Д-р Манджукова

Превенция срещу меланома

Образуването и развиването на немеланомния и меланомен рак на кожата се увеличава през последните десетилетия. Понастоящем, в световен мащаб всяка година се регистрират между 2 и 3 милиона немеланомни и 132 000 меланомни ракови заболявания на кожата, като статистиката сочи, че 1 на всеки три диагностицирани рака е рак на кожата.

Редица изследвания оправдават сериозните резултати с изчерпаните количества озон, което от своя страна означава, че атмосферата губи защитната си филтърна функция и все повече слънчеви ултравиолетови лъчи достигат земната повърхност. Счита се, че 10-процентното понижение на нивата на озон ще доведе до допълнителни 300 000 немеланомни и 4 500 меланомни случая на рак на кожата, което поставя знак на пряка зависимост между самото заболяване и продължително излагането на слънце. Тези фактори са в рамките на собствената отговорност на всеки индивид.

Меланомът, най-сериозният вид рак на кожата, се развива в клетките (меланоцити), които произвеждат меланин – пигментът, който придава цвят на кожата. Опасността от появяване на меланом се повишава драстично след преминаване на 40-те, по-застрашеният пол определено са жените.

Ракът може да се развие навсякъде по тялото, като обичайно засегнати зони са тези, излагани най-често на слънце – гръб, гърди, лице, крака и ръце. Разбира се, няма гаранция, че другите области от тялото, върху които ултравиолетовите лъчи не влияят толкова пряко, са напълно защитени. Рак на кожата може да се образува и върху ходилата на краката, дланите, гениталиите, дори и очите.

Първите признаци и симптоми на меланома са:

  • Промяна в цвета, размера, границите, формата на съществуваща бенка
  • Развитие на ново пигментирано образувание на кожата

Тъй като лятото наближава, а с него и заплануваната, незабравима и изпълнена със слънчеви дни ваканция, напълно резонно е всеки човек да си даде ясна представа за опасностите, които може да доведе продължителното излагане на слънце. Да, аптеките и козметичните магазини отдавна на преден план са изложили слънцезащитните средства, които драстично намаляват шанса за рак на кожата, но все пак е редно да се спомене, че съществуват допълнителни опции, които могат да бъдат използвани като предпазно средство:

Никотинамид

Никотинамидът е форма на витамин B3, за която е доказано, че значително намалява риска от образуването на рак на кожата. В рандомизирано контролирано проучване, проведено в Австралия, след използване на съставката, рисковете от базално-клетъчен карцином и плоскоклетъчен карцином са намалени – с 23%. Никотинамидът осигурява защитно въздействие срещу ултравиолетови увреждания, причинени от излагане на слънце.

Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)

Нестероидните противовъзпалителни средства, като ибупрофен и аспирин, могат да имат умерен ефект върху превенция на рака на кожата. Системният преглед показа, че рискът от плоскоклетъчен карцином намалява с до 18 % при използването на НСПВС. Известно е, че НСПВС потискат ензим, известен като COX-2, който е свръхекспресиран в плоскоклетъчния карцином.

Polypodium leukotomos

Polypodium leukotomos е тропическа папрат, открит в Централна и Южна Америка, която има антиоксидантно, имуномодулиращо и противовъзпалително действие. Все още обаче не са напълно доказани неговите качества в предпазването от меланома и поради тази причина не бива да се използва като заместител на слънцезащитните лосиони.

Намаляване приема на алкохол

Алкохолът стои в центъра на вниманието, тъй като може да бъде посочен като основателна причина за 3,5% от всички смъртни случаи, причинени от рак. Редица изследвания установяват връзка между меланома и приема на алкохол, като обобщените данни представят увеличаване на риска от базално-клетъчен карцином със 7% и с 11 % от сквамозен клетъчен карцином след прекомерна употреба. Други проучвания показват 20% увеличение на меланома при редовно употребяващите алкохол, като рискът нараства с броя на напитките.

Тези проучвания обаче не взимат предвид други фактори, които биха могли да повлияят на резултатите, някои от които не могат да бъдат измерени. Например, че ултравиолетовата светлина е основният фактор, който увеличава базално-клетъчния карцином и плоскоклетъчния карцином, а консумацията на алкохол е свързана с поведение, което увеличава риска от получаване на слънчево изгаряне.

Задължително – слънцезащитен крем!

Тъй като все още не е открит перфектният механизъм, който напълно предпазва от уврежданията на ултравиолетовите лъчи, то най-добрият вариант за предпазване на кожата от развитието на меланома, е употребата на слънцезащитен крем. Доказано е, че слънцезащитните продукти с висок фактор (над 30) намаляват риска от получаване на меланома и плоскоклетъчния карцином. Така че, целогодишно, без значение от сезона и времето навън, не бива да се забравя, че слънцепредпазващият крем е най-сигурната защита срещу увреждане на кожата и организма. Нанасянето на крем с широк спектър половин час преди излизане на слънце и след това на всеки два часа, осигуряват здрава и непредразположена към рак кожа.