Д-р Манджукова

Поставяне на ботулинов токсин през зимните месеци

С наближаването на февруари все повече и повече започва да се усеща настъпването на зимата. Независимо дали този сезон предизвиква вълнение заради изминалите и предстоящи празници или снежните навявания и скованата земя понижават настроението, човешката кожа започва да усеща последиците от времето навън. Да, нека признаем – зимата може да бъде ужасяващо груба към кожата и незащитеното лице да понесе тежестта на природната сила. Сухият студ води до загуба на влага и гъвкавост, което рефлектира върху вида на фините линии и бръчки и ги прави значително по-изпъкнали.  Но това не е всичко – мразовитото и сухо време оказва влияние върху лицевите мускули. Те стават твърде активни през зимата предвид яркото, отразяващо се от снега слънце, което предизвиква свиване на очите. Съвкупността от всички особености за този период на годината могат да се превърнат в истинско бедствие за лицето и то след като са полагани твърде внимателни грижи за неговия гладък и сияен облик.

Именно за това, едно от най-удачните решения, които може да се вземе, е поставянето на ботулинов токсин. Той се използва като козметично подобрение от няколко десетилетия, утвърждавайки се в естетичната медицина като безопасно, евтино и минимално инвазивно средство. В сравнение с него, хирургичната интервенция може да бъде много скъпа, криеща своите рискове и изискваща дълъг период за възстановяване процедура. При поставянето на ботулинов токсин не се изисква определен престой в домашни условия, а резултатите не отстъпват по нищо на използването на скалпел за корекции на външния вид – по-млада, фина, освежена кожа.

Като цяло ботулиновият токсин е едно от най-отровните вещества, познати на науката. Учени са изчислили, че един грам може да убие до 1 милион души, а няколко килограма – да заличат цялото човечество. Въпреки това, благодарение на прогреса в медицината, са открити и други приложения на  веществото, което се оказва и ценен терапевтичен протеин за лечение на заболявания като мигрена, мускулни спазми, прекомерно изпотяване и др.

Инжектиран в изключително малка доза, ботулиновият токсин прекъсва сигналите, които нервните клетки изпращат до мускулите или казано по друг начин – „той парализира мускулите“. Именно поради тази причина е предпочитан през зимните месеци, когато значително се увеличава използването на лицевите мускули – основна причина за получаването на бръчки по челото и около очите.

Естествено срещаният в природата протеин се въвежда в мускулите с малка игла, задължително от специалист, който най-добре знае на каква дълбочина и какви количества са необходими за най-добри резултати. Ботулиновият токсин причинява образуване на бръчки чрез нормални дейности като дъвчене, говорене, усмивка или дори свиване на очите. С ограничение на движенията обаче видимите линии по лицето намаляват. Окончателните резултати се виждат след няколко дни, а ефектите от процедурата траят обикновено между четири и шест месеца.

Предвид предстоящите студени и снежни дни, препоръчвам използването на ботулинов токсин за заличаване на някои от следните проблеми:

Бръчки „пачи крак“

Когато слънцето седи ниско в небето през зимата, хората са принудени да присвиват очи от отблясъците му снега и леда през целия ден. Това не само затруднява зрението, но и причинява изпъкване на линиите около очите, т. нар. бръчки „пачи крак“. За щастие, тази зона може да се третира с малко количество ботулинов токсин, който би отпуснал мускулите и ефективно би намалил дълбочината и външния вид на бръчките.

Линии на усмивката

Напълно нормално е настъпващите празници да носят настроение, добро усещане и усмивки по лицата. Това съвсем естествено действие обикновено задълбочава фините линии около устата, а вятърът и студът допълнително причиняват още по-големи увреждания, оставяйки кожата дехидратирана и изсъхнала. Комбинацията от тези фактори има отрицателен върху лицето, оставяйки изпъкнали линиите на усмивката. Инжектирането на ботулинов токсин освобождава от напрежението мускулите около устата, като едновременно с това помага на овлажняващите процедури да работят по-ефективно в тази област на лицето.

Линии на челото

Блясъкът на слънцето, отразяващ се в снега, води не само до присвиване на очите, но и до набръчкване на челото и изпъкване на линиите на намръщване, които се намират между веждите. Тъй като косата и шията обикновено са а покрити от шал и шапка, допълнителното внимание е фокусирано върху очите. Ето защо студените температури правят линиите на челото и бръчките между веждите много по-видими от обикновено. Третирането на този проблем с ботулинов токсин намалява набраздяванията и прави лицата на пациентите да изглеждат толкова спокойни и щастливи, колкото наистина се чувстват.