Д-р Манджукова

Полезно ли е червеното вино за кожата

Всеизвестно е пагубното действие върху организма на големи количества алкохол. Честото посягане към чашката засяга почти всеки един от вътрешните органи, като към тази група следва да бъде прибавена и външната обвивка на човека – кожата. В действителност големите количества алкохол засягат черния дроб, сърцето, панкреаса, а ефектите върху кожата далеч надминават само дехидратацията. Образуването на бръчки, фини линии, разширени пори, пигментационни петна, разширени капиляри са само някои от проблемите при външния вид. Наред с това, алкохолът води до разширяване на малките кръвоносни съдове на повърхността на кожата, което има своето проявление в разширени капиляри, зачервявания в определени зони и усещане за топлина.

Погледнато от друга перспектива, приемът на един определен вид алкохол в умерено количество не само няма да навреди на здравословното състояние, но може да разкрие и някои ползи.

Да, това е червеното вино!

Изледвано нашироко десетилетия наред, червеното вино е доказан катализатор на дългия живот, предпазва от ракови заболявания, подобрява сърдечната дейност и се грижи за психичното здраве. Векове по-рано виното е използвано като лечебен елексир за различни здравословни проблеми. Разбира се, всички положителни качества на напитката се отнасят с условието, че става дума за умерени количества, като заключенията в някои научни разработки сочат, че препоръчителната доза е една чаша дневно за жените и до две за мъжете.

Чудотворното действие на виното се дължи на специална негова съставка, която го отличава от другите алкохолни напитки. Ресвератролът стимулира здравето на сърцето, предпазва организма от някои видове рак и предотвратява загубата на зрение. Естествено, гроздето и плодовете са по-надеждни източници на ресвератрол, отколкото червеното вино, така че изборът им е препоръчителен пред червеното вино. Наличието на ресвератрол подобрява холестерола, който помага за диабета и борба със затлъстяването.

Спазвайки ограниченията да не се прекалява, червеното виното може да допринесе за:

Блясък на кожата

Едно от най-невероятните предимства на виното е възможността да подейства ползотворно на кожата и да ѝ донесе здравословен блясък. Червеното вино е пълно с антиоксиданти, които намаляват броя на свободните радикали в организма и по този начин осигуряват гладка и блестяща кожа. Също така, червеният елексир съдържа хиляди полифеноли, които предотвратяват окисляването на клетките. Това помага за постигането на по-светъл натурален тен.

Против стареене

Остаряването е процес, който не може да бъде избегнат. За щастие,  последните проучвания показват, че виното действа като средство, което забавя процеса на стареене. Наличието на ресвератрол елиминира голяма част от свободните радикали, които причиняват бръчки и фини линии. Флавоноидите в червеното вино възстановяват колагена и еластина в цялото тяло, като по този начин се изчистват бръчките и се предотвратява отпускането на кожата.

Намалява акнето

Въпреки че съществуват редица възможности за третиране на акне, чаша червено вино на ден може да помогне в борбата за премахването на нежеланите пъпки. Ресвератролът в гроздето намалява разпространението на бактериите, причиняващи акне. По-високата концентрация на тази активна съставка предотвратява увреждането, причинено от свободните радикали, като по този начин помага за намаляване на черните точки и гнойните пъпките.

Предпазва от слънчевите лъчи

Червеното вино има слънцезащитен ефект, тъй като блокира проникването на вредни ултравиолетови лъчи в кожата. Антиоксидантите в него образуват защитен слой върху кожата, като по този начин предотвратяват уврежданията, които могат да нанесат слънчевите лъчи. Консумацията на вино обаче (разбира се, в нормални количества) не може да замени нанасянето на висок фактор слънцезащитни продукти.

Не бива да се забравя, че освен куп здравословни ползи за кожа и цялостно здраве, червеното вино има и потенциално притеснителни странични ефекти. За някои то може да е причина за главоболие, за други – да доведе до проблеми със стомаха. Ако вредите, които причинява, станат повече от ползите, то е добре да се прекрати консумацията му. В крайна сметка чаша прясно изцедени плодове винаги са добро решение във всяка една част на деня.