Д-р Манджукова

Ползите от органичната козметика

Стремежът към здрав дух в здраво тяло през последните години неизменно намери отражение и в козметичните продукти, които се използват в грижата за тялото. Развитието на индустрията предостави възможност на потребителите да включат в разкрасяващите процедури изделия от естествен произход, които съдържат съставки, отгледани в контролирана чиста среда и получили съответния сертификат за органичен произход.

Съвсем разбираемо е всеки човек да иска да използва чиста козметика, без консерванти и изкуствени елементи. Козметичната индустрия бързо разпозна това желание на потребителите и в момента пазарът изобилства от кремове, лосиони, гримове и маски със сертификат за натурален произход. Разбира се, паралелно с това се създаде и благодатна среда и за злоупотреби. Потребителят трябва да бъде особено внимателен и да не се доверява на всеки етикет, съдържащ модерните думи „органичен“, „био“, „естествен“, „веган“ и т. н.; да проверява информацията на опаковката и да знае какво му предлага тя, за да може да направи адекватен на нуждите си избор.

Все пак, за да осъществи правилния подбор на продукти за кожата, клиентът следва да има базова представа какво представляват органичните продукти.

Органичната козметика използва компоненти, които са създадени и отгледани в екологично чиста среда, без да са използвани пестициди и изкуствени торове. Очакването от такива съставки е да не предлагат странични ефекти и да нямат негативни последици при използването им.

Според редица дерматологични институти сертифицираните органични продукти за кожата помогнат за избягването на потенциално вредни синтетични химикали, като токсини и пестициди, за които е доказано или се подозира, че имат неблагоприятни последици за здравето. Изборът на такъв тип средства за красота се противопоставя на потенциалните и криещи опасности за здравето продукти, включващи канцерогени, причиняващи рак, ендокринни разрушители, консерванти, освобождаващи формалдехид, невротоксични аромати и репродуктивни токсични вещества.

Потребителите, избрали органична козметика, трябва да са готови да платят значително по-висока цена, която се обуславя от скъпото органично земеделие, както и изключително строгите изисквания, за да се получи печат за органичен продукт.

Органичните продукти не са определени като хипоалергенни, но въпреки това често се използват от хора с алергии. Необходимо е да се подчертае, че „органичен“ не означава „безопасен“. Дори продуктите с изцяло растителен състав, обаче, биха могли да предизвикат алергична реакция, например цитрусовите масла, лавандула, канела са потенциално опасни за кожата. Важно е да се отбележи, че продуктите без консерванти са предразположени към разваляне или заразяване с бактерии, което съкращава срока им на годност, а това също е фактор за повишена пазарна цена.

Въпреки желанието за уникалност на козметичните средства с естествени съставки, много често недобросъвестни компании злоупотребяват в потребителското доверие. По този начин за клиентите става изключително трудно да се ориентират из прилаганите маркетингови трикове. Естествените козметични продукти действително съдържат съставки с натурален произход, но това не означава непременно, че са органично отгледани. Освен това могат да съдържат консерванти и химикали, което не е в противоречие с етикета „натурален произход“. Асоциациите за натурални продукти имат изготвен списък, с помощта на който може да се определи дали един продукт е натурален или не. Именно за това се препоръчва да се закупуват изделия от утвърдени марки, които с годините са доказали своето действие и са извоювали безупречно реноме.

Чистите козметични продукти със съставки с органичен произход имат много дългосрочни предимства както за потребителите, така и за околната среда. В прехода от конвенционална козметика е от изключително значение да бъдат подбрани правилните за индивидуалните потребности продукти и самите потребители да се научат да различават маркетинговите похвати и да могат да избират наистина чиста и безопасна козметика.