Д-р Манджукова

Помагат ли слънчевите лъчи за лечението на акне

В медицината са известни стотици състояния на кожата, които по един или друг начин въздействат на хората. Най-често срещаните от тях може да имат сходни симптоми, тъй че е важно да се разберат различията, за да може да се лекуват по адекватен начин. В тази категория попада и акнето, което без съмнение се счита за обичаен кожен проблем, засягащ почти всеки човек в юношеска възраст.

Всъщност, един от основните митове за акнето е, че то е типично състояние, което се появява в тинейджърските години и е изцяло проблем на израстването. Това не е така, тъй като образуването на пъпки с бял връх може да се случи във всеки житейски период, например и след достигане на зряла възраст.

Именно защото е сред най-често срещаните кожни проблеми, с течение на годините са се натрупали разнородни разбирания за развиването на акне. Някои хора считат, че честото измиване на лицето ще намали появата на пъпки, а други смятат, че шоколадът е един от главните причинители на този тип проблем. Един от най-разпространените митове за лечение на акне включва излагане на слънчеви лъчи за намаляване на акнетични лезии.

Голяма част от хората напълно безпричинно вярват, че ултравиолетовите лъчи ще намалят омазняването, причиняващото акне и по този начин пъпките ще изчезнат по естествен начин. Наред с това е разпространено разбирането, според което получаването на тъмен загар може да прикрие уврежданията от акне по лицето.  Въпреки че тази стратегия работи идеално в краткосрочен план, поемането от кожата на твърде много слънчеви лъчи в крайна сметка ще доведе до много повече проблеми в бъдеще. Ето защо:

  • Увредената от слънчево изгаряне кожа изгражда повече мъртви кожни клетки, които запушват порите и причиняват появата на пъпки/ черни точки;
  • Излагането на слънце причинява нежелано възпаление на кожата;
  • Слънцето може да предизвика появата на тъмни петна и белези;
  • Интензивните слънчеви бани подлагат кожата на по-висок риск от образуване на меланома и преждевременно стареене;
  • В случаите на прием на някои лекарства за акне, кожата може да бъде по-чувствителна към ултравиолетова светлина;
  • Слънчевите бани водят до изпотяване, което дава възможност на бактериите да процъфтяват и да предизвикат повече пъпки;

Част от хората с предразположена към акне кожа избягват продуктите за защита от слънцето, страхувайки се, че омазняващите съставки и химикалите в кремовете ще блокират порите и ще влошат моментното състояние. Други  не харесват факта, че някои от средствата за защита от слънцето правят кожата блестяща.

Ефективната защита от слънцето е от съществено значение за всички типове кожа, включително и за склонната към акне. Един от най-често срещаните проблеми за хората с предразположена към акне кожа е намирането на слънцезащитен крем, който не запушва порите. Като цяло изборът на козметичен, предпазващ от ултравиолетовите лъчи крем следва да е съсредоточен върху леки кремове, течности и гелове. Продуктите, които съдържат минерални съставки като цинков оксид и / или титанов диоксид, физически блокират проникването на слънчевите лъчи от кожата и не се наслояват в порите, причинявайки запушвания.  Разбира се, препоръчително е използването на висок защитен фактор – над 30, тъй като образуващата акне кожа е податлива на образуване на пигментационни петна.

Една от основните причини за развитието на пъпки с бял връх, както и на черни точки е хормоналният дисбаланс в организма. Когато този баланс е нарушен поради причини като навлизане в пубертета, бременност или стрес, мастните жлези на кожата започват свръхпроизводство на себум (веществото, което омазнява кожата). Излишните количества себум запушват порите, което от своя страна активизира бактериите, което пък води до поява на акне. В тези случаи най-добрият вариант за всеки един човек е посещение при дерматолог и назначаване на определено лечение, според тежестта на проблема. Все пак, спазването на следните стъпки би спомогнало за поддържането на чиста кожа и значително намаляване на появата на пъпки:

Измиване на лицето: Лицето трябва да се почиства поне  два пъти на ден с мек, безмаслен пенообразуващ препарат, предназначен за мазна кожа. След нанасяне и измиване, лицето следва да се подсуши с чиста кърпа с леки потупвания. За спортуващите е силно препоръчително лицето да се измие веднага след тренировка. И не на последно място – премахването на грима преди лягане,гарантира отпушени и дишащи пори.

Използване на тонер: Нанасянето на тонер или стягащо вещество благоприятства за отстраняване на остатъчното омазняване от лицето. Не е препоръчително да се прекалява с нанасянето му, тъй като големите количества могат да раздразнят кожата и стимулират производството на още повече себум.

Хидратиране: Дори податливата на акне кожа се нуждае от овлажнител, за да остане балансирана. Редно е да се използва само нежен, безмаслен овлажнител.