Д-р Манджукова

Позитивното влияние на зеления чай върху организма

От древни времена зеленият чай е почитана класическа напитка заради своите  неоспорими и значими ползи за здравето. Произхождащ от далечен Китай, чаят е силно предпочитан заради разнообразните му благотворни действия върху човешкия организъм. Произлизащи от един и същи храст – Camellia sinensis – зеленият и черният чай все пак се различават един от друг в нивата на кофеин и окисляване. Тъй като зеленият чай е напълно неокислен, той притежава леко горчив вкус в сравнение с черния.

Категорично може да се заяви, че след водата, зеленият чай е считан за напитката с най-силно положително въздействие върху състоянието на индивидите. Редица лабораторни изследвания показват способността му да потиска карциногенезата (развитието на рак) в органи като белия дроб, стомаха, гърдата, дебелото черво и т.н. Екстрактите от зелен чай съдържат полифеноли (EGC, GCG, EGCG), които притежават свойството да неутрализират свободните радикали и реактивните кислородни видове, генерирани в нашето тяло. Именно за това стотици години наред е използван в азиатската традиционна медицина, като свойствата на листата от Camellia sinensis помагат и за заздравяване на рани, подобряване на сърдечната дейност и дори подпомагане на храносмилането. Редица проучвания доказват ефективността им в лечението на  диабет тип 2, чернодробни заболявания, болест на Алцхаймер.

Позитивното влияние на зеления чай върху организма дава своето безспорно отражение и върху кожата, като редица проучвания установяват, че той подмладява, предпазва от ултравиолетовите лъчи, подобрява тонуса и намалява акнето. И неговото приложение не се ограничава само до тези изброени неща.

Зелен чай против бръчки

Тъй като над 95% от стареенето на кожата е предизвикано от негативното влияние на слънчевите лъчи, а не винаги слънцезащитните продукти успяват да предпазят от поражения, идва момент, в който погледите се отправят към кремове и маски за подмладяване. Ефектът на зеления чай наистина се крие в неговата способност да действа като антиоксидант, като по този начин предотвратява увреждания от слънцето. Въпреки че екстрактите от зелен чай не притежават способността да стимулират синтезата на колаген в кожата (като, например, ретиноидите), те успяват да подобрят външната структура на кожата и да забавят появата на бръчки.

Зелен чай за превенция на меланома

Подобно на стареенето и образуването на бръчки, слънчевите увреждания са най-честата причина за развиването на рак на кожата. Лабораторни изследвания показват, че доставянето на Епигалокатехин 3галат (EGCG) в кожните клетки защитава от генериране на вредни реакции, които водят до ДНК мутации, а оттам и до образуване на меланома. Екстрактите на зеления чай успяват да намалят и вредното действие на слънчевите лъчи върху тялото, като играят ролята на слънцезащитен продукт. Приемът на няколко чаши на ден успява да неутрализира поемането на една част от ултравиолетовата радиация.

Зелен чай срещу акне и розацея

Танините в зеления чай стягат кожата и по този оказват въздействие върху порите като ги свиват.  Наред с това, неговите екстракти помагат за намаляване на производството на себум, което го прави препоръчителна напитка за хората с мазна кожа и акне. Поради тази причина, чаят е много по-добро решение от тежките общоприети лечения за мазна кожа, които действат на принципа за премахване на повърхностното омазняване, а не за намаляване на прекомерните количества себум. В подкрепа на горното следва да се спомене проучване, според което използването на продукт, съдържащ 3 % екстракт от зелен чай в продължение на осем седмици, намалява със 70% производството на себум.

Разбира се, антимикробните, противовъзпалителните, антиоксидантните и стягащи свойства на чая спомагат за борба както с акнето, така и с черни точки, възпалителните и пустулозните лезии на розацеята.

Зелен чай за ексфолиране

Използването на леко абразивната текстура на листата със сух зелен чай помагат за почистване на кожата от наслоилите се мъртви клетки. Този процес е пряко свързан и с борбата със силно омазнената кожа, предизвикваща акне и черни точки.

Зелен чай за кръгове под очите

Антиоксидантите и танините в чая спомагат за свиване на кръвоносните съдове около деликатната област на очите, облекчавайки подуване и подпухналост –  характерни белези, причинени от липсата на сън. Потапянето на памук в предварително сварен зелен чай или използването на топли (не горещи) торбички под и над очите, могат да окажат положителен ефект върху външния вид и значително да намалят тъмните кръгове.

Други потенциални употреби на зеления чай

Доказано е, че антиоксидантът EGCG стимулира растежа на косата. Изплакването с чай помага за придаване на бляскав вид на косата и същевременно унищожава микроби, причинители на пърхот. Наред с тези му качества, широкото приложение на зеления чай играе важна роля при лечение на кожни състояния като атопичен дерматит, келоиди, лайшманиоза, херпесни инфекции и др.