Д-р Манджукова

Ползите от използването на ленено семе в грижата за кожата

Грижата за кожата е навлязла в нов етап от своето развитие и потребителите на козметични средства могат да се възползват от неизчерпаемите възможности, които се предлагат за разрешаване на различни проблеми. Наличието на алтернативи, колкото и да е вдъхновяващо от една страна, може да бъде и прекалено объркващо. От една страна имаме иновативни химични решения, от друга – изцяло натурални съставки, а редом до тях могат да застанат и процедурите за разкрасяване, намаляване на бръчки, фини линии и белези. Въпреки цялото това изобилие от нововъведения, естествените вещества не губят своята популярност и за някои хора все още представляват неизчерпаем извор на ползи за външния вид.

Зърнените култури от десетилетия се използват в грижата за кожата заради техните антиоксидантни, успокояващи и защитни свойства, но днес те набират все повече сила именно поради нарастващия интерес на потребителите към природосъобразни и устойчиви формули за грижа за кожата.

Лененото семе е еталон за естествена съставка, представител на зърнените култури, която заема водеща роля в разкрасяването на външния вид още от древни времена. Дар на Майката природа, то е използвано още в античните цивилизации и култури, като археологически доказателства сочат за употребата на ленени семена още от времето на Нефертити в Египет.

Известно още и като „храна за подмладяване“, хилядолетия по-късно лененото семе запазва своето отлично реноме, особено когато става въпрос за супер компоненти, които помагат да осигурим хранителни вещества на тялото както отвътре, така и отвън. Изящните малки семена са пълни с важни хранителни вещества и предлагат няколко ползи за здравето и красотата. Те могат да бъдат отличен източник на Омега-3 мастни киселини, протеини и антиоксиданти, които помагат за изящния вид на кожата и предотвратяват отпускането ѝ, като я поддържат подхранена, хидратирана и овлажнена.

Лененото семе се предлага в две разновидности: кафяво и златисто, като и двете съдържат почти сходни хранителни характеристики и мастни киселини. Единственото изключение от това правило е златното (жълто) ленено семе, линола, което се гордее с напълно различен маслен профил (този сорт е с изключително ниско съдържание на Омега-3 мастни киселини).

Благодарение на своите неизчерпаеми свойства лененото семе дарява кожата с различни предимства. Ето и някои от тях:

Намалява признаците на стареене

Едно от най-впечатляващите предимства на лененото семе е способността му да намалява признаците на стареене. Лигнаните, присъстващи в лененото семе, могат да предпазят кожата от увреждане, причинено от слънцето и други фактори на околната среда.

Омега-3 мастните киселини, също могат да помогнат за поддържане на кожата влажна и еластична. Редовната консумация на тези масла също помага за предотвратяване на бръчки и други форми на преждевременно стареене. В допълнение, Омега-3 са силно противовъзпалителни и насърчават лечението на различни състояния. Когато се прилагат локално, те осигуряват така необходимата влага, която помага за облекчаване на различни медицински състояния като екзема или псориазис.

Увеличава производството на колаген

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло, съставляващ около 25% от сухото тегло на всички тъкани. Намира се естествено в кожата, косата и ноктите. Колагенът поддържа кожата гладка и еластична и може да помогне за намаляване вида на бръчки и възрастовите петна. Според някои проучвания колагенът помага за подобряването на способността на кожата да устоява на вредните слънчеви лъчи. В допълнение, колагенът съдейства за подобряване на бариерната функция на кожата и да създаде по-гладък външен вид. Няколко проведени проучвания сочат, че само няколко грама ленени семена на ден могат да направят разлика в здравето и външния вид на кожа, като стимулират производството на колаген.

Намалява зачервяването

Лененото семе помага за успокояване и намаляване на зачервяването на кожата. То е естествено противовъзпалително средство, така че може да помогне за успокояване на възпаления и зачервявания. Нещо повече, благодарение на свойствата си, семето може да помогне за овлажняване на кожата и поддържането ѝ хидратирана.

Бори се с акнето

Високото съдържание на диетични фибри и лигнани в тези малки семена гарантира, че храносмилателният тракт е ясен и чист, което е от съществено значение за предотвратяване на пъпките с бял връх и черните точки.

Богатото съдържание на омега-3 мастни киселини и техните страхотни противовъзпалителни свойства, помага за предотвратяване или намаляване на тежестта на акнето.

Омега-3 може също така да намали свръхпроизводството на себум чрез регулиране на хормоналните колебания и по този начин да намали риска от образуването на обрив.

Подобрява тена

Потребителите на козметични средства, които търсят изцяло натурален начин да подобряване тена си, могат да останат напълно удовлетворени от лененото семе. Изпълнено с хранителни вещества, които могат да бъдат от полза за кожата по много начини, лененото семе поддържа кожните клетки плътни и хидратирани, а освен това ги предпазват от уврежданията на слънчевите лъчи и по този начин спомагат за изчистената и лишена от пигментни петна кожа.

Ленените семена представляват малки семена, които са известни със своите ползи за здравето, особено в областта на храненето. Но това, което повечето хора не знаят е, че тези семенца могат да направят чудеса с кожата им. Те могат да намалят признаците на стареене, да увеличат производството на колаген, да намалят зачервяването, да се борят с акнето и да подобрят вида на тена. Изключително мощен източник на омега-3 мастни киселини, лененото семе може да бъде най-добрият съюзник за хората, търсещи начин да подобрят своя външен вид и да постигнат така желаната гладка, сияйна и лишена от проблеми кожа.