Д-р Манджукова

Превенция и борба с бръчките

Стареенето на кожата е естествен процес, при който епидермисът изтънява, продукцията на колаген и себум намалява, появяват се пигментни петна, кожата губи еластичност, увисва и се появяват фини линии и бръчки.  Дефинирани са някои фактори, които ускоряват стареенето на кожата, както и има такива, върху които може да се влияе, за да може този процес да бъде забавен. Например, стареенето е по-бързо и интензивно при често и продължително излагане на слънчеви лъчи, тютюнев дим, силно замърсен въздух. В ерата на информацията вече всички знаем как да се предпазим от тези външни вредни влияния.

Много хора считат, че анти-ейдж грижата трябва да започне, когато се появят бръчки и фини линии, докато всъщност истината е, че никога не е твърде рано. Причината за това са съставките в този вид козметика, които се фокусират върху гънките на кожата, независимо от възрастта на човек. Те са по-ефективни в синтетичен вид, защото са по-трайни и концентрирани от естествените им проявления.

Алфа хидрокси киселини – водоразтворими киселини, чието действие се изразява в премахване на мъртвите клетки на повърхностния слой на кожата и изглаждане на фините линии и бръчките. Разделят се на гликолова киселина, която прониква най-лесно в кожата поради малкия размер на молекулите си, силно хидратираща е и повишава производството на колаген; млечна киселина, която изсветлява петна и е ефективна при акне и суха кожа; ябълчена, която изглажда, почиства и стяга кожата; лимонена, която има мощни антиоксидантни свойства; бадемова, която е с изразени антибактериални и противовъзпалителни характеристики и е ценна при акне, розацея; винена, която е антиоксидант и ексфолиант.

Витамин А – като ретинол е изключително разпространена съставка на анти-ейдж кремовете. Има подчертани антиоксидантни свойства, които подновяват кожните клетки. Витамин А е много силен компонент, затова се препоръчва да се използва в ниска концентрация или под наблюдение на лекар.

Витамин Ц – известен антиоксидант, който защитава кожата от вредните UVA и UVB лъчи. Има важна роля при производството на колаген.

Витамин Е – притежава силно изразени фотозащитни и анти-ейдж функции.

Коензим Q10 – нивата му намаляват с възрастта, затова кожата има нужда от друг източник на този важен ензим. Има и антиоксидантни свойства.

Аргилерин – синтетичен полипептид, създаден за мимически бръчки. Отпуска мускулите в засегнатата зона, ефективно намалява дълбочината на бръчките и съдейства срещу поява на нови.

Ресвератол –  неутрализира свободните радикали и влияе върху фините линии, бръчките и еластичността на кожата.

Анти-ейдж грижата трябва да бъде дългосрочен процес, за който кожата ще се „отблагодари“ след време. Тук правилото е колкото по-рано, толкова по-добре. Тъй като някои съставки обаче е препоръчително да се използват след определена възраст, нека въвеждането на този тип грижа за кожата бъде проведено след консултация със специалист дерматолог.