Д-р Манджукова

Превенция срещу образуването на слънчеви петна

Ето че лятото отново е тук и всички ние трескаво очакваме нашата ваканция и дългите дни сред приятели, слънце, топъл пясък и солена вода. Трепетите към предстоящата почивка обикновено водят със себе си цял списък с аксесоари за лазурния бряг – бански, очила, хавлия, нова чанта, а и плажна топка. Но най-важният от тях, без който е немислимо да тръгнем за където и да е през лятото, е слънцезащитният крем. Да, сезонът освен всички изброени удоволствия, може да бъде и безпощаден, когато стане дума за човешката кожа. Парещите слънчеви лъчи могат да причинят ужасяващи проблеми, ако не се вземат необходимите мерки за предпазване на тялото.

Известно е, че продължителното изкараното време навън, особено в часовия диапазон от 11 до 17 ч. може да навреди на външната бариера и да остави след себе си различни проблеми – изгаряния, зачервена и възпалена кожа, рани и така често срещаните слънчеви петна. Именно поради тази причина всеки един от нас трябва да намери подходящите средства и да вземе подходящите мерки за предотвратяване развиването на тези състояния. Някои от тях, каквито са слънчевите петна, не крият рискове за здравето, но могат да причинят психологически дискомфорт, заради своята същност – да се появяват по лицето и ръцете върху видими за околните хора зони.

Слънчевите петна представляват хиперпигментация, която е вид обезцветяване на кожата, причинено от прекомерно или многократно излагане на ултравиолетова светлина, като тази от слънцето или солариумите. Те са плоски и могат да варират на цвят от светлокафяво до черно или дори сиво, в зависимост от нюансите на кожата. Петната могат да се появят навсякъде, главно на места, които са изложени постоянно на слънчева светлина като лицето, шията и деколтето, както и ръцете. За разлика от други видове обезцветявания на кожата, които са резултат от травма и нараняване, пигментацията, причинена от слънцето обикновено не изсветлява с времето. Поради тази причина превенцията (под формата на ежедневна слънцезащита) е най-добрият за предпазване от образуването на слънчеви петна.

Най-добрият начин за превенция на слънчевите петна е избягването на слънцето през пиковите часове от преди обед до късния следобед. По време на почивката е разумно да планираме дейностите си и стоенето на плажа за сутрешните или ранните вечерни часове, за да можем да не се срещаме с най-силните слънчеви лъчи. Ако все пак се налага да прекарваме дълго време на открито в този часови отрязък, е необходимо да носим шапка с широка периферия, слънчеви очила, да имаме под ръка достатъчно количества вода, а също така и възможност за сянка от собствен чадър. Независимо от времето навън, появилите се облаци и по-хладен вятър, всеки един от нас е задължен към своето тяло да носи и да поставя слънцезащита с минимум 30 фактор. Въпреки гъстите облаци, ултравиолетовите лъчи имат способността да проникват и могат да засегнат откритите места тялото. Въпреки че не всички щети от слънцето могат да бъдат предотвратени, то поне трябва да опитаме да ги сведем до минимум като се предприемат тези лесни стъпки.

Поддържането на кожата хладна след излагане на слънце също може да намали активността на меланина и да предотврати образуването на слънчеви петна. Когато тялото и главата са продължително време под парещите лъчи и кожата се чувства прегряла, е препоръчително да се нанесе студена, мокра кърпа, компрес с лед или охлаждаща маска, за да се понижи температурата. Този използван векове наред метод не само помага на кожата, но и помага за успокояване и за превенция срещу образуване на петна, лунички и други обезцветени лезии. Експертите съветват да се придържаме към изградената рутина,  подходяща за летните дни – в която е добре да бъдат включени ретинол (вечер) или алфа-хидрокси киселини. Някои от нас избират алтернативи, които не включват употребата на тези предотвратяващи пигментацията елементи, тъй като те имат способността да правят кожата чувствителна към слънцето. Въпреки това, когато се подхожда с внимание, а върху кожата се нанася необходимия предпазващ фактор и се сведе до минимум излагането на слънце, то ретинолът и хидрокси киселините могат да се превърнат в мощни инструменти за предотвратяване на слънчевите петна през целия сезон.

И не на последно място, всички ние трябва да сме наясно, че някои плодове и зеленчуци могат да засилят защитата на кожата срещу увреждане от слънцето. Доказано е, че бета-каротина – антиоксидант, открит в морковите, сладките картофи, зеле и спанак – значително повишава вътрешния слънцезащитен фактор. В допълнение към това, проведено проучване, публикувано в списанието на Американската академия по дерматология показва, че когато 10 субекта приемат 2000 млг витамин Ц и 1000 единици витамин E всеки ден в продължение на осем дни, те могат да понесат 20% повече излагане на ултравиолетови лъчи, преди да получат изгаряне.

Така можем да стигнем до извода, че консумирането на плодове и зеленчуци е идеално за здравето на тялото и кожата ни. Всички ние трябва да се уверим, че всекидневно приготвяме и ядем подходящи храни за нашето здраве, предпазващи ни от последствията, които носят ултравиолетовите лъчи.