Д-р Манджукова

По-красиви през пролетта

Пролетта настъпи, а това означава, за да се подготви кожата за смяната на сезоните, е време да поговорим за промяна в рутинната грижа за нея. Независимо от вида на кожата, преходът от зима към пролет може да повлияе по негативен начин върху нея и изобщо към целия организъм. В сухите зимни месеци тя се дехидратира и изисква отдаденост, по-специални грижи и сериозна доза овлажнител. Същевременно, с настъпване на слънчевите дни и хубавото време, се повишава топлината и влажността, което, естествено, води до увеличаване по-бързото омазняване на кожата. Това, от своя страна означава, че следва да прибегнете към използването на по-леки овлажнители и по-голяма защита от слънце.

Как да открием баланса, който да поддържа кожата винаги в идеално състояние, готова за топлите слънчеви предизвикателства? Имайте предвид, че кожата е един от най-важните органи, който се влияе от температурните промени, атмосферните условия, околната среда и нейните особености. Пролетта ни предлага едни от най-капризните и непостоянно от към температури дни през годината – студ се редува с топлина, снегът се заменя от горещо време.

Кожата е подложена на стрес и е добре да сме запознати с нейните особености. Кои са слабите ѝ места? Кои са силните ѝ страни? Знанието за собствената природа е необходимо, за да се сведат до минимум рисковете, които дебнат през пролетния сезон. Не рядко кожните заболявания, са проявление на вътрешнен проблем, стресови ситуации и отслабена имунната система. И не напоследно място – консултациите със специалист-дерматолог, вслушването в съветите му и тяхното спазване са важна стъпка напред и основа в постигането на желания външен вид.

Човешката кожа има свой индидидуален характер. Поради тази причина методите и техниките, които ще бъдат препоръчани към всеки един, касаят специфичнте особености на неговата кожа. Все пак, следва да се знае, че има няколко общоприети процедури, които, както пролетта, са едно добро начало, за освежаване, подхранване и хидратиране.

Карбоксилтерапията, наричана още терапия с въглероден диоксид, става все по-широко разпространена и използвана процедура. Терапевтичната употреба на въглероден диоксид се използва от медицинската общност в Европа още от 50-те години на миналия век. Изследванията показват, че карбокситерапията подобрява еластичността на кожата, кръвообращението, насърчава регенерирането на колаген, третира фините линии и бръчки, унищожава локализираните мастни натрупвания. Най-често срещаните естетически показания за този вид лечение са целулита, местата с натрупани мазнини, стрии, акне и бръчките. Обработването с въглероден диоксид обикновено се извършва на лицето, врата, ръцете, корема и бедрата. Карбокситерапията използва серия от малки инжекции с тънка игла, прикрепена към епруветка, която доставя определени количества медицински въглероден диоксид под повърхността на кожата. Видимите резултати от тази процедура са налице още след първото ѝ прилагане и имат трайност около година.

Химическият пилинг е една от най-старите козметични процедури в света, извършвана в древен Египет, Гърция и Рим, за постигане на по-гладка и красива кожа. Днес химическият пилинг за лице е популярен, защото предлага почти непосредствени резултати и може да се извършва като амбулаторна процедура. Способът представлява лечение, при което се използва киселинен разтвор за отстраняване на увредените външни слоеве на кожата. При извършването на процедурата чрез инжектиране върху кожата се прилагат алфа хидрокси киселини, трихлороцетна киселина или фенол. Целта на подкожното им въвеждане е ексфолиране външните слоеве на мъртвата кожа, разкривайки място за нова, здрава и гладка кожа, с подобрен цвят и текстура. Методът е подходящ за премахване на белези, бръчки и неравномерна пигментация на кожата, като в допълнение към цялостното подмладяване на лицето, някои видове пилинг на кожата могат да се използват и за точкови лечения, премахване на стрии или подмладяване на кожата на друго място по тялото.

Плазмената терапия е процедура за подмладяване и подобряване на състоянието на кожата на лицето чрез инжектиране в дермалните слоеве на богата на тромбоцити плазма. Факт е, че плазмата се състои от 90% вода и 10% от биологично активни вещества, разтворени в нея: протеини, аминокиселини, витамини, минерали, ензими, хормони, хранителни вещества – глюкоза и липиди. Този „коктейл“ – основата на жизнената активност на всички клетки на човешкото тяло – позволява бързо и ефективно коригиране на външния вид, без прибягване до пластична хирургия.

Тази процедура за подмладяване с право може да се счита за най-безопасният и един от най-ефективните способи в естетичната медицина. Плазмата, произведена от кръвта на пациента, се използва в естетичната медицина като естествен стимулатор на възстановяването на тъканите, който не предизвиква алергия и отхвърляне и има неутрално рН. Плазмолифтингът е метод, който успешно може да се комбинира с други козметологични процедури.

Мезотерапията е медицинска техника, създадена през 50-те години на миналия век, използвана за лечение на състояния като ревматизъм, спортни травми и подобряване на кръвообращението. С напредването на научните изследвания методът става популярен и се използва за третиране на козметични състояния, включително подмладяване и подобряване на кожата, възстановяване на коса, локализирано намаляване на мазнините и премахване на целулита. Мезотерапията включва инжектиране на специално подготвена смес, коктейл от витамини, цинк, минерали и други подхранващи вещества, само на милиметър под кожата. Процедурата е подходяща за подобряване на здравината и еластичността на кожата чрез обогатяването ѝ с минерали, витамини и аминокиселини, които се срещат в по-ниските ѝ нива с напредването на възрастта. Освен това, методът е използван и за повишаване нивата на хиалуроновата киселина в кожата. Микроинжектирането се осъществява на всеки две седмици до достигане 4-6 процедури. При постигане на желаните ефекти е необходима програма за поддръжка на всеки 2 – 3 месеца.

Дермални филъри – общо наименование за инжекции с гел, съставен от хиалуронова киселина, е високоефективно нехирургично лечение, предназначено да забави (или скрие) ефектите от стареенето на лицето. Хиалуроновата киселина се среща естествено в организма на всяко човешко същество, а внимателно инжектираните малки порции от нея действа като основа за кожата. Нейното действие поддържа естествените структури на лицето и тъканите, загубили обем или еластичност. Поставянето на инжекции с продукта в областта на лицето играе основна роля за запълването на бръчки, подхранване на кожата, хидратирането ѝ придаването на здрав и еластичен вид. Филърите, съдържащи хиалуронова киселина, се използват не само за подмладяване на кожата на лицето. Процедурата дава моментални резултати и издържа от 6 до 12 месеца.

Следва да се има предвид, че част от процедурите за постигане на по-красив и елегантен външен вид, е препоръчително да се извършват през първите пролетни дни, тъй като слънчевите лъчи все още не са така силни и няма да окажат негативно влияние върху третираните места.

Съветвам да се използват силни и проверени слънцезащитни кремове, да се избягва стоенето навън и излагането на слънчева светлина в часове с най-високи температури. Тогава кожата е най-податлива към изгаряния и нарушаване на естествената ѝ структура.

В Belle Femme предлагаме пълен набор от полагащи грижа за кожата и освежаващи целостта ѝ процедури. Подгответе се за пролетния сезон –  придайте на лицето, тялото и косата си нов живот, а на себе си самочувствие и стил.