Д-р Манджукова

Ползи от нежните почистващи продукти без сапун

Когато става въпрос за нашето семейство, както и за собствената ни кожа, ние търсим възможно най-добрата грижа и нежност. Разбирането на действието и възможностите на съставките, които се срещат в различните продукти, е от изключително значение, тъй като е основната причина за стесняване на избора и насочване към правилните продукти за почистване на тялото и грижа за кожата. Всяко средство притежава определени достойнства и може да донесе редица ползи, в зависимост от търсения ефект. Заслепени от рекламите и лъскавите опаковки, изделията изглеждат безопасни, привлекателни, изцяло съвършени. Проблемът с днешния пазар, когато говорим за поддържане на външния вид, е липсата на знание и разбиране за съставките. Едни от тях могат да са полезни за типа кожа на нашия партньор, но не и за нашите индивидуални нужди. Други често причиняват вреди, заради наличието на силни и тежки елементи в състава си. Сапунът е широко известно вещество и е компонент, който присъства в редица препарати за почистване на кожата, които обаче не са толкова добри, колкото ги представят атрактивните клипове по телевизията.

Една от основните причини, поради които сапунът е считан за „враг“ в грижата за външния вид, е, че той влияе силно върху pH на кожата. Известно е, че здравата кожа поддържа ниво на pH 5,5, а продуктите с небалансирано ниво на pH – обикновено всичко над 7 – увреждат защитния слой на кожата, наречен киселинна мантия. Повечето почистващи препарати, съдържащи сапун, имат ниво на pH  9 или 10, което оказва силно въздействие върху епидермалната бариера.

Увредената киселинна обвивка допринася за образуването на възпаления – обостряния на екзема и повишен риск от образуване на акне, като не трябва да се забравя и че използването на продукти с твърде високо pH причинява преждевременно стареене.

В допълнение към казаното, не бива да забравяме и приближаващите сурови зимни условия, които извличат влагата от кожата и причиняват сухота и сърбеж. Използването на сапун за почистване в студените мразовити месеци, допринася за допълнителното раздразване на кожата, изсушаването ѝ, а не рядко и до възпаления. Почистващите сапуни лишават кожата от естествените масла и липиди, които имат задачата да овлажняват и да поддържат общото здраве на кожата. Дори и при хората с мазен тип кожа сапунът може да се окаже твърде неподходящо средство, защото той има способността да отмива маслата, които помагат в борбата с бактериите, а целият този процес увеличава шансовете за образуване на акне.

Здравата и жизнена кожа започва с правилно изграден режим, който освен точните продукти за нуждите на кожата включва и премахване на агресивните химически сапуни и подбор на нежни почистващи продукти без сапун.

Без сапун технически означава без мазнини и алкални съставки. На пазара има блокчета и почистващи препарати, които не съдържат обичайните съставки на сапуна. Те използват алтернативи на химически повърхностно активни вещества, като растителни съставки, които са безопасни за използване и не нарушават киселинната мантия на кожата.

Въпреки че почистващите препарати и блокчета без сапун са направени с различни съставки, процесът на почистване на мръсотията остава същият. Химически погледнато, сапуните са соли на мастни киселини, получени чрез третиране на растителни и животински мазнини с луга, известна също като натриев или калиев хидроксид. Получените сапунени молекули имат глава, която е привлечена от полярни молекули, като вода, и опашка, която е привлечена от неполярни молекули, каквито са маслата. Това, което кара сапунът да работи, е, че емулгира масло и вода. Обикновено маслото и водата не се смесват, но с помощта на сапуна маслото се разбива на малки обвити в сапун капчици, които могат да се изплакнат с вода.

Изводът е, че за да почисти всички замърсявания от кожата, като мръсотия и масло, почистващият препарат трябва да привлече както мазнини, така и вода.

Молекулите на продуктите без сапун съдържат привличащ вода компонент, наречен хидрофилен, и привличащ масло компонент, известен като липофилен. Комбинацията от тези две съставки създава повърхностно активно вещество. Липофилната страна на повърхностно активните вещества привлича мръсотията в кожата, а хидрофилната част я почиства.

Благодарение на своята изключителна формула, препаратите за почистване без сапун носят  редица подхранващи и подпомагащи здравето на кожата ползи.

1. Нежни са към кожата

Продуктите за измиване на тялото и лицето, които не съдържат сапун, са по-нежни към кожата от обикновените сапуни. Те не измиват естествените масла от кожата като по този начин я предпазват от изсушаване, поява на кожни обриви и раздразнения.

2. Овлажнява кожата

Продуктите без сапун са направени с много овлажняващи компоненти, които задържат влагата в кожата след душ. И докато горещата вода по условие отнема влагата от епидермалната бариера, използването на овлажняващ почистващ препарат, без съдържание на сапун може да помогне за запазването на влагата.  

3. Идеален за чувствителна кожа

Тъй като е нежен и овлажняващ по своята същност, почистващият препарат без сапун е идеален вариант за чувствителна кожа. Повечето почистващи препарати без сапун не съдържат вредни химикали, което от своя страна значително намалява риска от дразнене.

4. Дълъг срок на годност

За разлика от обикновените сапуни, почистващият препарат без сапун не се топи, когато влезе в контакт с вода. Той остава годен за ползване до края на сроковете, посочени на опаковката му.  

Почти всеки продукт има подробности за съдържанието на опаковката, като изрично трябва да е упоменато дали средството съдържа сапун или не. В случай, че все пак не е посочено, потребителите могат да се ориентират по списъка на съставките.

Обикновените сапуни се правят с анионни повърхностно активни вещества. Такова, например, е натриев оливат, който се създава с натриев хидроксид и зехтин. Тези анионни повърхностно активни вещества са мощни почистващи препарати и образуват голямо количество пяна.

Сапунът и почистващите препарати без сапун имат една единствена цел –  премахване на замърсяванията и омазняването на кожата. Разликата между двата варианта на почистващи препарати е, че тези с наличен сапун в състава си отнемат много повече от необходимото. Те отстраняват естествените масла от повърхността на кожата и я изсушават. Изборът на средство за почистване е изцяло личен и зависи от типа кожа и нейните нужди.