Д-р Манджукова

Предпазване на устните от слънчевите лъчи

С наближаването на лятото и покачването на температурите хората все повече и повече предпочитат да прекарват свободното си време навън. Топлото време определено предполага и повече разходки, срещи и занимания на открито; а предстоящата ваканция на морския бряг, излетите в планината и неделното барбекю с приятели зареждат изцяло изтощените ни от работа батерии. Всяко излизане сред природата изисква подготовка не само за хранителните продукти, които ще се поберат в раницата, но и за външния вид и главно предпазването от слънчеви лъчи – шапка, очила и най-важното слънцезащитен лосион.

Да, обикновено, когато предстои излизане в ясен безоблачен ден, всеки човек е наясно какво може да причини силното слънце, ако не се вземат мерки. Опасните ултравиолетови лъчи са сериозно предизвикателство и най-адекватният начин за защита е нанасянето на предпазващ продукт върху откритите части – лице, крака, ръце, гръб, корем. Въпреки това, по време на този подготвителен процес хората пренебрегват една от най-чувствителните зони на кожата, а може би и на цялото тяло – устните. Неотдавнашно проучване установи, че 63% от потребителите на слънцезащитни продукти не защитават устните си – област изключително силно податлива на рак на кожата.

Предпазването на устните от силните слънчеви лъчи е съществен проблем, в който козметичната индустрия е вложила огромни средства в проучване и анализ. Обикновено няма как продуктите за тяло да бъдат нанасяни в близост до устата, тъй като поглъщането им може да предизвика сериозни проблеми за здравето. Същевременно, по-голяма част от балсамите за устни не могат да запазят тази част от лицето напълно защитена, още повече, че някои от тях (например, придаващите лъскав оттенък и блясък) не само, че не предпазват, но привличат UV-лъчи и създават изключително голям риск от изгаряне. Редица  изследвания в тази област показват, че използването на гланц без слънцезащитен фактор увеличава възможността за развитие на рак на кожата, защото действа като лупа, поставена пред устните.

Деликатната и по-тънка кожа определено прави тази част от лицето по-податлива на увреждане и болка. Редовното използване на предпазващ продукт за устни определено би довело и до някои други предимства. Достатъчно честото хидратиране и овлажняване е процес, който не следва да бъде пренебрегван нито в сухите и студени месеци, нито през знойните и прежулващи дни. Пренебрегването и липсата на внимание към този проблем може да се развие до изсушаване на устните, възпаление и дори образуване на болезнени рани. Този тип състояния не могат да се лекуват с балсам, мехлем и вода и изискват доста по-сериозни средства за локално приложение.

Наред с ползата от овлажняване, формулите за слънцезащита помагат за възстановяване от зачервявания, напукване и успокояване на други проблеми. Подчертаният овлажняващ ефект спомага за по-бързото регенериране на кожата, подсилване на бариерната ѝ функция и предпазване от бъдещи увреждания.

Не бива да се забравя, че вредите, които причинява слънцето, се натрупват с времето, така че никога не е твърде късно да се започне с добри практики, като използването слънцезащитен балсам за устни с широкоспектърен предпазващ фактор. (Разумният и препоръчван от всеки един дерматолог фактор е над 30). Най-добрият възможен отговор срещу силните ултравиолетови лъчи е редовната употреба на предпазващо средство за всяка част от тялото – без изключение. Балсамите за устни следва да се прилагат редовно, а в случай на затруднение при избора им, е най-добре да се потърси съвет от дерматолог. Добрият специалист винаги би насочил към най-добрите марки продукти както за защита на цялото тяло, така и за запазване на устните красиви и стегнати.