Д-р Манджукова

Полезно ли е за кожата прилагането на продукти, съдържащи деметикон

Разбирането и познаването на компонентите, изграждащи козметичните продукти, особено онези от тях, които имат водеща роля в състава на дадено средство за красота, следва да бъде един от приоритетите в режима за поддържане на външния вид. Кои са подходящите формули за хидратиране на отпуснатата кожа, каква е разликата межди Алфа-хидрокси киселините и бета-хидрокси киселините или кои са агентите, които намаляват размера на порите и запълват фините линии – изборът не трябва да се случва на базата „проба- грешка“. Знанието за състава и действието на козметичните средства позволява, както и познаването на индивидуалните потребности на собствената кожа, е точният начин за постигането на желаната здрава, стегната и гладка кожа. Какво по-хубаво от това, нали? 

Знанието за действието за съставките определено насочва към по-внимателно вглеждане в структурата на козметичните препарати. А там, въпреки различията в марките, наименованието и приложението, могат да се открият еднакви компоненти. По-задълбочен преглед показва присъствието на диметикон и то както елемент на  немалко продукти за поддържане на вида.

Диметиконът, известен още като полидиметилсилоксан (PDMS), който всъщност е силиконово масло, се използва в редица продукти за здраве и красота. Потребителите, които купуват продукти за грижа за кожата с тази съставка, може би не знаят, че маслото се използва и като хранителна добавка и може да се намери в различни индустриални приложения. Диметиконът е емулгатор (което означава, че спомага за запазването на други съставки) и овлажнител, което го прави високоефективна добавка към продуктите за кожа и коса. Не на последно място, диметиконът се използва и като емолиент, който изгражда хидратираща бариера върху кожата, като по този начин предотвратява загубата на влага, а това на свой ред спомага за поддържането на гладка и стегната повърхност.

Известни са няколко причини тази съставка да намира място в голяма част от изделията за красота. Когато се нанесе продукт за лице, съдържащ съставката, той оставя много фин блясък и придава матиран вид на кожата. Наред с това си качество диметиконът има специфично действие, когато е основен елемент от козметичните изделия:

Гладка текстура преди грим

Диметиконът е често срещана съставка в праймери, които създават по-гладка основа преди поставянето на грим.

Овлажнява кожата

Диметиконът обикновено е основна съставка на овлажнителите, без да се усеща лепкав и мазен.

Не запушва порите

Едно от положителните свойства на диметикона е, че той е некомедогенен и не запушва порите на кожата, а и е хипоалергичен. Следователно, той е най-подходящият компонент за склонна към акне и чувствителна кожа.

Защитава кожата

Суровите метеорологични условия, замърсяване и други фактори могат да допринесат за сухотата на кожата и да повлияят на нейната естествена бариера. Диметиконът защитава кожата Ви от всички тези фактори.

Успокоява кожата

Диметиконът също така предотвратява появата на белези, успокоява кожата, особено ако имате псориазис или екзема, и предотвратява сухотата, причинена от някои лекарства против акне.

Въпреки че в голяма част от случаите диметиконът има репутацията на безопасна за кожата съставка, той може да причини дразнене в определени моменти. Точно както и вазелина, диметиконът може да причини сухота. Колкото повече се използва, толкова повече той пречи на естествения хидратиращ процес на кожата. Продължителната употреба често създава зависимост от продукта, което означава, че в даден момент ефектът може да се превърне в проблем.

Въпреки че не е комедогенен, използването на диметиконови средства могат да причинят появява на акне. От една страна той покрива епидермиса и улавя влагата, но заедно с това прихваща бактериите, себума и другите наслоявания върху лицето. Предвид това, преди нанасяне на съставката е препоръчително кожата да бъде усърдно почиствана.

В заключение следва да се има предвид, че все още има много дебати за и против изделията на силиконова основа, дали те са полезни за кожата или вредят. Макар и редица изследвания да доказват, че използването на диметикон и подобните на него елементи, е безопасно, не може да се игнорират и отделните случаи на вреда след употребата му.  Освен това има хора, които не харесват текстурата на продукти на базата на диметикон и начина, по който стоят върху кожата.  

В случай на притеснения относно диметикона или неговите ефекти върху кожата, може да се проведе консултация с дерматолог, тъй като е известно, че този химикал се натрупва в организма при продължителна употреба.