Д-р Манджукова

Помагат ли серумите за постигане на здрава и блестяща кожа

Грижите, които полагаме за нашата кожа, са съобразени с индивидуалните ѝ нужди, а с годините осъзнаваме, че към дневния график сме добавили още няколко козметични продукта за подмладяване. С напредване на възрастта нашият външен вид претърпява редица промени. Няколко различни фактора оказват огромно значение за това по какъв начин ще старее кожата ни – начинът на живот, хранителният режим, наследствеността и личните навици. Разбира се, на бива да пропускаме и излагането на ултравиолетовата слънчева светлина, която е основна причина за увреждането на кожата. Тя разгражда еластичната тъкан и причинява отпускане, бръчки, възрастови петна, дори рак на кожата. Други фактори, допринасящи за стареенето, са загуба на мастна тъкан между кожата и мускулите, стрес, ежедневно движение на лицевите мускули и др.

Сблъсквайки се с тези необратими проблеми, ние се интересуваме от най-добрите начини за забавяне хода на времето. В борбата с остаряването се включват нови козметични придобивки – почистващи препарати, кремове, лосиони, тонери, овлажнители и др. Устремени към по-добър изглед и максимално намаляване на фините линии и бръчките, част от дамите прибягват до използването на серум за лице.

Серумът представлява лека, мазна течност, която лесно се абсорбира от кожата. Обикновено се предлага в малки шишенца с капкомер, а за третиране на цялото лице са необходими едва няколко капки от продукта заради силната концентрация на активни съставки. Именно заради засиленото присъствие на специфични активни съставки серумите се превръщат в чудесен инструмент за насочване към конкретни проблеми за грижа за кожата. Обогатените формули се състоят от по-малки молекули, които имат способността да потънат по-лесно в кожата и да доставят бързи и видими резултати.

Серумите обикновено се прилагат върху кожата след почистване, но преди нанасяне на хидратиращия продукт. Някои тях имат една основна съставка, докато други, включително тези, които са насочени към признаците на стареене, са с комбинирани формули. Използването на комбинация от витамин С, витамин Е и ферулинова киселина, например, предотвратяват поява на възрастови петна, третират увреждания от ултравиолетови лъчи и стимулират растежа на нов колаген. Други добри серумни селекции за бръчки са тези с антиоксиданти, включително чаени полифеноли и ресвератрол. Ретинолът пък е подходящ за намаляване на възпаления и зачервявания, а ако се търси премахване на потъмнявания и обезцветявания,  е препоръчително да се приложи продукт с коджикова киселина или гликолова киселина.

За суха, стегната и люспеста кожа трябва да се намери кожен серум, който съдържа Витамин Е, ниацинамид и гликолова киселина. Също така е добре да се потърсят серамиди – мастни молекули, които помагат за поддържане на кожата здрава и задържат влагата в нея.

Други добри възможности са серумите, които съдържат хиалуронова киселина или тези с колагенни пептиди, епидермални растежни фактори или стволови клетки.

Не всички серуми действат по един и същи начин. Добрият, бърз и дълготраен ефект зависи от активните съставки, формулата и стабилността на съединението. Все пак следва да се има предвид, че някои мощни съставки могат да раздразнят чувствителната кожа. За това се препоръчва серумът да се тества на малка площ, преди да бъде използван върху цялото лице. Необходимо е да се внимава, когато се комбинират киселинносъдържащи серуми с други продукти на киселинна основа. Например, кожата може да се раздразни, ако се използва серум с витамин С и веднага след него ретинолов продукт.

Необходимо е да се запомни, че серумите за лице са концентрирани формулировки, чието предназначение е бързо абсорбиране от кожата, доставяйки ѝ интензивна доза съставки за често срещани кожни проблеми. Препоръчвам ги за всеки, който е загрижен за кожата, защото те са  наистина добър начин за намаляване на бръчки, обезцветявания, възрастови петна и увреждания от слънцето.