Д-р Манджукова

Ползи от употребата на пантенол в грижата за кожата

Изборът на козметично средство за поддържане на външния вид не винаги е лесна задача. Компаниите, предлагащи продукти за рутинна грижа, непрекъснато изпълват пазара с нови и модерни предложения за красота. За да направят осъзнат и информиран избор, потребителите трябва да изчетат огромно количество рецензии или избират да се доверят на рекламни кампании. При всички случаи правилният вариант за избор и използване на подходящ за кожата продукт е насочване на погледа към етикета със съставките. Компетентен анализ на компонентите би дал необходимата увереност, че е взето правилното решение, съответстващо на нуждите на кожата.

Опознаването на съставките е сложен процес, който изисква време, с което хората невинаги разполагат. Поради тази причина е добре да се знае, че съществуват вещества, които са подходящи за всеки тип кожа. Осведомеността за наличието им в овлажняващия крем, балсама за тяло или шампоана за коса, определено би било в помощ на потребителите, които губят достатъчно време в чудене пред рафтовете с козметика. 

Ако съществува съставка за грижа за кожата, за която всеки потребител е чувал, това със сигурност е пантенолът (известен също като Провитамин В5). Среща се органично и се произвежда както от растителни, така и от животински източници и е един от най-известните елементи, използвани при формулирането на кремове за лице, лосиони, серуми, балсами.

Като цяло пантенолът е само на една метаболитна стъпка от витамин В5 и сравнително лесно се трансформира в него, веднъж нанесен върху кожата. Все пак, поради своите химични свойства, провитаминът е много по-добър от витамина, заради способността си да прониква по-лесно в кожата.

Редица изследвания съобщават, че провитамин B5 дарява кожата с редица ползи – благоприятства и ускорява заздравяването на рани, помага за възстановяване на увредения епител, намалява сърбежа и възпалението, подобрява хидратацията, намалява трансепидермалната загубата вода и др. Медицината и до днес не е изцяло наясно как пантенолът постига всички тези ефекти. Най-вероятно голяма част от това се дължи на превръщането му във витамин В5 (известен още като пантотенова киселина), компонент на коензим А, който има множество метаболитни функции в организма: помощ в производството на клетъчна енергия; метаболизъм на протеини, мазнини и въглехидрати; синтез на мастни киселини, стероиди, глюкоза, ацетилхолин и т.н.

Когато става дума за рутинната грижа за кожата, използването на пантенол като активна съставка може да помогне за:

1. Овлажняване и хидратиране

Пантенолът хидратира кожата главно като овлажняваща съставка. Той привлича влагата като същевременно стимулира увеличаването на хидратация в по-дълбоките слоеве. Благодарение на защитната бариера, която създава, се намалява рискът от дехидратация и сухота. От съществено значение е овлажняването на кожата да се случва с качествени и професионални изделия, а съдържанието на пантенол в тях предполага  придобиване на устойчивост и способност за поддържане на нужните нива на влага за дълъг период от време. Това от своя страна съдейства за поддържане на млад и здрав външен вид.

2. Против възпаления

Овлажняващата природа на пантенола допринася за противовъзпалителните му свойства. Когато кожата е суха, тя става чувствителна и склонна да пропуска външни агресори, защото нейната бариерна функция намалява. Медицински изследвания показват, че пантенолът е ефективен срещу предизвиканото от ултравиолетовите лъчи зачервяване и дразнене. Той действа като защитно средство, което намалява сърбежа и дразненето.

3. Заздравяване на рани

Пантенолът е отлично средство за лечение на голямо разнообразие от кожни увреждания. Доказано е, че ускорява зарастването на рани и изгаряния, както и помага за намаляване на белези. Кожата, излекувана с помощта на пантенол, е по-мека, еластична и гладка. Това се дължи на способността му да стимулира растежа на кожни клетки (дермалните фибробласти).

Веществото също така подобрява повърхностните увреждания, наблюдавани при суха, груба и лющеща се кожа, като помага за регенерирането / укрепването на епидермиса и роговия слой (външните слоеве на кожата).

4. Намаляване видимите признаци на стареене

Пантенолът се използва най-често за заздравяване, защита и овлажняване на кожата. Въпреки че не са провеждани задълбочени изследвания за способностите му срещу стареене, може да се каже, че той благоприятства освежаването и предотвратява появата на дълбоки линии и бръчки.

Една от основните причини за увредена и набраздена кожа са вредните ултравиолетови лъчи. Периодичното лечение с пантенол намалява ефектите от прекомерното слънчево излагане чрез подхранване на кожната бариера.

Хиперпигментацията е друг проблем, свързан със стареенето, при който пантенолът може да бъде от помощ. Няколко проучвания показват, че локалното приложение на продукти, съдържащи провитамин B5, съдействат за изравняване на тена и изсветляване на тъмните петна.