Д-р Манджукова

Почистващо олио и почистващ балсам

Изборът на режима и продукти за грижа за кожата е индивидуален и динамичен процес, който се променя с времето, кондицията и, естествено, с тенденциите. Независимо от всичко, обаче, в началото винаги трябва да се поставя чистата кожа – тя е своеобразно празно платно, основата, върху която да се гради. В корейската традиция съществува т. нар. метод на двойно почистване, при който се използват последователно два почистващи продукта – първо такъв на маслена основа и след това на водна. Замисълът е, че масленият продукт отстранява мастноразтворими замърсявания, като грим, себум и слънцезащитни продукти, а вторият – водноразтворими, като прах, бактерии, пот, мъртви кожни клетки и по-малки частици, които навлизат в порите.

В света на козметиката има огромно разнообразие от почистващи продукти, на които потребителите могат да се спрат, като факторите за тяхното решение са строго индивидуални. Продуктите за почистване на маслена основа се разделят условно на два вида – олио и балсам.

Обикновено почистващото олио се предлага в опаковка с помпа, за да не се допусне замърсяване на формулата, както и за по-лесна употреба, тъй като е доста течно. Понякога, обаче, у потребителя остава усещането за силно омазняване на кожата, ако продуктът не е използван правилно. За предотвратяване на тази възможност, трябва да се знае, че с няколко апликации олиото се поставя между ръцете и с нежни, масажиращи движения се нанася върху лицето и в областта на шията. След като продуктът се „впие“ добре в кожата, ръцете се намокрят, за да се превърне олиото в нежен мус, който след това лесно се отмива. Обикновено производителите добавят към този вид продукти овлажняващи и подхранващи съставки, като добавена стойност за сухия тип кожа. Всъщност почистващото олио може съвсем спокойно да се използва при всички видове кожа, тъй като то няма да омазни прекомерно мазните типове кожа. Още една екстра – олиото е подходящо и за почистване на четки и гъбички за грим. Внимание – въпреки че някои видове почистващо олио съдържат зехтин, не се препоръчва използване на чист зехтин, тъй като той запушва порите. Във формулата на козметичния продукт, освен зехтин, се слагат и сурфактанти, които изкарват на повърхността на кожата излишния себум, заедно със събраните замърсявания.

Почистващият балсам най-общо казано има сходни свойства, но е с по-твърда консистенция, наподобяваща крем. Ясно е, че производителите предлагат различна форма на един и същ продукт, за да може потребителят да избере по-удобния за използване, тъй като течното олио изисква повече внимание, а пък балсамът – повече време. В опаковката обикновено е включена шпатула (за да се избегне замърсяване), с помощта на която се нанася част от продукта и се втрива в кожата. Целта е маслото да разгради и разтопи нечистотията, която след това трябва да бъде отмита. Балсамът също е подходящ при почистването на всички типове кожа и е предпочитан вариант при пътуване, тъй като няма как да се разлее.

Когато се спомене почистване, неминуемо става дума и за мицеларна вода. Нека да видим тя как се вписва в темата – бидейки вода, е ясно, че е воден продукт. Тя съдържа малки молекули липиди – мицели – които обаче ѝ придават и маслен статус, защото мицелите всъщност са сурфактанти, които привличат и разтварят масленоразтворими продукти и замърсявания. Въпреки широката си популярност, обаче, мицеларната вода не се справя толкова добре и „от раз“ с отстраняването на грим и слънцезащитни продукти. Необходимо е сериозно триене и разтъркване на кожата, а е и възможно да има леко изсушаващ ефект, поради което би могла да се използва като помощно почистващо средство при не силно замърсена кожа. Препоръчва се след използването ѝ лицето да се обработи допълнително с почистващ гел, пяна или крем, дори и на опаковката да се твърди, че няма нужда от изплакване. Причината за това е, че независимо колко силно е търкано лицето с памучен тампон по кожата неизбежно винаги остават мицели, които вече са си свършили работата, но пък съдържат в себе си натрупаното замърсяване. А ако не се изплакнат или почистят, остават не където е мястото им – върху кожата.