технологии, третирането на засегнатите зони стана още по-ефективно и дава отлични резултати. Считам, че премахването на белези с лазер е иновативен и качествен метод, който унищожава тъканта на белега, при който се прави място нова, здрава и гладка кожа. Процедурата е напълно безопасна, безболезнена и отнема между 30 и 45 минути, в зависимост от големината на белега и неговата дълбочина. При лечението на белези не винаги е достатъчно една единствена процедура, тъй като различните видове имат своите специфични особености, и при някои е възможно да възникне необходимост от следващи терапии. Лазерните процедури са подходящи за премахване на следи от акне, шарка, секцио, стрии и други недълбоки белези, образувани във всяка една част на тялото или лицето.

Използването на CUTERA lazer в дермато-козметичен център Belle Femme гарантира постигането на отлични резултати и придава нов облик на кожата в областите с наличие на белези. Лазерът е последна дума на технологичното развитие и е оптималният вариант, който не само щади Вашата кожа, но и помага за пълното ѝ регенериране. Доверявайки се на Belle Femme, Вие ще възвърнете своето самочувствие и ще постигнете желания външен вид.