Д-р Манджукова

Предпазване на кожата от въздействието на замърсената околна среда

Няма как да не признаем, че има нещо фантастично и магично да се наслаждаваме на градския пейзаж и да изпращаме залязващото зад високите сгради слънце. Някъде тук обаче разбираме, че оранжево-червеният хоризонт всъщност е наслоен от смог и че токсичните вещества често изпълват въздуха, който дишаме. За всеки от нас са известни зловредните ефекти на различните замърсители върху околната среда – газове от автомобили, топлоцентрали, печки за дърва, тютюнев дим – те влияят негативно не само върху природата, но засягат и нашето здраве.  И ако сме наясно, че вредните емисии, които се носят във въздуха засягат белите ни дробове, то трябва да е пределно ясно, че оказват негативно въздействие и върху най-големият орган при хората. Да, кожата понася тежестта на вредните ефекти от замърсяването, тъй като нейната основна задача е да предпази организма от навлизането на вредните патогени.

В проведено през 2017 г. проучване и анализ на резултатите от него е установено, че освен ултравиолетовото лъчение, замърсители като полициклични ароматни въглеводороди (химикали, които се отделят при изгаряне на въглища, бензин, боклук или тютюн), летливи органични съединения (присъстващи в бои, покрития и изгорели газове на автомобили, наред с други) , оксиди, прахови частици, озон и цигарен дим причиняват значителни щети на кожата. Тези вредители носят със себе си последиците на преждевременното стареене на кожата, а също така успяват да причинят  проблеми и заболявания като акне, псориазис, екзема, пигментни петна и дори меланома, а също така и алергични реакции.

Замърсяването също повишава опасностите от свободните радикали, които нарушават производството на колаген и разрушават естествената бариера на кожата. Когато различните вредни вещества проникнат в тялото през мембраните на кожата, започва процесът на увреждане на външната бариера. Замърсителите навлизат в телата ни в количества, подобни на тези, които вдишваме. Следователно по един или друг начин замърсяването прониква в организма – и чрез белите дробове, и през кожната преграда, а крайният резултат е причинен оксидативен стрес. Нивото на естествени антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали,  намалява, тъй като веднъж достигнали до кожата замърсителите нарушават създадения баланс за правилно функциониране на външната обвивка. И така се стига до възпаление, предизвикано от замърсяване, което уврежда епидермиса, причинява бръчки, старчески петна, загуба на влага и някои застрашаващи здравето заболявания.

Благодарение на чудесата на науката през последните години въздействието върху здравето, свързано със замърсяването на въздуха, се изследва интензивно. Лабораторните тестове са в състояние да измерят не само как клетките реагират на различни външни агресори, но и кои съставки могат да ги предпазят от причинените негативни ефекти.

Сега компаниите усилено разработват продукти, които предпазват от бъдещи увреждания и заличават вече нанесените щети, доколкото е възможно. Те са запознати с реалните свойства на активните съставки и успяват да създадат средства за грижа към кожата срещу замърсяване. Дерматолозите са съгласни, че химикалите, открити в продуктите за грижа за кожата с ефекти против замърсяване, всъщност предпазват обвивката от източници на увреждане като замърсители от околната среда. Известните фармацевтични и козметични брандове постигат своята магия, като създават пробиотици, пребиотици, физически UV блокери, овлажнители, антиоксиданти и овлажнители за справяне с влиянието на замърсителите върху кожата.

Предпазването от замърсителите в околната среда следва да има няколко задължителни елемента във всеки един режим за поддържане на здравия вид на кожата.

Нежен почистващ препарат

Известно е, че почистването намалява замърсителите, особено частиците, които попадат върху кожата и водят до раздразнение и зачервяване. Използването на нежен почистващ препарат може да бъде от полза премахване на вредителите. Разумно е да се избягват груби и тежки сапуни, направени от неестествени масла, тъй като могат да задълбочат появилите се проблеми.

Крем или серум против замърсяване

След почистване е добре да се нанася серум или крем против замърсяване, който подхранва кожната бариера и подобрява нейните основни свойства да предпазва организма. Последователността в рутинната грижа изисква първо да се нанесе серум, преди да се използва овлажнителя. Експертите съветват да се потърси антиоксидант, богат на витамин Ц – златен стандарт при преждевременно стареене на кожата.

Хидратиране два пъти на ден

Дерматолозите са категорични „Хидратирайте кожата си достатъчно!“ те считат, че това гарантира здравето на външната бариера. След нанасяне на серум трябва да се използва овлажнител. Козметичните компании предлагат многообразие от овлажнители за различните типове кожа. Например шафранът е съставка изобилстваща от антиоксиданти и е полезна, когато става въпрос за възстановяване на кожни увреждания и озаряване на кожата.

Използване на слънцезащитно средство всеки ден

Минералният слънцезащитен крем, който съдържа цинков оксид или титанов диоксид, в идеалния случай трябва да бъде последната стъпка в ежедневната сутрешна грижа за кожата. Слънцезащитният крем има способността да отразява лъчите и не е необходимо да се абсорбира в кожата, за да гарантира, че работи. Както не веднъж е споменавано, слънцезащитата е необходимо правило всеки един ден от годината, независимо от времето навън и сезона. Специалистите препоръчват да се закупуват изделия на известни марки със защитен фактор 30 над него.

 Ексфолиране на кожата

Алфа-хидрокси киселините са супер партньор в рутинната грижа против замърсяването. Те се използват в химическия пилинг и помагат за удебеляване на кожата с течение на времето. За тях е известно също, че подобряват бариерната функция, тъй като имат способността да изчистват сухите петна, мъртвите кожни клетки и натрупванията в порите, а по този начин осигуряват по-добре изглеждаща кожа.