Д-р Манджукова

Предимства на костния мозък в грижата за кожата

На всеки няколко години на бял свят се появява уелнес тенденция, която се разпространява горски пожар и превзема както конкретните здравни и козметични пазари, така и масовата култура. От гранола до веган диета, вани с английска сол до муцин от охлюви, все по-голяма част от потребителите търсят естествени решения, които им помагат не само да възстановят младежкия блясък на кожата, но и да се чувстват като цяло много по-добре. Напредналите технологии във всяка една сфера, включително и медицината, помогна за въвеждането на изцяло нови, немислими за използване до преди десетилетия съставки и вещества. Други от тях, използвани векове наред,  бяха утвърдени като суперхрани и заеха своето заслужено място като основен компонент в почистващи средства, овлажнители и кремове за успокояване на кожни раздразнения.

Въпреки че съвсем наскоро се заговори за костния мозък като нова мощна съставка, търсещите нови открития за подобряване на външния вид трябва да знаят, че това е храна, на която са се наслаждавали различни култури много преди настоящото летоброене. Всъщност костният мозък вероятно е бил първата животинска храна, която предците са се научили да събират много преди да се научат да ловуват. Учените считат, че именно този елемент, намиращ се в костите на животните, се е превърнал в ракетното гориво за бързия растеж на човешките мозъци, което в последствие е допринесло за развитието на интелекта и настоящия вид на хората днес.  

През последните години костният мозък изживя заслужено възраждане на популярността си. Готвачите го смятат за деликатес, докато любителите на здравето и фитнеса определено го възприемат за свещена храна. Когато става дума обаче за неговият състав и свойства, ценителите трябва да научат, че костният мозък е мастна тъкан, разположена в центъра на животинските кости. Той е най-концентриран в костите на бедрото и гръбначния стълб, въпреки че и много други кости също съдържат костен мозък. Истински полезен за цялостното здраве и разбира се в грижата за кожата може да бъде мозъкът от животни като крави, агнета, биволи или карибу.

Консумацията на животински костен мозък осигурява много богат източник на полезни хранителни вещества. Ако се консумира ежедневно, ще се покрие голяма част от референтния дневен прием (RDI) на ключови витамини и минерали като:

  • Витамин А
  • Витамин Е
  • Витамин B12
  • Рибофлавин
  • Желязо
  • Фосфор
  • Тиамин

Освен всички изброени елементи, костният мозък е с особено високо съдържание на колаген, който е най-разпространеният протеин в човешкото тяло. Поддържането на постоянно снабдяване с протеин колаген ще осигури много предимства, главно сред които е здравословен и младежки вид на кожата, лишен от възрастови петна и бръчки. Колагенът, също така, помага и за предотвратяване на болки в ставите, за да насърчи мобилността и здравето на костната структура.

Както вече стана дума, костният мозък предлага голямо разнообразие от ползи за здравето. Проучванията показват, че той е много по-богато на витамини и минерали от мускулното месо, а стволовите клетки, които съдържа, могат да помогнат на човешкото тяло да произвежда както червени, така и бели кръвни клетки.

Наравно с това, изобилието от магически съставки, може да предотврати и органични разпространението на получено кожно раздразнение.   Възпалението е част от естествената защитна система на тялото, но когато то се превърне в хронично, може да доведе до такива потенциално смъртоносни състояния като сърдечни заболявания, рак и диабет.

Един от протеините, които се намират в животинския костен мозък, е аминокиселината глицин. Тя е мощно противовъзпалително съединение, за което е доказано, че се бори с хроничните възпаления в тялото. Освен това, животинският костен мозък съдържа конюгирана линолова киселина (CLA), за която също е доказано, че помага за намаляване на хроничното възпаление в тялото. Адипонектинът е друг протеинов хормон, който се съдържа в животинския костен мозък. Има научни доказателства, които показват, че той, както предните два елемента, съдейства за намаляване на маркерите за хронично възпаление.

Добавянето на животински костен мозък в хранителния режим е едно от най-добрите неща, които отдадените на грижата за своята кожа могат да направят за нейното здраве. Ползите от костния бульон обаче включват подобряване на външния вид и здравината на косата.

С напредване на възрастта тялото претърпява множество промени, които за съжаление включват отслабване на космените фоликули и появата на косопад. Консумирането на костен бульон осигурява на косата важни хранителни вещества като колаген, протеини, аминокиселини и минерали, могат да поддържат косата дълги години силна, блестяща и здрава.

Добавянето на животински костен мозък към хранителния режим можед да осигури максимални ползи за здравето. Той добавя плътен хранителен тласък към целия организъм и подобрява имунитета, кожата, косата, насърчава здравето на ставите, кости и ще помага при загуба на тегло.