Д-р Манджукова

Почистване на удължителите за мигли

Възможностите за постигане на блестящ външен вид винаги са обект на интерес и внимание. Предложенията на козметичната индустрия не са никак малко, като производителите непрекъснато излизат с иновативни варианти. Опциите са много, но красотата преди всичко е резултат от знание и дисциплина. И, разбира се, готовността на дамите да извървят своя собствен път до постигането ѝ.

Все повече и повече представители на нежния пол се възползват от изцяло неинвазивни естетични процедури, иновативни продукти срещу стареене, както и от някои иновации в козметиката като екстеншъни (удължители) за коса и мигли. По този начин те успяват да подчертаят естествената си красота или да прикрият някои недостатъци.

През последните няколко години дамите се насочват към удължители за мигли и по този начин успяват да наблегнат на изящния вид на очите си. Но както всяко ново допълнение към външния вид, така и това се нуждае от специфични грижи не само от хигиенична гледна точка, а и за да не създаде определени проблеми.

Наличието на екстеншъни за мигли върху очите задължително трябва да следва няколко прости действия за правилно почистване. Това би предотвратило образуването на състояния, които не биха позволили на добавените удължения да се задържат толкова време, колкото клиентите са очаквали. Водата, за щастие, не е едно от нещата, което трябва да бъде избягвано при наличието на екстеншъни. След като се прикрепят правилно, те не бива да бъдат мокрени в първите 24 часа, но след това стават относително водоустойчиви. Именно притесненията от отмиване на залепващото ги вещество, може да стане причина за замърсяване и зачервяване.

Блефаритът е често срещан проблем сред онези, които не поддържат добра хигиена на клепачите. Състоянието се определя като „възпаление на клепача“ и се характеризира с образуването на бяло-сиви мазни люспи около и върху клепача, силен сърбеж и парещо усещане. Неправилно е да се счита, че блефаритът е алергична реакция на организма към поставените екстеншъни. Той се развива именно от запушване на малките мастни жлези, които се намират във фоликулите на миглите.

Правилното измиване на очите, всъщност е гаранция за трайността на поставените мигли, а изготвянето на адекватен режим за почистване ще успокои очите и ще ги предпази от неприятно възпаление.

Друга важна причина за поддържане на хигиена на клепачите е омазняването, причинено от мастните жлези на миглите. При наличие на мазен тип кожа и в случаите, когато е поставен грим върху очите, почистването става абсолютно задължително. В противен случай натрупалите се мръсотия и себум попадат върху поставените удължители и със сигурност ще започнат да разграждат веществото, с което са прикрепени.

Трайността на екстеншъните за мигли изисква спазването на определени стъпки:

1. Правилно почистване на миглите

Много дами просто напръскват вода върху удължителите на миглите си, считайки, че така ще ги запазят по-дълго време, но експертите препоръчват по-внимателно измиване, тъй като остатъчният грим и масла могат да доведат до отслабване на лепилото за мигли.

2. Избягване на търкането на миглите

Повечето от хората са свикнали да търкат очите си, когато ги почистват, за да премахнат грима. Разумно е да се избягва прекалено големия натиск върху миглите, включително силното водно налягане от душа, тъй като може да доведе до преждевременно падане на поставените удължители.

3. Използване на почистващ препарат без масло

Тъй като екстеншъните са закрепени с лепило, е важно да се избере почистващо средство за цялото лице, което не съдържа тежки съставки, както и допълнителни овлажнители, които могат да попаднат в зоната около очите и по клепачите.

Друг често използван метод е напръскването на очите с вода и нанасяне на много малко количество шампоан за мигли върху тях. Отмиването става с  леки впръсквания, а не с търкане на клепачите. 

4. Избягване на памучните тампони

Специалистите съветват да не се използват материали, които биха могли да увредят основите на удължителите. При нужда от допълнително почистване, трябва да се използват нежни почистващи кърпички, които са формулирани специално за околоочната област.

5. Внимателно приглаждане на миглите

Нежността е ключова в грижата към удължените мигли. Ето защо е добре, ако са все още влажни след измиването, да бъдат пригладени със специална четка. Така те не остават слепнали и придобиват желаният изящен вид.