Д-р Манджукова

Помага ли кафето за лечение на розацея

В съвременната епоха, в която Google е един от най-близките ни източници на информация за решаване на проблеми от различно естество, е жизненоважно да разберем, че грижата за кожата не е само разкрасяване на външния вид. Ние трябва да знаем, че тя е най-големият човешки орган и всекидневно е подложена на атаки от различни външни и вътрешни агресори. Състоянията, които могат да засегнат външната обвивка, са хиляди, като проявленията им варират при различните хора; един и същи проблем може да има различни симптоми при всеки отделен човек. Точно както няма еднакви индивиди на клетъчно ниво, така няма универсално решение за хроничните кожни заболявания. Въпреки това медицината не спира да изследва различните възможности и да търси решения за облекчаване на този тип състояния.

Розацеята е хронично заболяване на кожата, което засяга предимно централната част на лицето и често се характеризира с редуване на обостряния и ремисии. Въпреки че може да се развие по много начини и на всяка възраст, проучванията на пациентите показват, че обикновено започва след 30-годишна възраст като зачервяване и възпаление по бузите, носа, брадичката или челото. Изследванията също така показват, че с течение на времето раздразнението може да се задълбочи, зачервяването да се изостри и да се появят видими кръвоносни съдове. Ако не се лекува, често се развиват възпалителни подутини и пъпки, а в тежки случаи – особено при мъжете – носът може да се подуе и покрие с излишна тъкан. При около 50 % от пациентите очите са засегнати, чувстват се раздразнени и изглеждат зачервени.

Въпреки че розацеята може да засегне всеки един индивид, независимо от расата, се смята, че хората със светла кожа, които се зачервяват лесно, са изложени на най-голям риск. Разстройството се диагностицира по-често при жените, но е по-тежко при мъжете. Има също така доказателства, че може да се предава генетично, като тя е особено разпространена при хора от северен или източноевропейски произход.

Тъй като дерматологията все още не е открила универсален лек за заболяването, специалистите обикновено предписват перорални медикаменти за облекчаване и лечение на различните признаци и симптоми. Подутините и пъпките често получават първоначално лечение с перорална и локална терапия, за да се постави състоянието под незабавен контрол, последвано от дългосрочна употреба само на противовъзпалителна терапия за поддържане на ремисията. Специфичните терапии за розацея вече се предлагат в различни формулировки, които могат да бъдат избрани за всеки пациент.

В търсене на най-добрите възможности за терапия, проучване, публикувано в JAMA Dermatology, установява, че кофеинът, открит в кафето, може да помогне за намаляване на риска от розацея при жените.

Изследователите анализират данните, предоставени от група от 82 737 жени в проучване, формирано през 1989 г. и проследявано на всеки две години между 1991 и 2005 г. В този период, на всеки 4 години, жените са интервюирани за приема на кафе, чай, газирани напитки и шоколад. По време на изследването е установено, че има малко под 5000 случаи на розацея сред участниците.

След направен обстоен анализ, изследователите откриват, че увеличеният прием на кофеин от кафе намалява риска от розацея сред групата. Жените, които пият четири или повече чаши кафе на ден, са изложени на риск с 23% по-малък от развиване на симптоми на розацея.  

Паралелно с изследването, изследователите обясняват причините за благоприятстващите свойства на кафето със съдържащия се в него кофеин, който е вазоконстриктор и противовъзпалително средство. Кафето съдържа антиоксидантни полифеноли, за които е доказано, че даряват кожата с ползи при заболявания като розацея. Кафето, освен това, съдържа по-големи количества кофеин в сравнение с други храни и напитки, като чая и шоколада.

И въпреки че според проучване, проведено от Националното общество за розацея, 36 % от участниците са установили, че горещите напитки предизвикват обостряне на симптомите, не всеки изпитващ симптоми на розацея ще реагира на този тригер по отрицателен начин. Ако горещите напитки са склонни да причинят обостряне на симптомите, експертите съветват кафето да се пие охладено или с няколко кубчета лед.

Не на последно място, хранителният режим също може да изиграе значителна роля в управлението на болестта. Тъй като възпалението е основната причина за пристъпите на розацея, консумирането на подходящите храни (т. нар „диета за розацея“) – сьомга, орехи, ленено семе и боб – би могло да помогне за овладяване на симптомите.

Тъй като проучването, публикувано в наблюдателно JAMA Dermatology, е в състояние да покаже само асоциация, а не причинно-следствена връзка, е необходимо да се направи по-обстоен анализ, за да се разбере връзката между кафето, кофеина и розацеята, особено между различните подтипове на това заболяване.

В придружаваща редакционна статия лекари от Университета на Пенсилвания и Калифорнийския университет в Сан Франциско посочват, че съществуват други причини, заради които можем да се насладим на кафето. Проучванията показват, че тази чудотворна напитка предпазва от рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, хронично чернодробно заболяване, болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер и депресия.