Д-р Манджукова

Предотвратяване изсушаването на ръцете от дезинфектиращи средства

Новият SARS-CoV-2 – наречен коронавирус тръгна от Ухан, Китай и достигна до всеки континент на земята, с изключение на Антарктида. Тъй като вирусът е нов за науката, изследователите все още търсят начини за предотвратяване, терапия или лечение на болестта. Световната здравна организация (СЗО) и Центровете за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) редовно адаптират и излагат препоръките си. На преден план е внимателното измиване на ръцете със сапун и вода или гел за ръце на основата на алкохол. Здравните организации съветват търкането на ръцете с препарат (било то сапун или дезинфектант) да продължава минимум 20 секунди, за да ограничат ефективното разпространение на микробите. Антибактериалните средства за ръце, които съдържат най-малко 60% алкохол, също са подходящи, въпреки че те не са толкова ефективни като сапуна и вода при отстраняване на видими замърсявания или вредни химикали.

Измиването на ръцете е един от най-мощните начини за забавяне на разпространението на инфекциозни заболявания. Въпреки това, за лица с особено суха кожа или кожни състояния, като екзема или псориазис, прекомерното измиване на ръцете може да доведе до увреждане на кожата и възпалени ръце. Дори за лица, които не са се сблъсквали с кожни проблеми, прекалената употреба на сапуни и дезинфектант за ръце може да изсуши и напука кожата. Според д-р Зайнаб Лафтах, консултант дерматолог и говорител на Британския кожен благотворителен фонд: „Многократната употреба на дезинфектиращи средства за ръце и измиването им премахва протеините в епидермиса (най-горния слой на кожата), което води до компрометиране на кожната бариера и следователно до риск от инфекция. Освен това, сапунът може да активира дерматит на ръцете, който се проявява като суха, люспеста, сърбяща червена кожа, особено в пространствата между пръстите и по кокалчетата.“

Второ, както обяснява д-р Лафтах, „самата вода има изсушаващ ефект върху кожата, като намалява естествените масла и по този начин нарушава кожната бариера.“

Като цяло експертите препоръчват следните два варианта:

  1. Измиване на ръцете със сапун и вода, а след това нанасяне на овлажнител;
  2. Използване на гел за ръце на базата на алкохол и след това поставяне на овлажнител. Едновременно почистване и овлажняване може да наруши антимикробните свойства на гела за ръце.

Като експерт в областта мога да предложа следните стъпки за предотвратяване изсушаването на ръцете след твърде честата употреба на дезинфектиращи средства:

  1. Овлажнителите или емолиентите са изключително важни за лечението на дерматит. Те помагат за поправянето на епидермиса и същевременно блокират влагата отвътре. Хората трябва да ги прилагат многократно през целия ден и винаги, когато кожата се усеща суха.
  2. При миене на съдове и почистването на дома човек може да защити ръцете си, като носи латексови или гумени ръкавици.
  3. При някои състояния на кожата съществува имунен компонент. Поради тази причина лекарите понякога предписват имуносупресори, включително метотрексат и циклоспорин.
  4. Когато дерматитът на ръцете е причинен от излагане на алерген или дразнител, който причинява контактен дерматит при деца, трябва да се избегне контакт с дразнителя. Ако обаче дерматитът е причинен от често миене на ръцете – нещо, което не може да се избегне – най-доброто лечение е овлажняването на ръцете след всяко измиване. Препоръчително е да не се разчесва засегнатата област, да се нанася овлажняващ крем за кожна бариера през целия ден, покриване на ръцете с меки ръкавици през нощта, за да се подпомогне ефектът на овлажняващия продукт и да се предпазят чаршафите от зацапване.
  5. За хората, които проявяват загриженост дали да спрат да приемат имуноподтискащи медикаменти – Няма доказателства, че потискането на имунитета непременно увеличава риска от получаване на коронавирус или че болестта има по-тежък ход при такива хора. Въпреки това има още много да научим за вируса и следването на съветите на специалистите е жизненоважно.