Д-р Манджукова

Превенция и лечение на инфекции с локални антибиотици

Можем ли да си представим 21 век без антибиотици?  Животът би наподобявал този през 30-те години на миналото столетие преди развитието на сулфонамидите и последвалото откриване на пеницилина – увеличена смъртност заради обикновени инфекции и рани, ограничени хирургични процедури и невъзможност за използване на химиотерапия. И ето, 70-80 години по-късно обичайни, но смъртоносни в миналото бактерии като Стафилококус ауреус, Ешерихия коли и стрептококовата пневмония, могат да бъдат преборени благодарение на антибиотичните медикаменти.

В наши дни развитието на медицинската индустрия успя да наложи употребата на антибиотици за разрешаване на различни инфекциозни заболявания на организма. И не само това – антибиотиците намират широко приложение във всеки дял на медицината, в това число и дерматологията за лечение на някои проблематични кожни заболявания.

Антибиотиците за локално приложение играят важна роля в превенцията и лечението на много първични кожни бактериални инфекции, наблюдавани в дерматологичната практика така например те са полезни при:

  • Лечение на локализирани повърхностни бактериални инфекции (напр. импетиго)
  • Предотвратяване на инфекция на рани след малки хирургични или козметични процедури
  • Предотвратяване на инфекция на рани при малки рани / увреждания / ожулвания на кожата
  • Лечение на вторично инфектиран екзематозен дерматит

Приложението на локални антибиотици намира своето място и при терапията на проблеми като акне. Леките и умерени форми на състоянието могат да бъдат лекувани с локални антибиотици (клиндамицин, еритромицин и тетрациклин) като допълнение към бензоил пероксид. Използването им в комбинация намалява риска от поява на резистентни щамове на Пропионибактериум акне – бавно растящи, грамположителни бактерии, които допринасят за развитието на акне.

От изброените локални средства клиндамицинът се счита за по-ефективен от еритромицина при лечение на акне в дългосрочен план, като наред с това действието му се свързва с намаляване на броя на черните точки (комедони и микрокомедони), характерни за акне. Освен че се комбинира с бензоил пероксид, за лечение на пъпки с гноен връх клиндамицинът може да се комбинира и с третиноин.

Не е препоръчителна употребата на локални антибиотици като самостоятелно лечение на акне за повече от 3 месеца.

Освен за лечение на появяващите се пъпки при акне, топичното антибиотично лечение се използва и за лечение на импетиго. То представлява обичайна инфекция на кожата или меките тъкани, обикновено причинена от стафилококови или стрептококови бактерии. През 80-те и 90-те години, локалният антибиотик мупироцин се считаше за по-добър избор за терапия на импетиго в сравнение с неомицин или полимиксин. Днес, поради нарастването на резистентни на антибиотици бактерии, мупироцинът се счита за неефективен в много случаи на заболяването. Поради тази причина все по-често дерматолозите изписват перорални антибиотици, които могат да бъдат полезни при инфекция на кожата или меките тъкани.

Вероятно най-голяма употреба за локални антибиотици е свързана с профилактиката на инфекции при повърхностни кожни рани. През 60-те и 70-те години на миналия век медицината започва да ги прилага за лечение на хирургични рани. Освен това, е доказано, че поддържането на влажна среда, частично установена от прилагането на антибиотични средства, насърчава заздравяването.

Профилактичната локална употреба има особено значение за рани, при които рискът от инфекция е висок, като например тези, които е вероятно да бъдат заразени (случайни рани, разкъсвания, ожулвания и изгаряния).

Решението за използване на локални средства за лечение на рани и кожни проблеми трябва да бъде взето от специалист. В крайна сметка медицинските лица най-често се сблъскват с този тип състояния и са наясно кой медикамент може най-бързо да повлияе дадено заболяване, какви са страничните реакции и оптималните срокове за отстраняване на проблема.

Препоръчително е преди нанасянето на средството засегнатата зона да бъде почистена внимателно с хладка вода и подсушена с чиста кърпа от естествена материя. Поставянето на локалния антибиотик се осъществява с тънък слой върху предварително набелязаното място за терапия. След употребата, особено в случаи на акне, е излишно да се нанасят други козметични продукти (например маски за лице, грим). Накрая, задължително следва измиване на ръцете с препарат и топла вода, за да не се разнесат натрупаните по пръстите бактерии и антибиотичен мехлем по други части на тялото или главата.