Д-р Манджукова

Ползите за кожата на коензим Q10

Много от елементите, които се срещат в природата, могат да бъдат открити в човешкото тяло. Различни съединения и вещества взаимодействат по специфичен начин, за да може организмът да функционира правилно и да поддържа жизнените показатели – дишането, съзнанието и сърдечната дейност. Начинът, по който работи цялата тази съвкупност от компоненти определя и здравословното състояние на отделния индивид, респективно взаимодействието на всички тези съставки оказват влияние върху вида на външната обвивка.

Здравето на кожата е от изключително огромно значение за стабилността на организма. Благодарение на своята бариерна функция, тя предпазва тялото от навлизането на зловредни бактерии, вируси и токсини, както и предотвратява загубата на вода, регулира телесната температура. Подхранването ѝ със съставки, които естествено присъстват в тялото, определено спомага за по-дългото предпазване от проблеми като изсушаване, образуване на бръчки, фини линии и възрастови петна.

Коензимът Q10 (CoQ10), наричан още убихинон, е мастноразтворимо съединение, което се намира във всичките клетки на човешкото тяло. Известен е като „коензим“, тъй като е необходим за функционирането на други ензими, той е основният двигател, без който клетките не могат да произвеждат енергия. По-конкретно казано, той се използва в митохондриите, или „електроцентралата“ на клетката. Тук електроните се движат по химически пътища, за да произвеждат енергия, а коензимът транспортира електрони по тези пътища. В последствие енергията, произведена от тези пътища, се използва за нормални клетъчни функции, включително тези, участващи в здравето на кожата.

С напредване на възрастта телата са по-малко способни да произвеждат коензима по естествен път. Това изчерпване, отбелязва допринася за неспособността на кожата бързо да произвежда колаген и еластин. Недостигът на CoQ10 и намаляването на енергията на клетките обикновено водят след себе си до появата на бръчки и фини линии.

И въпреки че този безценен елемент се съдържа в някои продукти – като риба, фъстъци и броколи, е трудно да се набави достатъчно чрез хранителен режим – само около 25% от нивата на CoQ10 идват след консумирането му чрез храни.

Докато организма е по-малко способен да произвежда CoQ10 по естествен път заради напредването на възрастта, козметичната и здравната индустрия са готови да помогнат с набор от продукти, които включват този ензим, допълвайки за всеки дефицит и действайки магически върху кожата.

Установено е, че CoQ10 е единственият мастноразтворим антиоксидант, естествено произведен от човешкото тяло, който има огромно значение за сияйния и блестящ външен вид.  Редица изследвания са доказват, че локалното му приложение също допринася с различни ползи за кожата.

1. Предпазва кожата от оксидативен стрес

Оксидативният стрес възниква, когато се натрупват вредни молекули, наречени свободни радикали, надминаващи нивото на антиоксиданти в тялото.  Оксидативният стрес е водещата причина за хронично възпаление в кожата. Той насърчава разграждането на колагена и възпрепятства функцията на клетките. В най-лошия случай оксидативният стрес може да увреди ДНК и да причини предракови и ракови заболявания.

Подобно на други антиоксиданти, CoQ10 неутрализира свободните радикали, като щедро дарява електрон. Той също така предпазва от липидна пероксидация – процес, при който свободните радикали увреждат клетъчните мембрани. В допълнение, CoQ10 защитава мембраните на митохондриите и регенерира други антиоксиданти, като витамини Ц и Е.

2. Намалява появата на бръчки

Като антиоксидант, коензимът предпазва кожата от ултравиолетовите лъчи –  един от основните източници на оксидативен стрес в кожата. Продължителното излагане на слънце може да доведе до преждевременно стареене на кожата, да разгради и дезорганизира колагеновите влакна. Това също така унищожава фибробластите , които са клетки, които произвеждат колагенови протеини (и помагат за зарастване на рани).

Обикновено кожата използва антиоксиданти като CoQ10, за да се защити от ултравиолетовото лъчение. Но тъй като нивата на коензима намаляват с времето, набавянето му е от ключово значение. Редица изследвания са установили, че локалното прилагане на CoQ10 може значително да намали бръчките по лицето и да възстанови гладкостта.

3. Енергизира клетките на кожата

Всяка една от човешките клетки се нуждае от енергия, за да функционира правилно. Това включва фибробластите (които произвеждат колаген) и кератиноцити (които произвеждат кератин). Въпреки това, тъй като CoQ10 намалява с възрастта, намалява и митохондриалната активност и образуването на енергия.

За да подпомогнете енергийните нужди на клетките, CoQ10 дава на митохондриите „инструментите“, от които се нуждаят, за да възстановят уврежданията. Същевременно, като антиоксидант, той защитава енергийните пътища като неутрализира свободните радикали.

4. Подпомага зарастването на рани

Въпреки че свободните радикали имат лоша репутация, е редно да се знае, че са полезни в малки количества. По време на процеса на зарастване на рани, например, те са необходими за защита срещу вредни бактерии. Проблемът е, когато свободните радикали се натрупат в големи количества и причинят оксидативен стрес.

От друга страна, намаляването на оксидативния стрес може да ускори зарастването на рани. Доказано е, че локално нанесеният CoQ10 улеснява образуването на колаген и намалява възпалението по време на зарастване. Това става чрез инхибиране на ензимите, които увреждат колагена.

Благодарение на мастноразтворимата си природа на CoQ10 може да се комбинира със съставки като витамин Ц, ретинол, хиалуронова киселина и гликолова киселина. Също така идеално може да се съчетае с всякакви други натурални елементи – от алое вера до зелен чай.

CoQ10 е подходящ за хора от всички възрасти. Той предпазва кожата, осигурявайки мощна антиоксидантна защита на слоевете, които се нуждаят най-много от нея. Коензимът може да неутрализира както краткосрочните вреди, така и да противодейства на свързаните с възрастта увреждания.