Д-р Манджукова

Предотвратяване преждевременното стареене с подхранващ серум

С настъпването на всеки нов сезон се налага грижата за кожата да се приспособи към климатичните промени. А това, от своя страна, води до използването на нови съставки и нови продукти. През лятото кожата е изтърпяла продължително излагане на силно слънце, морска вода, вятър, влага и високи температури. Затова в началото на есенния сезон ѝ е по-трудно да възвърне текстурата и блясъка си без оздравяване, подхранване и хидратация.

Козметичната индустрия предлага хидратиращи продукти, които съдържат и подхранващи съставки. Най-подходящата формула за заздравяване и подхранване, обаче, се оказва серумът. Това се обуславя от леката му текстура и малките ѝ молекули, които позволяват да прониква по-дълбоко в кожата в сравнение с другите хидратанти и поддържат нивото на влага в нея. И все пак, защо трябва да се добавя нов продукт към все по-увеличаващото се количество опаковки на козметичния рафт вкъщи? Защото серумът е течен тоник, който съдържа активни съставки, а те адресират конкретен проблем или състояние. Подхранващият серум се препоръчва при суха, лющеща се, склонна към загуба на влага, лесно възпаляваща се, застаряваща и без цвят кожа,

Стволовите клетки са най-модерните и иновативни съставки, влагани в серуми днес. Най-ефективни са човешките стволови клетки, които за целите на индустрията се произвеждат в лабораторни условия. Този вид клетки имат способността да „поправят“ увредените тъкани, да възстановят донякъде регенеративната способност на кожата, както и да се делят и размножават за неопределен период от време. Стволовите клетки съдържат цитокини – това са малки белтъчни молекули, с помощта на които клетките „общуват“ помежду си, предават сигнали как да се разделят и регенерират. С напредване на възрастта тези свойства в човешкия организъм се забавят. Това от своя страна води до намаляване появата на нови клетки, в резултат на което кожата повяхва, образуват бръчки, фини линии, пигментационни петна. Важно е да се напомни, че хидратираната кожа подновява клетките си по-бързо от сухата. Ето защо нанасянето на подхранващ серум след почистване и ексфолиране е особено важен елемент в стремежа за предотвратяване на преждевременното стареене.

Продуктите с човешки стволови клетки обаче поради редица причини все още са изключително скъпи и трудно достъпни. Затова се използват такива с растителен произход. Те обаче не са в състояние да предават същите сигнали и съобщения към другите клетки и затова не са с толкова мощно оздравително действие. Да, не стават част от човешката тъкан, но действат като активен стимулатор. Освен това компенсират с интензивни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, хипоалергични са и са подходящи за всички видове кожа. Известно е също, че не мутират и нямат странични ефекти.

Преди да се пристъпи към употреба на подхранващия серум следва лицето да бъде почистено с подходящото за него средство (защо не мицеларна вода). Веднага след това се поставя избраният серум, а накрая се нанася хидратиращ продукт. Поредността се обуславя от функциите на отделните изделия – хидратантът „запечатва“ серума в кожата, а серумът „задържа“ влагата в нея. Не е необходимо да се изчаква напълното абсорбиране на водата за лице, за да се нанесе серум, но се препоръчва да изминат няколко минути между прилагането на тези отделни продукти.

Подхранващият серум със стволови клетки предпазва кожата от изтъняване, загуба на влага, поява на фини линии и бръчки и е чудесен продукт за подготовка в началото на студените дни. През есента и особено зимата, кожата има нужда от повече влага, затова нанасянето на повече хидратант няма да я натовари, а напротив – би я подготвило за прорязващия въздух навън и изкуствено отоплените помещения. Препоръчвам да се закупуват надеждни и доказали се през годините маркови продукти, съдържащи фитостволови клетки от ябълки и грозде.