Д-р Манджукова

Поставяне на ботулинов токсин на мъже

Без съмнение – живеем в епохата на дигиталните технологии и иновативните решения. А в този, представящ различни възможности свят, модерният мъж е изправен пред все повече и повече изисквания в работата (и в дома, разбира се) от всякога. Независимо дали е облечен в костюм и вратовръзка, или прекарва ежедневието си на открито; без значение от възрастта и произхода, той, мъжът от 21 век, изпитва натиска на съвременния живот да изглежда добре и да поддържа приветлив и младежки облик.

Мъжът в зряла възраст, преминаващ 40-ата и 50-ата си годишнина, се стреми да изглежда свеж, в крак с по-младите си колеги в работа и същевременно в отлична кондиция за своята половинка. Грижата за психическо и физическо аз е неразделна част от създаването на уверения, безгрижен живот, а вниманието, което се отделя към кожата е съществена стъпка за поддържане на цялостното здраве.  

Традиционно мъжете не обичат да говорят за своя „режим на красота“. Очевидно обаче всичко това се променя. Все по-често те започват да обръщат по-сериозно внимание на своята външност и на зараждащите върху лицето признаци на стареене. Докато някога щандовете за грим, салоните за красота и спа центровете бяха единственото достояние на жените, сега мъжете са също толкова склонни да купуват продукти за красота и да правят процедури за лице, маникюр и други козметични процедури.

Мъжете също така стават все по-честа гледка в клиниките, предлагащи по-модерни козметични процедури, като инжектиране на ботулинов токсин. Нарастването на популярността сред представителите на силния пол на този естетичен метод за заличаване белезите на стареене се наблюдава в световен мащаб през последните няколко години, по специално стабилните икономически държави в Европа и Северна Америка. Според проучване на един от световните брандове – производител и доставчик на ботулинов токсин за козметични цели – броят на мъжете, които се спират на този тип процедура за подмладяване, се е увеличава бързо – през последните три години представители от мъжки пол са получили над един милион терапии с ботулинов токсин. В същото време дерматолозите твърдят, че базата им от пациенти сега се състои от 35% мъже.

Популярността на ботулиновия токсин се увеличава в края на 60-те години на миналия век, въпреки че е открит през далечната 1892 г. Използван предимно в офталмологията за лечение на очни заболявания, след редица проведени изследвания, през 1992 г. токсинът се утвърждава като средство за лечение и намаляване на мимическите бръчки по лицето.

Разгледан по-подробно, по своята същност, той представлява невротоксин, произведен от бактерията Clostridium Botulinum . Въпреки че е един от най-смъртоносните токсини, познати на човека, в наши дни той може да се употребява в изключително малки количества за лечение на широк спектър от медицински проблеми, например хиперхидроза (прекомерно изпотяване) и хронична миокимия (потрепване на клепачите). Ботулиновият токсин е опасен в големи количества, защото разрушава нервите и жизненоважните протеини. В много по-малък мащаб, той просто отслабва мускулните контракции, като блокира сигналите между лицевите мускули и нервите.

Важен факт, който не бива да се пропуска е, че мъжете обикновено се нуждаят от по-голямо количество ботулинов токсин, отколкото жените, за постигане на по-добри резултати. Основната причина за това се дължи на биологичната особеност при мъжете, където тъканта на лицето обикновено е по-тежка, което води до укрепване на мускулите, използвани за изражение на лицето. Силните мускули от своя страна водят до по-дълбоки, по-изразени бръчки, което естествено също така влияе на количеството токсин, необходимо за лечение. По-големите и по-силни мускули изискват по-големи количества, за да се постигне същия мускулно-отпускащ ефект. Третирането на по-дълбоките бръчки също изисква повече от веществото, защото мускулите трябва да бъдат напълно парализирани, а не частично, за да се постигне желаният изглаждащ ефект.

Освен проблемите с бръчките и фините линии, ботулиновият токсин е идеален за справяне на проблемите с пъпките. През последните години той се разглежда като потенциална възможност за лечение на упорито акне. Въпреки че няма достатъчно проучвания по темата, е известно, че ботулиновият токсин помага за намаляване на производството на себум и най-често се използва за лечение на пъпки по челото.

Не на последно място ботулиновият токсин може да се използва в различни области на тялото, за да спре прекомерното изпотяване. В този случай се прилага за парализиране на потните жлези, които причиняват нежеланото изпотяване. Така освен за нежеланата влага, невропарализиращото вещество помага за отстраняване и на неприятната миризма, която я придружава.

Процедудара по поставяне на ботулинов токсин обикновено се извършва в лекарски кабинет, от опитен специалист, който предварително може да обозначи точните места за поставяне на продукта. Процедурата включва серия от инжекции с веществото в лицевите мускули. След инжектирането невротоксинът инхибира освобождаването на невротрансмитера ацетилхолин, който по същество блокира съобщението от нервната система, което казва на мускулите да се свиват и вместо това им казва да се отпуснат.

Ефектите от процедурата обикновено стават видими между 1 и 4 ден след поставянето. Възможно е да се появят леки синини след инжектирането, като извършващият процедурата дерматолог може да препоръча избягване на физическа активност и прием на алкохол поне за един ден. Необходими са около 1 до 2 седмици, докато ботулиновият токсин достигне своя върхов ефект, но въпреки това трябва да се знае, че той не е постоянен и отшумява 3-4 месеца след процедурата. Поддържането на външния вид изисква нова сесия, която отново ще възстанови младежкия и гладък вид на лицето.  

В дермато-козметичен център Belle Femme процедурата поставяне на ботулинов токсин се извършва от д-р Снежана Манджукова, която е квалифициран експерт в областта на естетичната медицина. Нейният дългогодишен опит е гаранция за ефективен резултат при поддържането на сияйния и младежки външен вид.

Comments ( 1 )

  • […] Ботулинов токсин – Ефективно третира белезите на застаряването както при мъжете, така и при жените около очите, носа и устните, по шията. Процедурата е кратка, безболезнена, няма период на възстановяване и изисква регулярно повтаряне, за да се поддържа ефектът ѝ. Специфичните особености за поставянето на ботулинов токсин при мъжете могат да бъдат разгледани тук. […]

Comments are closed.