Д-р Манджукова

Предимствата на пептидите в грижата за кожата

Светът на красотата е пренаситен с високотехнологични устройства и съвременни съставки, но когато става въпрос за справяне с някои от често срещаните проблеми при грижата за кожата, не винаги новото означава „по-добро“. В определени случаи простите, естествени опции могат да бъдат също толкова ефективни, колкото научно разработени решения. Голяма част от хората, за които хранителният режим е от съществено значение, искат да пренесат тази добра практика и във всекидневната грижа за кожата. Намирането на ефективни чисти продукти за красота не е толкова просто, колкото откриването на биологични продукти в хранителните магазин, но днес е по-лесно от всякога да се избере продукт, отговарящ на нуждите на кожата.

В настоящето съществуват редица съставки, които е добре да се потърсят при избор на козметични препарати –  такива, които са полезни за различни грижи за кожата, включително бръчки, фини линии, тъмни кръгове под очите, акне, зачервяване, запушени пори и пигментация. Разнообразието от натурални компоненти, водещи единици в изделията за красота, извежда на преден план няколко основни играчи – ретинол, хиалуронова киселина и алфа-хидрокси киселини. Въпреки че пептидите не винаги са в горната част на който и да е списък, все пак може да бъдат споменати като основни единици  в борбата за запазване на младата кожа.

Пептидите са естествени биологични молекули, които се намират във всяка клетка и тъкан на тялото. Органичните съединения, наричани аминокиселини, са градивните елементи на здравата кожа. Когато аминокиселините формират къси вериги, се създават молекулите, известни като пептиди. По-дългите вериги от аминокиселини образуват протеини като колаген и еластин. Пептидите действат като хормони и имат способността да задействат клетките да изпълняват основни функции. Тъй като колагенът се разгражда с течение на времето, пептидите играят ролята на „малките пратеници“, които насърчават организма да произвежда повече колаген. Следователно липсата на пептиди води до липса на колаген, което на свой ред се характеризира с някои тревожни кожни състояния – бръчки, фини линии, отпуснатост, сухота и др.

Колагенните пептиди се държат като малко биологични пратеници, пренасящи информация от една тъкан в друга, което дава впечатляващи резултати срещу признаците на стареене, особено когато се прилагат локално чрез ефективни козметични продукти.

Някъде тук изниква логичният въпрос – ако колагенът е протеинът, който се разгражда с течение времето, защо просто не се набавя от търговската мрежа и не се нанесе върху кожата? Молекулите на колагена са твърде големи, за да проникнат в дълбоките слоеве. Тук на помощ се появяват пептидите, които са достатъчно малки, за да бъдат абсорбирани и да рестартират различни процеси, които или са се забавили, или спрели напълно. Това е един прекрасен начин за замяна на стария, „повреден“ колаген със здрава, нова основа.

Съществуват различни видове пептиди, всеки със своите уникални предимства, които могат да действат за постигане на очакваните ефекти, работейки заедно или отделно.

SNAP-8 (Argireline) отпуска мъничките мускули на лицето под кожата и се смята, че е безопасна алтернатива на ботулиновия токсин. Този вид пептиди са много ефективен начин за омекотяване на фините линии и бръчки, както и за увеличаване производството на колаген.

Матриксил 3000 е невропептидна комбинация от два популярни пептида – палмитоил олигопептид и палмитоил-тетрапептид-7 – която намалява фините линии и задейства образуването на важни компоненти на кожата. Учени от Националния здравен институт откриха, че Матриксил 3000 значително засилва образуването на няколко важни компонента на кожата, включително еластин и колаген, в рамките на четири месеца.

SYN®-COLL (Palmitoyl Tripeptide) е трипептид, предназначен да стимулира естествения механизъм на кожата да произвежда колаген. Клиничните изпитвания показват, че трипептидът е в състояние да намали и промени всички видове бръчки, както и да съдейства за придобиване на гладък ефект на кожата.

Намирането на подходящия тип продукт, съдържащ подходящите за кожата пептиди, може да отнеме известно време. Например, вместо почистващ препарат, обогатен с пептиди, специалистите препоръчват да се използват продукти, които не се отмиват лесно от кожата, като овлажнител, крем за очи или серум. Наред с това е препоръчително да се търсят продукти, които освен пептиди, съдържат ниацинамид, Витамин Ц и антиоксиданти. След намиране на подходящия крем или серум, той следва да се прилага върху чиста кожа два пъти дневно, под грим и под слънцезащитно средство.