Д-р Манджукова

Поява и лечение на себореeн дерматит

Недостатъчното полагане на грижи за кожата, използването на некачествена козметкиа, прекомерната употреба на тютюневи изделия и алкохол, както и влиянието на външни фактори като замърсен въздух, са най-разпространените причини за нейното заболяване. На пръв поглед, в хората е заложено да неглижират проблеми, които не са животозастрашаващи или поне до момента, в който тези проблеми не започнат да причиняват определен физически и психологически дискомфорт.

Често срещани състояния, като лезии по кожата, сърбеж, зачервяване, е възможно да се появят във всяка възраст поради отслабен имунитет, генетична предразположеност и куп други фактори. Едно от не рядко срещаните заболявания на кожата и обхващащо между 15 – 20 % от населението на земята, се нарича себореен дерматит. Той се отличава с появяването на жълтеникави люспи по скалпа, лицето, някои части на тялото, зачервявания на места и сърбеж, а характерената му поява е при кърмачета (появяване на млечни кори), хора в зряла възраст, както и с напредване на възрастта (след 60-та годишнина).

Себореята (както е известен още себорейният дерматит) се причинява от гъбичка, наречена Маласезия, чиито гостоприемник са местата с голямо отделяне на мазнини по кожата (отделяне на себум от мастните жлези). Това е причина заболяването да се появява на различни части от човешкото тяло и глава – скалп, областта зад ушите, около носа, очите, клепачите, между веждите, в средната част на гърдите, под лопатките на гърба и др. Предизвиква зачервяване, парене и сърбеж, който в някои периоди се засилва, а в други – намалява, както и отделяне на люспи, поява на пътхут по скалпа, в някои случаи причинява и косопад.

Едни от най-честите причини за себорейния дерматит са стресът и нервните разстройства – напрежението на работното място, изпадането в нежелани емоционални ситуации, повишават отделянето на себум от мастните жлези, отключват появата на себорея. В такива случаи е важно лечението да протича паралелно, като се третират не само кожните лезии, но и се обърне внимание на психологическото безпокойство и постигането на максимален душевен комфорт.

Установена е и взаимовръзка между появата на себореен дерматит и съществуването на други болестни състояния на организма – болест на Паркинсон, заболявания на имунната и половата система. Честите честите промени на климата, причинени травми на кожата, също могат да отключат появата на заболяването.

Лечението на себореен дерматит преминава изключително бавно, тъй-като заболяването е упорито и се редуват пикови периоди с периоди на затишие. От изключително значение е консултацията със специалист-дерматолог, който при необходимост може да назначи и лабораторен анализ на кръв, урина, а в някой случаи и материал за изследване и кожна биопсия.

Именно поради всички изброени факти ние, в дермато-козметичен център Belle Femme, се отнасяме изключително сериозно и отговорно към този проблем. Опитът ми в областта на кожните заболявания позволява прилагането на изпитани методи за отстраняването на нежеланите кожни лезии. Препоръчвам третирането с антисептични, подхранващи шампоани, които оказват въздействие върху причинителя на заболяването и трайно отстраняват пърхута. В други случаи употребата на кортекостероидни кремове, противовъзпалителни лекарства за локално нанасяне като кетоконазол, метронидазол, азелаинова киселина, както и кортекостероидни лосиони, благоприятстват премахването на появилата се гъбичка Маласезия.

Не е изключено комбинирането на препарати за външно нанасяне върху засегнатите участъци с прием на лекарствени медикаменти, преорално.

Естествено, състоянието на себорея при различните възрасти изисква и различен тип лечение, именно за това в Belle Femme предлагаме професионална консултация и назначаване на адекватно лечение според появилите се признаци на болестта.