Д-р Манджукова

Полезно за тинейджъри (6 ключови стъпки за предотвратяване на акне)

С настъпването на пубертета при подрастващите на преден план се появяват множество проблеми. Те трябва да постигнат синхрон между училището, допълнителните учебни занимания, спортът, приятели, домашните си задължения, и разбира се всички промени, през които телата им преминават в този период. От гледна точка на ангажираността най-пренебрегната е рутинната грижа за кожата, което означава, че тинейджърите тепърва ще се сблъскват с последиците от този факт.

Придобиването на навици, свързани с поддържането на красив външен вид обикновено става приоритет след настъпването на някои проблематични състояния. Хормонални промени, които започват около 13-година (ако не и по-рано), водят след себе си омазнена кожа, запушени пори, образуването на пъпки и черни точки. Те се превръщат в до болка познатият за тинейджърите проблем „акне“, който вдадени моменти и при липса на внимание може да стане трудно контролируем.

Акнето е характерно състояние, което обикновено засяга младите, които тепърва навлизат в юношеските години. Разбира се, проблемът може да се превърне в хроничен и да остане и след навършване на 20-ата годишнина, при хората с нарушен хормонален баланс. От гледна точка на причините за появата на акне, трудно може да бъде определен един единствен отговорен фактор, но все пак – лошите хранителни навици, наследствената обремененост, както беше споменато вече хормонални смущения и тежките продукти за грижа за кожата могат да бъдат определени като „главните заподозрени“ за появата на пъпки.

Водещ се като най-често срещания кожен проблем при тинейджърите, изникването на пъпки може да бъде разгледано като съвкупност от три, свързани етапа. Първо, запушените пори, като следствие на недотам честото почистване. След това, прекомерното количество себум (омазняване), което организмът произвежда в тази възраст. И накрая, бактериите, които се срещат на всякъде по човешката кожа и се хранят с излишните количества мазнина. След подхранването си с излишните количества себум, те произвеждат мастни киселини, които водят до възпаление и пъпки.

Лечението на акне изисква постоянна грижа и внимание, тъй като в един определен процент от случаите може да се стигне до влошаване на състоянието, образуването на рани, които в последствие оставят и белези. Добавянето в дневния режим на няколко лесни за изпълнение стъпки, би изградило един полезен навик за бъдеще и би предотвратило влошаване външния вид  на кожата.

Внимателно почистване – При подрастващите, които имат мазна кожа, най-подходящо би било използването на пяна или гел за ежедневно почистване на кожата. Препоръчително е почистването да се извършва два пъти на ден  – сутрин след ставане от сън и вечер преди лягане. За онези, които имат суха кожа най-голяма полза би имала употребата на млечен почистващ препарат и овлажняващ крем. Тинейджърите с мазна кожа е добре да използват хидратиращ и подхранващ продукт, който не съдържа тежки съставки (алкохоли и аромати). Това от една страна би засилило защитната функция на кожата, а от друга – ще предотврати появата на акне.

Измиване на грима преди сън –  Една от основните грешки, които натоварват кожата и причиняват образуването на пъпки и черни точки, е заспиването с непочистено от грим лице. По този начин се запушват порите, което е основна причина за появата на акне, както и за развитието на  неравен обрив, известен като периорален или периокуларен дерматит.

Контролиране на омазняването – Завишеното производство на себум в тинейджърските години се дължи на промени в хормоналните нива в организма. Това води до един недотам приятен блясък на лицето и е сериозна предпоставка за образуване на акне. За контролиране на омазняването може да се избере препарат за почистване, който не претоварва кожата и същевременно не я изсушава. Козметичните средства, чиято основна съставка е салицилова киселина може да окажат благоприятно въздействие за постигане на балансирано омазняване.

Ексфолиране – Трябва да се случва само веднъж или два пъти седмично, като се използва относително нежен продукт. Грубото търкане може да доведе до нараняване и увреждане на кожата, за това е подходящо ексфолирането да се извършва с нежни и плавни движения.

Почистване на ръцете – Един от начините за здрава и неувредена кожа е предпазването ѝ от мръсотията и микробите, които се натрупват върху ръцете. Задължително е те да бъдат чисти и подсушени преди да се допрат до лицето. Същото важи и за мобилните телефони, които относително често се допират до кожата, пренасяйки върху нея бактерии и вируси.

Нанасяне на слънцезащитен крем – Едно от най-важните условия за здрава и неувредена кожа. Използването на слънцезащитен продукт с висок фактор (над 30) не само ще предотврати натоварването, но ще запази младежки вид за години напред. Редно е да се избягват солариумите и по-възможност дългите престои навън, в горещите летни дни, тъй като те могат да увеличат рисковете от ранна поява на бръчки и развитието на меланома (рак на кожата).