Д-р Манджукова

Ползите от водородната вода

Водородът е най-малката молекула, представляваща 90% от материята във Вселената. Проучванията показват, че молекулярният водород предоставя множество ползи, включително увеличено производство на енергия на клетъчно ниво и защита от свободни радикали. Именно заради малкия си размер, той позволява бързо проникване в цялото тяло, като дава бърза защита на клетките и осигурява антиоксидантна защита за всички техни части.

Първата научна статия за водорода като ефективен антиоксидант е публикувана през 2007 г. в известния медицински журнал „Природна медицина“, където действията му са описани като терапевтичен антиоксидант чрез селективно намаляване на цитотоксичните кислородни радикали. Към днешна дата, 12 години по-късно, има повече от 300 научни статии за приложението му и за неговите лечебни и противовъзпалителни ефекти.

Молекулярният водород (Н2) се състои от две молекули, свързани заедно като газ, без вкус и мирис. Те са най-малките съществуващи молекули, които могат да проникнат в митохондриите, които от своя страна произвеждат енергията, необходима за извършване на процеси като клетъчно делене, растеж и клетъчна смърт. Спирането на изпълнението на оптималните функции на митохондриите може да доведе до разпад на клетките и причина за различни здравословни проблеми. Когато водородът навлезе в тялото, той действа като антиоксидант, който се бори с оксидативния стрес, причинен от небалансирани молекули (свободни радикали).

Поради тази причина, медицинската наука достига до заключението, че навлизането на водород в тялото би оказало чудотворни ползи за цялостното здраве на индивида. И има ли по-добър начин това да се случва чрез прием на вода, която и без това съдържа големи количества от веществото? Молекулярният водород, приеман под формата на богата на водород вода, намалява натрупалите се в тялото токсини, което допринася главно за намаляване процеса на стареене.

Оксидативният стрес се случва, когато е нарушен балансът на оксиданти на клетъчно ниво от по-реактивни кислородни видове. Кожата губи еластичността си, което се причинява от натрупване на свободни радикали в клетките на кожата. Излагането на ултравиолетова светлина също значително увеличава концентрациите на реактивни кислородни видове. Точно тук е и съществената роля на водородната вода, която има способността да намали оксидативните увреждания в кожата, защото е богата на антиоксиданти, които се борят с възпалението. А с намаляването на този стрес се забавя процесът на стареене и организмът се предразполага към по-здрава и по-млада кожа.

Водородът стимулира и стомашния лептин и грелин – хормоните в организма, които регулират съхранението на мазнини, енергията и редица други метаболитни функции. Редовната употреба на вода сама по себе си спомага за хидратация и почистване на стомашно-чревния тракт, но приемът на вода, изпълнена с водород, може да подпомогне по-доброто храносмилане и разграждането на нежеланите мазнини. Изследвания показват, че хората, които консумират водородна вода за определен период от време, са отбелязали подобрение в загубата на мазнини. Тези резултати се дължат на способността на водорода да намалява оксидативния стрес в клетките и да оптимизира определени метаболитни функции.

В настоящето всяко домакинство може да произвежда собствена антиоксидантна водородна вода, която има възможността да почиства, овлажнява и предотвратява увреждания от свободните радикали в организма. Важно е да се отбележи, че водата, богата на водород, НЕ е алкална вода (алкалната вода се образува чрез кани с филтриращи системи), а се произвежда от специален водогенератор, който произвежда водороден газ чрез електролиза. Газът се изпомпва във водата с много висока концентрация, като същевременно pH нивото остава неутрално – между 6.5 и 7.0, което я прави подходящо средство за хидратация, отстраняване на грим, успокояване на раздразнения.