Д-р Манджукова

Ползите от BB, CC, DD и ЕЕ кремовете

През последните години силно нарасна изобилието от кремове за лице, които обещават прикриване, възстановяване и подмладяване на кожата. Постоянно появяващите се иновации от наложилите се на пазара компании, както и предложенията на все още неутвърдили се, прохождащи брандове значително разнообразиха света на грижата за кожата. Провежданите изследвания, обогатяването с нови, силни активни съставки и последващото им представяне (а защо не и налагане) като част от кремовете срещу стареене въведоха индустрията във всекидневието на всеки човек.

От дълго време потребителите залагат на формулата „всичко в едно“, включваща подхранващ, овлажняващ и защитаващ от слънцето крем. В началото „проходиха“ пробните, но обещаващи значителни ползи за кожата т. нар. BB продукти. Днес този подход еволюира и се развива до съществуването на BB, CC, DD и ЕЕ кремове за сияйна и здрава кожа. Какви са ползите, които предлагат?

BB кремове

Абревиатурата BB идва от английското “beauty balm”, което в превод означава „балсам за красота“. Първоначално е формулиран в края на 60-те години от германския дерматолог д-р Кристин Шраммек като медицинско средство за защита на кожата след химически пилинг или козметична хирурическа интервенция. Към днешна дата съществуват различни форми на този тип продукти, всяка от които носи своята специфична цел – за овлажняване, за слънцезащита, основа, коректор. Например, някои кремове съдържат специални BB съставки, които са насочени към конкретни проблеми на кожата – пептиди, антиоксиданти, витамин А, Е, С за поддържане на младостта или  мощни хидрататори като хиалуронова киселина и глицерин за суха кожа.

Все пак, големите компании-производители успешно популяризират и мултифункционалните BB кремове, които набират своите почитатели заради съвкупността от няколко ползи накуп.

CC кремове

И докато целевите купувачи на BB кремовете са хора от всякакви възрасти, включително и млади хора, то CC продуктите са предназначени повече към преминаващият 35-40 години потребител. Съкращението CC идва от “Colour correcting” – коригиране на цвета. Повечето от този вид кремове също като BB формулите имат разнородно действие. Не рядко чудотворното им действие спомага за придобиване на унифициран тен на кожата, контролира цвета и съдържат слънцезащитен фактор.  Покриват някои несъвършенства по сходен начин с класическия грим и са подходящо средство за мазните и склонни към акне кожи.

DD кремове

Кремовете за ежедневна защита или DD кремове (Daily defense) комбинират в себе си предимствата на BB и CC продуктите. Използват се като многофункционални продукти и могат да бъдат едновременно основа, праймер, серум и продукт против стареене. Наред с това DD кремовете съдържат съставки, които осигуряват защита срещу ултравиолетовите лъчи.

DD кремовете използват широк спектър от подхранващи антиоксиданти като гроздови семена и екстракт от годжи бери, които помагат за възстановяването и увеличаването на кръстосаните връзки на колагена. Растителните масла (маслинови и бадемови) задържат влагата и придават характерен блясък на кожата, а включените в състава им антиоксиданти успяват да прочистят натрупалите се токсини.

ЕЕ кремове

Към групата на тази конкретна козметична азбука през 2014 г. се присъединиха EE кремовете, които се имат допълнителен ексфолиращ, подобряващ ефект и действат като енергиен усилвател. Казано по друг начин, те съдържат подхранващи съставки и мощни антиоксиданти като токоферол.

EE кремовете също могат да бъдат представени под формулировката „всичко в едно“, тъй като комбинират няколко различни стъпки в грижата за кожата. Те ускоряват ексфолиацията, овлажняват кожата и равномерно тонизират. Наред с това, продуктите с обозначението ЕЕ спомагат за намаляване появата на фини линии около лицето, като същевременно действат като бариера за чиста, здрава кожа. Леките формули съдържат слънцезащитен фактор 30, което ги прави чудесен вариант за летните дни.

Формулата на ЕЕ кремовете е достатъчно лека, за да позволи използването им използва върху всеки тип кожа и всяка възраст.